Porsche'den elektrik yatırımı
Porsche elektromobiliteye 6 milyar Euro’dan fazla yatırım yapacak
Porsche ürün gamını büyük ölçüde elektrikli hale getirmeye hazırlanıyor. Marka 2022 yılına kadar elektromobiliteye 6 milyar Euro’dan fazla yatırım yapacak
Porsche, geleceğe dönük benzeri görülmemiş bir planı devreye sokmaya hazırlanıyor: Spor otomobil üreticisi, 2022 yılına dek, hibrit ve tümüyle elektrikli otomobiller de dahil olmak üzere elektromobiliteye toplamda 6 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapacak. Bu karar, Porsche AG Denetim Kurulu’nun son toplantısında alındı. Porsche AG İcra Kurulu Başkanı Oliver Blume, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Elektromobilite alanındaki yatırımlarımızı ikiye katlayıp, 3 milyar Euro’dan 6 milyar euronun üstüne çıkarıyoruz. Yanmalı motorlara sahip modelleri geliştirmeye devam etmekle beraber, aldığımız bu karar gelecekte şirketin izleyeceği yolu belirlemek konusunda büyük öneme sahip.”
Elektrikli ve hibrit modellerin dönüşümüne 1 milyar Euro
Maddi varlıklara 3 milyar Euro, geliştirme maliyetlerine de 3 milyar Euro üzerinde yatırım yapacak olan şirketin bu yöndeki planları büyük oranda hız kazanacak. 3 milyar Euroluk ilave yatırım kapsamında, Mission E versiyonlarının ve türevlerinin geliştirilmesine yaklaşık 500 milyon Euro, mevcut ürün gamının elektrikli ve hibrit modellere dönüşümüne yaklaşık 1 milyar Euro, tesis gelişimine birkaç milyon Euro harcanacağı gibi, 700 milyon Euro da yeni teknolojiler, şarj altyapısı ve akıllı mobilite alanlarında yapılacak yatırımlar için kullanılacak.
Zuffenhausen’da yeni bir boya atölyesi, montaj alanı ve boyanan şasi ve yürür aksamı nihai montaj alanına taşıyacak bir konveyör köprüsü inşa edilmeye başlamış durumda. Mevcut motor fabrikası elektrikli motor üretiminde de kullanılmak üzere genişletilirken, gövde atölyesi de geliştiriliyor. Weissach Geliştirme Merkezi de yatırım planları kapsamında. Mission E projesi, şimdiye dek yaklaşık 1.200 yeni istihdam yarattı. Tümüyle elektrikli olan Mission E spor otomobilin sistem gücü 600 hp, bu da otomobilin sıfırdan saatte 100 kilometre hıza 3,5 saniyeden daha kısa sürede çıkacağı anlamına geliyor. Performanstan ödün vermeden art arda hızlanıp yavaşlayabilen otomobil, Yeni Avrupa Sürüş Çevrimi (NEDC) kapsamında 500 kilometre menzile sahip. Otomobilin şarj olma süresi de son derece düşük: 800 voltluk sistem gerilimi sayesinde, otomobilin 400 kilometre yolculuk için 15 dakika şarj olması yeterli.
Yaygın bir hızlı şarj altyapısı
Porsche ve Audi; BMW Grubu, Daimler AG ve Ford Motor Company’nin de yer aldığı Ionity ortak girişiminde Volkswagen Grubu’nu temsil ediyor. Ionity’nin hedefi, 2020 yılına dek Avrupa’nın en işlek otoyolları üzerinde 400 adet hızlı şarj istasyonu kurmak ve işletmek. Projenin inşaatına 2017 yılında başlandı. Ionity kapsamındaki çalışmalara ek olarak, Porsche’nin bayi ağı da ülke çapında kurulacak bir hızlı şarj altyapısında yer alacak.
Hibrit otomobiller Porsche için hızla bir başarı öyküsüne dönüşüyor
Yeni Panamera’nın piyasaya sürülmesiyle, Porsche’nin üçüncü nesil şarjlı hibrit motoru, iki versiyonuyla yollara çıkıyor. Her iki versiyon da yalnızca elektrik gücüyle 50 kilometreye ulaşan bir menzile sahip. Model serisinin amiral gemisi olan Panamera Turbo S E-Hybrid, dört litrelik V8 motoru ve 680 hp sistem gücü üreten elektrikli motoru sayesinde üst düzey performans ve maksimum verimliliğin mükemmel bir bileşimini sunuyor. Model, lüks segmentte yer alan en spor otomobil. Bu payeyi ise hibrit motoruna rağmen değil, hibrit motoru sayesinde kazanmış durumda.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar