Hyundai’den yeni model müjdesi
Hyundai Assan 2020’de yeni bir B sedanı üretime alacak. Otomobilin ismi Türkçe olacak.
Hyundai Assan 2020’de Türkiye’de B-SUV sınıfı otomobilin yanı sıra yeni bir B sedan da üretme kararı aldı. 2020’de Alikahya’daki tesislerde yeni yatırımlar yapılarak i20 HB, B sedan ve B SUV sınıflarından oluşacak yeni bir otoombil ailesi üretime geçerek yılda 240 bin adetlik kapasite doldurulacak.
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ekonomideki zorlu sürece rağmen yatırımlarına sadık kaldıklarını belirtti. Daha önce planladıklarına ilaveten B-SUV segmentindeki yeni ürünlere ek olarak bir de sedan modelini üretim programına aldıklarını kaydeden Kibar, “Üreteceğimiz yenimodeller, C segmentinin alt kısmından da pazar payı alacak gıbı görünüyor. B sedan için Kore’deki ana merkezimizden bazı kararlar alınarak süreç devam ediyor.Mevcut kapasiteyi dolu dolu kullanmayı düşünüyoruz. İlave miktar için kapasite ile ilgili yenidüşüncelerimizde devreye girebilir. Bu yeni sedan projemiz i20 platformunda olacak. Kısacası güçlü bir aile olacak. HB’den sedana ve SUV versiyona kadar çeşit bol olacak. Üretim,2020’nin sonundan itibaren 6’şar ve 9’ar aylık süreçlerle devreye girecek.”dedi. Yeni bir fabrika düzeni, otomasyon ve 5 puana kadar da yerliliğin artacağını söyleyen Kibar, “Rakamsal bir yatırım miktarımız henüz yok fakat bu model sadece Türkiye’de üretilecek,ismi de Tarkçe olacak”diye konuştu.
Pazar 650 bine düşecek
Kan kaybeden araç satışlarıyla birlikte bu yıl sonunda 650 bin adetlik satış öngördüklerini belirten Kibar şunları kaydetti:
“Yerli üreticiler, ihracat ile kapasitede bir düşüş kaybetmese de ülkemizin istihdam potansiyelini kaybetmemek gerekiyor. Bu sebeple vergi sisteminde gerekiyorsa yerli üretimlere ilaveler destekler verilebilir. Yerli ürünlerin önü açılabilir ve daha fazla satılması adına ülkemizde olmayan segmentler için debu bir fırsata dönüşebilir. Kamusal alımlardakı yerli firmalardan yana tercih kullanılması da tüketicilerin tercihleriyle bağdaştırlabilir. Tabi kibu rekabet ortamında çok fazla model ve markayayönelme buna engel oluyor. Fakat bu teşvik olursa, ülkemizdeüst segment açısından en az 2 veya 3 yeni yatırım mümkün olabilir.
Rekabete aykırı olduğundan dolayı şimdilik bir avantaj söz konusu değilama yatırım programlarında yerli üreticinin ürünlerini ön plana tutacak şekilde bir vergi sistemi olursa satışlar da artabilir.”
100 binlik kapasite
Eğer ülkemizde de D segmenti veya üst araçlarda 20-25 bin iç pazar oluşursa en az 3 marka için minimum 100 bin adetlik bir platform yatırımı devreye girebileceğini öne süren Ali Kibar şöyle devam etti:
“Bu kriz şartlarında bile hala yüzde 60 İthalat söz konusu. Üst segment tamamen ithal ediliyor.Ülkemizin birpotansiyeli var ve bir parça destek ve teşvikle yeni bir, iki veya üç markanın da yatırım yapmasına olanak sağlanabilir.Elbette şartlar oluşursa bunu yöneticilerler de(devlet) ile görüşürüm. Kamu,yerel yönetimler ve benzeri gibi üst düzey makamların kullanımı için son derece uygunolabilir.Çünkü yüzde 15’lik kısım üst düzey araçlara ait. Bu ülkemiz için tasarruf açısından da bir imkan olabilir. Almanya’dan ithalat yapan bir marka, gelsin burada üretsin. “
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Benzinli, dizel, hibrit: Hangisi daha hesaplı? Yakıt ve bakım masrafları cep yakıyor!
Elon Musk'ın Tesla'sından flaş Cybertruck kararı! Binlerce araç geri çağırılacak
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
Yeniden değerleme uygulandı: İşte 2025 yılında ödenecek olan MTV tutarları! EN SON HABERLER...
Dünya otomotiv devinden kullanıcılara büyük şok! 114 bin araç geri çağırılacak