Project Cars Oyun İncelemesi!
Pistlerde esen yeni bir fırtına Adı Project CARS
Pistlerde esen yeni bir fırtına… Adı Project CARS
Oyun dünyasında başarıya doğru giden merdivenleri tırmanmak için geçmişteki işlerinizde de başarıyı yakalamış olmanız gerekiyor. Sadece başarıyı yakalamakta yetmiyor tabi, yaptığınız bütün işlerinde aynı zamanda bir öncekinden daha da başarılı olması da şart. Bütün bu kurallara ziyadesiyle uyan bir firma var. Adı Slightly Mad Studios. Merkezi Londra‘da olan İngiliz video oyun şirketi Slightly Mad Studios son olarak 7 Mayıs 2015 tarihinde piyasaya sürdüğü yarış simülasyon oyunu olan Project CARS’ı oyun severlerin beğenisine sunmuştu.
Daha önce NFS Shift, NFS Shift 2 Unleashed ve Test Drive Ferrari Racing Legents gibi arcade tarzındaki yarış oyunlarından sonra Project CARS simülasyon oyunu ile oyuncusuna yarış pistlerindeki gerçekçi sürüş keyfini yaşatmıştı. Dört yıl gibi bir zamanda geliştirilen oyunun dağıtımcısı ise Japon dağıtım firması olan Bandai Namco’dur.
Grafiklerdeki başarısını oyun dinamikleri ile birleştiren Project CARS oyununa geçersek
Oyunu ilk açtığınızda başlangıçtaki tanıtım videosunu izlerken daha nasıl bir oyunla karşı karşıya olduğunuzu az çok anlıyorsunuz. Oyuna geçmeden önce üç farklı zorluk seçeneği olan acemi, amatör ve profosyonel seçeneklerinden birini seçerek oyunun menüsüne giriş yapıyorsunuz.
Oyunda birden fazla mod bulunuyor. İlk olarak kariyer moduna giriş yapmadıysanız yarış, araç, pist, hava koşulları gibi seçenekleri kendiniz belirleyebileceğiniz ve hızlı yarışlar yapabileceğiniz solo modu oyunun ilk açık modu oluyor. Kariyer moduna giriş yapabilmek için giriş bilgilerinizi girdikten sonra sizi üç farklı seçenek bekliyor. Ardarda yarışlarla şampiyon olmayı ya da şampiyonluğunuzu korumayı isteyebilir ya da sıfırdan zirveye zorlu bir yolu tercih edebilirsiniz. Kariyer takviminde yer alan yarışlara katıldıkça her başarılı yarıştan sonra açılacak başarımlar ve yeni yarış organizasyonları sizleri bekliyor olacak. Oyunun diğer modu olan online modda oynamak için internet bağlantınızın olması şart. Online modundaki Create bölümüyle arkadaşlarınızla düzenleyeceğiniz ve oyunun 16 kişiye kadar müsaade ettiği multiplayer yarışlar düzenleyebilir ya da hiç beklemeden sistemin atayacağı online yarışlara katılabilirsiniz. Time Trial kısmında ise daha önce online yarışmış oyuncuların hayaletlerini çağırarak rekabeti en üst noktalara da taşıyabilirsiniz. Tabi rekabeti körüklerken kullanacağınız aracı da unutmamalısınız. My Garage kısmında ise kullanacağınız araçlara ince ayar yaparak aracınızın performansını yükseltebilirsiniz. Hatta bu ayarları kaydedebilir diğer yarışlarda aktif ederek hızınıza hız katabilirsiniz. Son yıllarda hemen her oyunda gördüğümüz sosyal medya olgusu da oyunda unutulmamış. Fan Chat ile diğer oyuncuları rahatlıkla online olarak takip edebilir ya da takipçilerinizle iletişime geçebilirsiniz.
Yarış oyunlarında hava durumu ayrı bir önem arz ediyor. Oyunda bu da unutulmamış. Gerçekçi hava şartları hariç üç ve dört aşamalı geçişlerle hava durumunu yarışa başlamadan önce ayarlayabilirsiniz. Ayrıca gece gündüz döngüsünün geçiş hızları da ayarlayabileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.
Gelelim araç ve pistlere, araçların sayısı 74’ü geçse de oyun için yetersiz ancak oyundaki araçlar mükemmele yakın bir şekilde modellenmiş ve en ufak detay dahi unutulmamış. Pistler ise araçlarla hemen hemen aynı. Oyunda 30 farklı bölgeden 110 tane pist bulunuyor. Bunlar her bölgeden farklı pistler değil. Çeşitli varyasyonlarla 110 tane pist bulunuyor. Ancak araçlara gösterilen özen çevre detaylarına da gösterilmiş gerçeğe yakın grafikleri ile oyuncusuna oynanışı keyifli bir oyun ortaya çıkmış.
Oyunun kontrollerinde konu simülasyon oyunları olunca gerçekçi bir sürüşün keyfi için direksiyon seti şart. Aklınıza gelecek bütün direksiyon setleri ve diğer oyun kontrolcüleriyle de uyumlu olan oyun bu konuda diğer yarış simülasyon oyunlarının da bir adım önünde yer alıyor.
Simülasyon oyunlarında gerçekçilik ön planda yani NFS, Blur ya da Burnout gibi arcade yarış tarzına sahip bir oyun değil aksine ciddi ve yarıştaki opsiyonlar ise oldukça ağır. Fakat gerçekçi ve keyifli bir sürüş arasında bir denge oluşturmak isterseniz araç yardımlarını aktif ederek oyunun zorluk ya da kolaylık derecesini ayarlamanızda elinizde. Ayrıca ben zorlu rakip severim mücadeleden kaçmam diyorsanız yapay zekanın seviyesini de ayarlayabilirsiniz. Yapay zekanın seviyesini ellinin üstüne ayarladığınızda rakipleriniz pistte daha da agresif sürüşlerle oyunda sizi istediğiniz gibi zorlayabilir.
Her simülasyon oyunlarında görünen araç durumunu yarış esnasında ekranda görebilirsiniz. Herhangi bir aksilikte erkenden pit stop’a girip yarışın kaderini kendi lehinize çevirebilirsiniz. Ayrıca yarıştan sıkıldıysanız ya da sizi biraz zorladıysa pit stop’ta pilot değiştirerek yarışın geri kalanını oyuna tamamlatabilirsiniz.
Grafikler ve sesler
Simülasyon oyunlarında oyuncular aracın gerçekçi sürüşünün yanında oyunun grafiklerinin de gerçeğe yakın olmasını isterler. Project CARS bu beklentiyi de göz ardı etmemiş. Gerek araçların mükemmele yakın derecede modellenmiş olması gerek oyun içi atmosferin gerçeği aratmayacak tasarıda yapılmış olması gerekse kaplamalarındaki ince detayları es geçmeden oyun içine aktarmış olması oyunun gerçeğe yakın sürüş hissini arttırmış. Bilhassa grafik ve ekran kartlarının kapasitesi yüksek olan bilgisayarların ultra seviyesinde oynandığında görünen oyun içindeki ışık geçişleri, kokpitin cam yansımaları, gölgelerdeki hassasiyet, yağmur damlalarının araç camının ön yüzeyinden akışları, ıslak zemindeki yansımalar oyun içinde görünen grafik detaylarının başında geliyor. Oyunun sesleri de grafikleri tamamlar boyutta. Oyunun müzikleri ise daha çok aksiyon oyunlarında duyduğumuz tınılara sahip.
Araç ve pist sıkıntısının yanında Co-up seçeneğinin olmayışı oyunun kötü yanlarından biri. Ancak çıkan araç paketleri ve Temmuz ayında çıkması beklenen ilk parça genişleme paketleri gibi eklenti paketleriyle oyunun desteklenmesi bu açığı kapatmaya yetiyor. Ayrıca oyun geliştirişi olan Slightly Mad Studios resmi sitesinde yaptıkları açıklamada Project CARS’ın devam oyunu olan Project CARS 2’nin çıkacağını duyurmuştu. Son olarak grafiklerle oyun dinamiklerini birbirine çok güzel adapte etmeyi başaran oyun, yarış dünyasındaki heyecanı gerçekçi bir biçimde oyuncusuna yaşatmayı bilmiş. Şimdiden iyi oyunlar…
Oyunun Künyesi
Geliştiricisi: Slightly Mad Studios
Dağıtımcısı: Bandai Namco
Oyun Motoru: Madness
Türü: Yarış Simülatörü
Platform: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, SteamOS, Wii U
Çıkış Tarihi: 7 Mayıs 2015
Sistem Gereksinimleri
Minimum Sistem Gereksinimleri
İşlemci: 2.66 GHz Intel Core 2 Quad Q8400, 3.0 GHz AMD Phenom II X4 940
Ekran kartı: nVidia GTX 260, ATI Radeon HD 5770
Bellek: 4GB RAM, 1GB VRAM
Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşlemci: 3.5 GHz Intel Core i7 3700, 4.0 GHz AMD FX-8350
Ekran kartı: nVidia GT600 series, AMD Radeon HD7000 series
Bellek: 8Gb RAM, 2Gb VRAM
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
GTA 6 ne zaman çıkacak? GTA 6 çıkış tarihi ve GTA 6 minimum sistem gereksinimleri!
HAMSTER KOMBAT GÜNLÜK ŞİFRE 15 EYLÜL 2024! Hamster Kombat günlük şifre ne oldu? Güncel günlük kombo kartları
Eğlenceli Bir Spor: Bowling Nasıl Oynanır Ve İpuçları
🐹 HAMSTER KOMBAT GÜNLÜK ŞİFRE 4 AĞUSTOS 2024: Hamster Kombat günlük kombo kartları (Nasıl Açılır, Bulunur ve Yapılır Detaylı Anlatım)
HAMSTER KOMBAT GÜNLÜK ŞİFRE - KOMBO KARTLAR 21 TEMMUZ 2024: Hamster Kombat yeni şifresi nedir, nasıl kullanılır?