Kiralık araç sayısı 337 bin adede yükseldi
Araştırmalara göre Türkiye’deki uzun dönem araç kiralama pazarının büyüklüğü 337 bin 500 adete çıktı. Şirketlerin cazip avantajlar sunan filo kiralama sektörüne ilgisi gün geçtikçe artıyor.
TOKKDER’in (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürüttüğü pazar araştırmasının 2017 1. yarıyıl sonuçlarını içeren “ Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” ülkemizde operasyonel kiralamaya olan ilgi ve talebin sürdüğünü gösteriyor. Rapora göre, Türkiye yeni otomobil satışlarının 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,6 oranında azaldığı 2017 yılının ilk yarısında Türkiye operasyonel kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 20,5’i olan yaklaşık 62 bin 800 adet yeni aracı filosuna kattı. 2017 ilk yarısında yaklaşık 5 milyar 87 milyon TL yeni araç yatırımı yapan operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 24 milyar 600 milyon TL’yi aşarken filosundaki araç sayısı ise 337 bin 500 oldu. 2016’da yaklaşık 4 milyar 950 milyon TL vergi (KDV+MTV+ÖTV) ödeyen operasyonel kiralama sektörü 2017 ilk yarısında da yaklaşık 2 milyar 497 milyon TL vergi ödeyerek ülke ekonomisine yaptığı katkıyı sürdürdü.
RİSKLERİ ORTADAN KALDIRIYOR
TOKKDER (Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği) Genel Koordinatörü Tolga Özgül operasyonel kiralama yönteminin işletmelere ve bireylere, kaynakları verimli kullanma adına iyi bir alternatif olurken birçok riski de bertaraf etme imkânı sunduğunu söylüyor. Özgül şöyle devam ediyor:
“Tüm bu saydığım belirsizlikler işletmeleri ve bireyleri temkinli olmaya, kaynaklarını verimli kullanmaya itiyor. Bu noktada operasyonel kiralama yöntemi işletmelere ve bireylere, kaynakları verimli kullanma adına iyi bir alternatif olurken birçok riski de bertaraf etme imkânı da sunuyor. Döviz kuru, faiz, ikinci el satış fiyatı ve hasar/prim gibi riskler operasyonel kiralama yönetimini tercih edenler için sorun olmaktan çıkıyor. Tüm bu risk unsurları operasyonel kiralama şirketleri tarafından yönetiliyor. Araç kiralayan işletmeler ise tüm kaynaklarını ve konsantrasyonlarını asıl faaliyetlerine yönlendirerek verimliliklerini artırıyorlar. Bunun yanı sıra operasyonel kiralama, yeni araçlara erişimi kolaylaştırarak bir yandan ülkemizde trafik ortamında daha güvenli yeni teknoloji ürünü araçların payının artmasını desteklerken, diğer yandan da firmalar için müşterilere karşı kurum imajının yüksek tutulmasına da destek oluyor. “
GÜNLÜK KİRALAMA DA HAREKETLİ
Günlük araç kiralama sektörü de özellikle yaz ve Bayram günleri dolayısıyla hareketli günler yaşıyor. Günlük kiralama, turizmdeki canlanmanın da itkisiyle geçen yılın ilk 7 alına göre araç bazında yaklaşık yüzde 15 civarında büyümüş durumda. Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir temsil ettikleri Avis ve Budget markalarında reel olarak geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 25, cirosal olarak da yaklaşık yüzde 40 büyüdüklerini belirtti. Günlük araç kiralama ücretlerinin otomobil fiyatlarına zamla birlikte yükseldiğine de dikkat çeken Özdemir ,”Kiralama fiyatları ortalama yüzde 15 arttı. Bir kısım müşteri tercihlerinde artık daha ekonomik araçlara yöneliyor” diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ÖTV muafiyetli araçlar 2025: Engelli araç limiti ne kadar oldu? ÖTV'siz engelli araç alımında yeni düzenlemeler!
HABER || Araç sahiplerini ilgilendiren haber: Süre uzatıldı
Dünya otomotiv devinden flaş karar! Yüz binlerce araç geri çağırıldı
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar