Kışın güvenli sürüş için bakım şart
Havaların soğuması, yağışların başlamasıyla araçların da yeni iklim konumuna adapte olması gerekiyor. Yağmur, kar, buzlanma ve sis gibi doğa olayları ile karşılaşacak sürücülerin güvenli sürüş için araçlarını kontrol ettirmesinde fayda var.
Kış aylarında yaşanan soğuk hava şartları motorun düzgün bir şekilde çalışmasını zorlaştırırken, kar ve buz da araçların çekişini sınırlayabiliyor. Çok sayıda parçası sıcak çalışmak üzere tasarlanan araçlara gerekli bakım yapılmazsa, kış aylarında ciddi sorunlar yaşanabiliyor. Kış şartlarından önce araçların bakımlarının yaptırılması güvenli sürüşü sağlamakta. Kış lastikleri kış şartlarında çok daha iyi performans sergilediğinden kış lastiği kullanmak, sürücüleri güvenli sürüşe bir adım daha yaklaştırıyor. Türkiye’de Kasım 2012’de yürürlüğe giren yönetmelikle 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşıyan bütün ticari araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirilmiş durumda. Buna göre şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulaması bu yıl da 1 Aralık'ta başlayacak.
Uzun yola dikkat
Yağışlı ya da buzlanmaya neden olacak kadar soğuk havalarda araçları mümkün olduğunca yavaş kullanmak gerekiyor. Dikkatli şekilde araç kullanmak kazaların önüne geçilmesinde en önemli maddelerin başında geliyor. Özellikle uzun yola çıkılacağı zamanlarda hava şartlarını iyi planlamak gerekiyor. Yola çıkmadan önce geçilecek güzergahlar üzerindeki hava durumunun kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Kış ayları gelmeden motor soğutma suyuna antifriz konulmalı, dizel motorlarda kızdırma bujileri kontrol edilmeli. Hava filtresinin kışlık konuma alınması, lastiklerin hava basınçları ayarlanması ve kalorifer tesisatı gözden geçirilmesi de önemli.
Akü aracın kalbi
Kış aylarında araçlardaki elektrik sarfiyatı artacağı için akünün mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Ömrünün sonuna gelmiş bir akü olmadık bir yerde sürücüyü yolda bırakabilir. Bununla birlikte yakıt filtresi, karbüratör, enjektörlerin kontrolü de sağlanmalı. Sileceklerin yıpranmışsa değişmesi ve farların kontrol edilmesi de önemli kriterler.
Süspansiyon ve direksiyonu önemseyin
Aşırı ısı değişiklikleri nedeniyle oluşan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırabiliyor. Salıncak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarının, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme nedeniyle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Aşınmış filtreler değiştirilmeli Uzun süre kullanılmış veya yaz aylarında uzun yollara maruz kalmış filtreler, kış aylarında otomobillerin geç ısınmasına neden olabiliyor. Ayrıca kış aylarından önce motor yağı seviyesinin kontrol edilmesi ve eksikse tamamlanması gerekir. Düşük sıcaklıklarda motor yağının akışkanlığını sürdürmek, yüksek sıcaklıklarda ise yağın aşırı seyreltilmesinin önüne geçmek için motor yağının kaliteli ve güvenilir bir markadan seçilmesi motorun ömrü için yüksek fayda barındırıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Benzinli, dizel, hibrit: Hangisi daha hesaplı? Yakıt ve bakım masrafları cep yakıyor!
Elon Musk'ın Tesla'sından flaş Cybertruck kararı! Binlerce araç geri çağırılacak
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
Yeniden değerleme uygulandı: İşte 2025 yılında ödenecek olan MTV tutarları! EN SON HABERLER...
Dünya otomotiv devinden kullanıcılara büyük şok! 114 bin araç geri çağırılacak