Otomotivde gelecek için “alarm” verilmeli
Otomotiv ana ve yan sanayi sektör yöneticileri üretim ve ihracattaki başarıların devamı için Ar-Ge teşviği ve yerlileşmenin artması gerektiğini söylüyorlar.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyeleri bir araya gelerek Türk otomotiv sektörünün geleceğini ve yol haritasını paylaştılar. Otomotiv ekosisteminin ciddi bir değişim sürecinde olduğunun vurgulandığı toplantıda, “bağlantılı ve elektrikli araçlar”, “hareketlilik,hizmetler” ve “otonom araçlar” konularının değişimi tetikleyen en önemli başlıklar olduğu belirtildi.
Alarm vermemiz gerekli
OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün araçların üzerindeki yüksek teknolojili kısmın oldukça arttığını belirterek şunları kaydetti:”2030’da bir aracın maliyetinin yarısının elektrik/elektronik ve yazılım kaynaklı olacağına yönelik öngörü, 2050’de yüzde 67 seviyelerine çıkıyor. Yani bir aracın üçte ikisinin elektronik sistemlerden oluşacağı söyleniyor. Bir tarafta bu varken, bir tarafta da bizim ‘sağlam kasımız’ dediğimiz tedarikçilere baktığımızda, bu noktada alarm vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Yerlileştirmeyi bir numaralı madde olarak önümüze koymalıyız. Üretim burada olmalı ki değişikliklere anında cevap verelim. Kaliteli, esnek ve verimli iş modelimizi devam ettirmemiz lazım. Geçmiş başarılar kesinlikle ve kesinlikle geleceğin garantisi değildir. “
Ar-Ge teşviklerinde özel yapı
TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı da yaşayabilmek için Türk tedarik sanayiinin mutlaka yeni teknolojilere sahip olması gerektiğini vurguladı. Yazıcı,”Ya elektrikli ve otonom araçlarla ilgili yeni teknolojilere hakim şirketlerle teknik işbirliği veya ortaklık yapmalıyız. Uzun zaman gerekiyor olsa da Ar-Ge’ye daha fazla yatırım yaparak kendi teknolojilerimizi oluşturmalıyız”Türk tedarik sanayinin mevcut durumunu tespit etmek için bir çalışma yapmayı ve yeni teknolojilere uyum için bir yol haritası çıkarmayı istediklerini de ifade eden Yazıcı,“Ar-Ge teşviklerinde otomotiv için TÜBİTAK bünyesinde özel bir yapı kurulsun ve bu yapı ile otomotiv için yapılan Ar-Ge projeleri daha hızlı desteklensin istiyoruz. Ayrıca, yeni teknolojilere sahip parçaların geliştirilmesi ve üretilmesinde, hem tedarikçileri hem de bu yerli parçaları kullanacak araç üreticilerini destekleyen bir teşvik sistemi kurulmalı diyoruz.”dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler