TAYSAD Başkanı Kanca:”Almanlarla iş ilişkilerimizi normal düzeninde sürdürmeye gayret ediyoruz.”
TAYSAD Başkanı Alper Kanca Türkiye ile Almanya arasında yaşanan gergin sürecin geçici olduğunu düşündüklerini belirterek “Karşılıklı güvene dayalı ilişkilerimizin ve iletişimimizin artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri) Başkanı Alper Kanca Türk otomotiv sektörü açısından Almanya’nın önemli bir pazar olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Biz otomotiv işkolu olarak Almanya’ya ağırlıklı parça-aksam (yani araç değil) ihracatı yapıyoruz, .Almanya ise bize ağırlıklı olarak araç satışı gerçekleştiriyor. Sonuca baktığımızda ihracatımızdan daha fazla araç ithalatımız var. Yani Türkiye, Almanya’da üretilen ortanın üstü ve lüks segment araçların satıldığı bir ülke. Toplam iş hacmine bakıldığında her 2 ülke de birbiri için önemli iki ticari ortak.Alman Hükümetinin otomotiv sektörüne herhangi bir yaptırım uygulaması şu an için muhtemel ve mümkün gözükmüyor. Böyle bir radikal uygulamayı gerektirecek durum ortada yok. Bildiğim kadarı ile sırf siyasi gerginlik var diye de bir ülkeye yaptırım uygulamak anlamında benzer uygulama da yok. Ama böyle şeylerin konuşulmasının dahi tabi ki iş hayatına etkisi olur. Bu etki de kısa vadede ciddi bir sonuç yaratmaz, zira müşterilerimizle uzun vadeli sözleşmelerimiz var. Alman müşterilerimizin, Türk tedarikçilerden kısa vadede parça alımını azaltması beklenmez; ancak gerginliğin devamı, orta vadede iki ülkenin şirketlerinin de diğer taraf ile sözleşmelerini yenileyip yenilemeyeceğini gündeme getirir. Gerginlik ve karşılıklı ticari kısıtlamalar sadece Türkiye’ye de zarar vermez. Ülkeler arasındaki olumsuzluklardan her iki taraf da belli ölçüde etkilenir.”
Politikacılar dikkat etmeli
Politikacılar tarafından sarf edilen sözlerin sadece politik ve ekonomik ortamı değil, insanlar arası iletişimi de derinden etkilediğini kaydeden Kanca, “ Gelinen bu durum Almanlar ve Türkler olarak genel bir ayrım yapmadan, suçlamadan ve tehdit etmeden birleştirici bir şekilde bir araya gelerek çözülmeli. Türk otomotiv tedarik sanayicileri olarak bizler, Alman müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle olan iş ilişkilerimizi ve tüm iş süreçlerimizi normal düzeninde sürdürmeye gayret ediyoruz. TAYSAD olarak biz, yaşanan bu sürecin geçici olduğunu düşünüyoruz; karşılıklı güvene dayalı ilişkilerimizin ve iletişimimizin artarak devam edeceğine inanıyoruz”dedi.
K.Irak durumu da etkiler
Kuzey Irak’taki referandumun siyasi sonuçlarına göre ticaretimizi etkileyeceğini söyleyen Kanca Habur Sınır Kapısı kapandığı takdirde Irak’a ihracatımızın bitmeyeceğini belirtti. Kanca, “ Maliyeti artırsa da yeni yollar, yeni güzergahlar üzerinde duruluyor. Şu an için düşünülen ise İran üzerinden Irak’a ihracat yapmak. Bu da hem zaman hem de maliyet olarak ticaretimizi etkileyecektir tabi.Mevcut durumda üyelerimizden aldığımız bilgilere göre, Kuzey Irak’ta özellikle Erbil’de müşterisi olan üyelerimiz, ticari olarak herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Ancak sınırların kapatılması endişesinde olan Iraklı bazı müşteriler bir an evvel siparişlerinin sevkiyatının yapılmasını talep ediyor” diye konuştu. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için Irak sınır kapılarından yapılan ihracatın çok önemli olduğuna dikkat çeken Kanca bu ihracat sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çok sayıda tesiste üretim ve istihdam sağlandığını kaydetti. Kanca ,”Dolayısıyla ekonomik yaptırımlardan ağırlıkla K. Irak etkilense de bizim de olumsuz şekilde sonuçlar göreceğimiz aşikar”diye konuştu.
Ar-Ge Yasası olumlu
TAYSAD üyelerinden ise 93’ünün Ar-Ge merkezi unvanına da sahip olduğunu vurgulayan Kanca şunları belirtti:
”Bu rakam, Türkiye’deki tüm Ar-Ge merkezlerinin yüzde 15’inin Otomotiv Tedarik Sanayicilerince kurulduğunu gösteriyor. Bundan dolayı Ar-Ge yasasında gerçekleşecek her iyileştirme en çok otomotiv sektörünü etkileyecek. Yeni Ar-Ge yasası ile Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılan tam zamanlı eşdeğer personel sayısının 15’e indirilmesi, özellikle orta ölçekli sanayi kuruluşlarındaki Ar-Ge merkezi sayısında önemli oranda artış sağlayacaktır. Ar-Ge yasası, sanayimiz ve ülkemiz için değerli bir kazanım.İhracatta yıllardır rekor kırıyoruz ama geleceğimiz Ar-Ge’de. Ar-Ge daha fazla gelir, istihdam ve ihracat demek. Bu nedenle dernek olarak tüm üyelerimizi, Ar-Ge desteklerini verimli şekilde kullanmaları ve katma değeri yüksek ürünleri geliştirmeye yönelmeleri konusunda teşvik ediyoruz. “
27 milyar dolara ulaşacağız
Ağustos sonu itibariyle otomotiv sektörünün, toplam ihracatında yüzde 23 artış ile 18,9 milyar seviyesine ulaştığını söyleyen Kanca yılsonuna kadar ise 27 milyar doların üzerinde ihracat hedefine ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Kanca, “Bu rakamlar daha önce görmediğimiz seviyelerde. Yani hepimizi güldüren, sevindiren rekorlar kırıyoruz.TAYSAD üyeleri, dışa açılım ve küreselleşme yönünde olumlu adımlarla ilerliyor. Bugün itibariyle 59 üyemizin 5 kıtada 40 ülkede toplam 156 adet tesis yatırımı bulunuyor. Üyelerimiz, yurtdışındaki yatırımlarını ve büyümelerini gelecek yıllarda da sürdürecek.Biz de TAYSAD olarak üyelerimizin yurtdışı açılımlarında ve yeni pazarlara yönelmelerinde destek olmaya çalışıyoruz. Özellikle küresel araç üreticisi firmalara yönelik heyet ziyaretlerimizle üyelerimizin yeni müşteriler edinmeleri için çalışıyoruz. Son olarak İran, Hindistan, ABD ve Çin gibi hedef pazarlarımızda üyelerimizle birlikte, söz konusu bölgelerdeki araç üreticileri ile bir araya geldik; amacımız bu bölgelerdeki ticari ilişkilerimizi kuvvetlendirmek”şeklinde konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar