hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İkinci el araç fiyatları düşüşte 

    İkinci el araç fiyatları düşüşte
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

     Fiyat Endeksi Haziran 2024 sonuçlarına göre, ikinci el araç satış fiyatları yüzde 3,5 oranında düşüş gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sektör temsilcilerinden  Serdıl Gözelekli, ‘’Haziran ayında taşıt kredisi ve taksitli kredi kartı ödemesi gibi finansman çözümlerinde yaşanan daralmaya bağlı olarak, tüketici talebinde bir yavaşlama gerçekleşti. İkinci el araç alımında fırsat dönemine girdiğimizi ön görüyoruz.’’ dedi. Yapay zeka ile geliştirilen VavaAI Fiyat Endeksi’nin Haziran 2024 sonuçlarını açıkladı.

    VavaCars’ın kamuya açık verilerin analizini yaparak hazırladığı rapora göre, mayıs ayından sonra haziran ayında da ikinci el araç fiyatları düşüş gösterdi. İkinci el araçlarda satış fiyatları Haziran 2024’te yüzde 3,5 oranında düşüş kaydetti. 2023 Aralık ayında başlayan fiyat artışı mayıs ayındaki düşüşle son bulmuştu. Haziran ayıyla beraber ikinci el araç fiyatlarında üst üste iki ay düşüş gerçekleşti.

    Yılın başından altıncı ayın sonuna kadar yüzde 6 arttı

    İkinci el araç fiyatlarındaki değişim enflasyon oranları ile kıyaslandığında, TÜİK verilerine göre 2024 yılının başından altıncı ayın sonuna kadar enflasyon artışı yüzde 24,7 olarak gerçekleşti. İkinci el araç fiyatları ise yılın başından haziran ayı sonuna kadar yaklaşık yüzde 6 oranında artış gösterdi. Öte yandan dolar kuru da yılın başından altıncı ayın sonuna kadar TL karşısında yüzde 10 oranında arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En fazla fiyat düşüşü A segment araçlarda görüldü

    İkinci el araç fiyatlarındaki değişim segment olarak ele alındığında ise haziran ayında tüm segment araçlarda düşüş yaşanırken en fazla düşüş A segment araçlarda gerçekleşti. Yaş bazında incelendiğinde ise tüm araç gruplarında düşüş görülmekle birlikte en çok fiyat düşüşü 0-3 yaş grubu araçlarda kaydedildi.Endeks sonuçlarını değerlendiren  Gözelekli, şunları söyledi:

     ‘’Haziran ayında taşıt kredisi ve taksitli kredi kartı ödemesi gibi finansman çözümlerinde yaşanan daralmaya bağlı olarak, tüketici talebinde bir yavaşlama gerçekleşti. Yeni yönetmelik öncesi satışı hızlandırılmaya çalışılan eski üretim sıfır araçlardaki ciddi kampanya ve indirimler de bu yavaşlamada etkili oldu. Öte yandan, Ticaret Bakanlığı’nın 6 ay ve 6 bin km sınırını uzatma kararı da olası panik alımlarının ve fiyat artışının önüne geçti. Tüm bu gelişmelere baktığımızda, fiyat düşüşüne sebep olan talep daralması aynı zamanda biriken ve ertelenen talep anlamına geliyor. ’

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow