Otomotiv sektörü yeni trende acil uyum sağlamalı
OSD (Otomotiv Sanayi Derneği) Başkanı Cengiz Eroldu 2 milyon adetin üzerine araç üretim kapasitesine sahip sektörün ihracatının yüzde 70’inin Avrupa pazarına yönelik olduğunu, elektrifikasyon konusunda yeni yatırımların acil devreye girmesini gerektiğini belirtti.
Dünya genelinde hız kazanan iklim odaklı emisyon azaltımı hedefleri ile birlikte otomotiv ürünleri, üretim ve operasyonel süreçleri önemli bir dönüşüm sürecinin içinden geçiyor. OSD Başkanı Cengiz Eroldu üretiminin yaklaşık yüzde 72’sini ihraç eden sanayinin ihracatının yüzde 70’ini Avrupa pazarına gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:
“Dolayısıyla, rekabetçiliğimizin korunması ve ekonomiye sağladığımız katkının sürdürülebilmesi için AB’deki gelişmelere cevap verecek şekilde üretim yapmamız bir zorunluluk. İçinden geçilen dönüşüm sürecinin büyüklüğü ve etki alanının genişliği dikkate alındığında bu süreç sadece ana sanayiinin çabası ile yönetilebilecek bir konu değil. Birçok paydaşın eş zamanlı, senkronize şekilde bütünsel eylem planlarını hayata geçirmesi gerekiyor. Elektrifikasyon, alternatif yakıt teknolojileri gibi dönüştürücü teknolojilerin etkisi ile araç yapılarının ciddi bir değişim içerisinde olduğu dikkate alındığında mevcut yerli katkı oranlarının gelecekte düşmesi riski ile karşı karşıyayız. Tüm araç gruplarında (otomobil, hafif ticari araç ve ağır ticari araç) sıfır emisyonlu araçların tüketici ile buluşabilmesi için, şarj ve dolum altyapısının gelişmesi, şebeke esnekliği, endüstriyel dönüşüm için paydaşların iş birliği, tedarik sanayiinin dönüşümünü ve mevcut araç parkının gençleştirilmesini sağlayıcı teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi gibi birçok politikanın eş zamanlı hayata geçmesi önemli.”
İkinci yüzyıl hedefleri
Eroldu,”Sanayimizin ikinci yüzyılda hedefleri, değişen otomotiv eko-sisteminde ülkemizin mevcut rekabetçiliğinin korunmasını, geliştirilmesini hedefleyen uzun vadeli planlar üzerine kurgulu bir yaklaşım ile ihracatımızı artırmak, öngörülebilir ve büyüyen bir iç pazar oluşturmak ve tüm bunlarla birlikte ülkemize daha fazla yatırım gelmesi için gerekli ortamı oluşturmakta” dedi. Günümüzde Türkiye otomotiv sektörü dünya genelinde önemli bir oyuncu haline gelmiş durumda. 2 milyon adedin üzerinde kurulu kapasiteye sahip Türk Otomotiv Sanayii, 1,35 milyon adetlik üretimi ile 2022 yılında motorlu araç üretiminde dünyada 13., Avrupa Birliği ülkeleri arasında 4. sırada yer aldı. Önemli bir ticari araç üretim üssü konumunda olan ülkemizin 2022 yılında Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticari araç üretimi ile ilk sırada yer aldığını hatırlatan Eroldu xöyle devam etti:
“Otomotiv sanayi, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sanayi kollarının başında gelmektedir. 2006-2021 yılları arasında 16 yıl üstü üste ihracat şampiyonu olmuş, son 10 yıllık dış ticaret fazlası 6,5 Milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Araç ihracatının yanı sıra 2022 yılında 253 Milyon Dolar Ar-Ge ihracatı gerçekleştiren OSD üyeleri, 7 Milyar TL Ar-Ge harcaması ile ülkenin teknolojik gelişimine sağladığı katkıyı da sürdürmüştür. 2023 yılında da gerek üretim gerekse ihracatta yükselişine devam etmektedir. Yılın ilk dokuz ayında üretimi 1 milyon adedi aşmış, 26 milyar dolar ihracatı ile ülke ihracatının %16’sını gerçekleştirerek ihracat liderliği konumuna yeniden ulaştı.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar