Kış kapıda araç bakımına dikkat
Yaklaşan Kış Mevsimi Öncesinde Araç Bakımına dikkat etmek gerekiyor
Yetkililer, kış mevsiminde sürücülerin alması gereken bakım önlemlerine dikkat çekiyor. Özellikle motor yağı, lastikler, farlar, silecekler ve antifrizin kış döneminden önce mutlaka kontrol edilmesinin önemine değinen Mobil Oil Türk uzmanları yağlama merkezlerinde yapılan ücretsiz 10 nokta kontrolünün de altı çiziyor. Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte araç bakımı konusuna dikkat çekiyor. Özellikle kış aylarında arızaların ve servise gitme olasılığının daha fazla olduğuna dikkat çeken yetkililer , sürücülerin olumsuzluklarla karşılaşmamaları için motor yağı kontrolünden antifrize kadar kontrol edilmesi gereken noktaları sıraladı.
Kış lastikleri hazır olmalı
Havaların soğumasıyla birlikte kış lastiklerinin araçlara uygulanması önem arz ediyor ve kış aylarına hazır olmanın ilk koşulu kış lastiklerinden geçiyor. Kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre derin olan dişleri, yağışlı havalarda ve buzlu yol koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlıyor. Böylece olası kazaların önüne geçilirken, aracın bağlantılı diğer aksamları da korunmuş oluyor.
Frenler detaylı kontrol edilmeli
Fren sistemine ait donanım ve parçalar diğer mevsimlere göre kış aylarında daha yoğun bir şekilde aşınmaya uğruyor. Bu nedenle, fren ve freni oluşturan elemanların her zaman büyük bir titizlikle ele alınması ve en ufak aksaklıkta değiştirilerek yenilenmesigerekiyor. Eskimiş bileşenlerin kullanılması ise sürüş güvenliğini zayıflatarak kazaların artmasına neden olabiliyor.
Yıpranmış silecekler değiştirilmeli
Silecekler kış aylarında en çok kullanılan parçalar olarak öne çıkıyor. Yaz aylarında çok kullanılmayan silecekler, aşırı ısıya maruz kaldığında kış aylarında verimliliğini yitirebiliyor. Bu yüzden, sileceklerin kontrolü ve gerekirse değişimi önem arz ediyor.
Antifriz eksikse tamamlanmalı
Özellikle 0 derece ve altına inen hava sıcaklıklarında suyun donmamasını sağlayan antifriz, soğutma sistemindeki kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı da otomobilinizi koruyor. Dolayısıyla radyatörlerdeki suyun donmasını önleyen antifriz sıvısının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
Toza ve çamura karşı cam suyu ihmal edilmemeli
Hem kuru hem de yağışlı havalarda en sık kullanılan noktalardan birisi cam suyu ve silecek suyu olarak öne çıkıyor. Silecek suyunun kış aylarında yola çıkmadan kontrol edilmesi ve her daim haznesinde bulundurulması gerekiyor.
Far ayarları gözden geçirilmeli
Net bir görüş açısı için kış aylarında farlar yaz aylarına göre daha sık kullanılıyor. Havanın erken kararması, yağış ve sis şartlarında farların düzgün çalışması hayati önem taşıyor. Bu yüzden, kış aylarında uzun, kısa ve sis farlarının düzgün çalıştığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
Direksiyon ve süspansiyon aşınmışsa müdahale edilmeli
Aşırı ısı değişiklikleri nedeniyle oluşan çukurlar ve yol yüzeyinde bulunan tuz ve kum gibi aşındırıcı maddeler otomobilin direksiyon ve süspansiyon sisteminin aşınmasını hızlandırabiliyor. Salıncak, alt rotil gibi temel süspansiyon elemanlarının, özellikle tuzdan kaynaklanan kirlenme nedeniyle düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.
Aşınmış filtreler değiştirilmeli
Uzun süre kullanılmış veya yaz aylarında uzun yollara maruz kalmış filtreler, kış aylarında otomobillerin geç ısınmasına neden olabiliyor. Ayrıca, yakıt donmalarına karşı yakıt filtresinin kontrol edilmesi ve aracın klimasının sağlıklı çalışabilmesi için polen filtresinin temiz olması gerekiyor. Bu nedenle kış aylarında hava, yakıt ve polen filtresinin uzman kişiler tarafından kontrol edilmesi öneriliyor.
Düşük voltajlı akü daha çabuk deşarj olabilir
Sıfırın altındaki hava sıcaklıklarında aracın aküsü daha fazla enerji harcar ve güç kaybına uğrar. Bu durum aracın marş basmasında sorun yaşanması anlamına gelebilir. Hatta ömrünün sonuna gelmiş eski aküler aracı çalıştırmayabilir. Ayrıca aracın aydınlatma, bilgi-eğlence ve klima sistemleri gibi enerjiye ihtiyaç duyan donanımları, kontak kapalıyken daha fazla aküden enerji çeker. Bu nedenle kış öncesi hızlı ve pratik bir akü testi yapmak iyi olabilir.
Motor yağı kontrolü periyodik olarak yapılmalı
Hava sıcaklıkları düşmeden önce kontrol edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi ise motor yağıdır. Motor yağı aracın kalbi sayılan motorun, tüm aksamlarının sağlıklı bir şekilde çalışması için kritik önem taşır. Bu bakımdan, kış aylarından önce motor yağı seviyesinin kontrol edilmesi ve eksikse tamamlanması gerekir. Düşük sıcaklıklarda motor yağının akışkanlığını sürdürmek, yüksek sıcaklıklarda ise yağın aşırı seyreltilmesinin önüne geçmek için motor yağının kaliteli ve güvenilir bir markadan seçilmesi motorun ömrü için yüksek fayda barındırıyor.
Kritik 10 nokta kontrolü
Dünyanın önde gelen sentetik motor yağı Mobil 1 ile kaliteli hizmetin avantajlı fiyatlarla sunulduğu Mobil 1 Center yağlama merkezlerinde, uzman ekip kontrolünde yapılan yağ değişiminin yanı sıra 10 kritik nokta kontrolü ücretsiz olarak sunuluyor. Lastiklerden frenlere, yağ seviyesinden süspansiyon sistemine kadar toplamda 10 kritik nokta kontrolü, Mobil 1 Center’larda uzman ekipler tarafından sadece 15 dakikada sağlanıyor.
Yağ değişimi ile aracın performansı artar
Yağ filtresini ve motor yağını zamanında değiştirmek aracın performansını artırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Doğru motor yağı araç için hayati önem taşır. Motor yağları, motorun fonksiyonelliğini korur ve motor gelişiminde bir yapı elemanı olarak görülür. Motor, geniş bir sıcaklık ve baskı faktörü aralığında çalışan yüzlerce hareketli parçaya sahip kompleks bir makinedir. Seçilen yağ da motoru aşınmaya, korozyona, kir ve kalıntıların oluşumuna karşı korumak için, bu çalışma koşullarıyla başa çıkacak düzeyde olmalıdır. Mobil 1 sentetik yağları daha az motor aşınması, yüksek yakıt ekonomisi ve daha uzun bir motor ömrü sağlar. Doğru zamanda yapılacak yağ değişimi ve diğer kontroller kullanıcıları hem daha sonradan oluşabilecek yüksek tamir masraflarından korur, hem de araç motorunun ömrünü uzatır. Araç kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması ciddi arızaları önler, masrafları azaltmış olur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar