Günlük kiralamacılar yüzde 30 büyüme hedefliyor
Günlük araç kiralamada geçen yıla göre yüzde 30’a yakın büyüme öngörülüyor. Bu büyüme ile sektörün iş hacmi 2019 seviyesine yaklaşacak.
Bu yılın araç kiralama sektörü özelinde 2021’den daha iyi bir yıl olabileceğini vurgulayan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, “Bu yıl turizmde arzu edilen hareketlilik gerçekleşirse günlük araç kiralamaya olan talep olumlu etkilenecek. Araç bulunurluğu sıkıntısının baskısı altında dahi, günlük araç kiralamada geçen yıla göre yüzde 25-30’a yakın büyüme olabilir. Bu büyüme ile sektörün iş hacmi 2019 seviyesine yaklaşabilir” dedi.
Saatlik kiralama da gözde
Yabancı turist kaynaklı 2021’de yakalanan iyileşme trendinin devam ettiğini kaydeden Ekici “ Bunun olumlu yansımalarını günlük araç kiralama sektöründe görüyoruz. Ayrıca yine pandemi sonrasında yaygınlaşma eğilimi gösteren bir diğer trend olan karavan kiralama seçeneğinin bu yıl da yoğun talep göreceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Pandeminin mobilite tercihlerini etkilediğini anımsatan Ekici, toplu ulaşımı tercih etmeyen bireylerin, ulaşım ihtiyaçlarını özel araçları veya araç kiralama yöntemi ile çözdüğünü belirterek, “Günlük araç kiralamanın yanı sıra saatlik araç kiralama hizmeti de önemli bir seçenek oldu. Bu gelişmeler günlük araç kiralamayı bir nebze mevsimsel etkilerden kurtarıp yılın her ayında talep gören bir hizmet haline getirdi. Ayrıca günlük araç kiralama, yeni model araçların geniş bir kitle tarafından test edilmesine de olanak sağlıyor”dedi.
Kazalarda “sorumluya” düzenleme gelmeli
Günlük / kısa dönem araç kiralamalarında, motorlu aracı kiralayanın söz konusu motorlu araç ile bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına ya da bir şeyin zarara uğramasına sebep olması halinde motorlu aracın sahibi olan kiralama şirketi aracın işleteni kabul edildiğinden, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor. Bu düzenlemenin sorun olduğunu belirten Ekici “ Bu sorun araç kiralamalarında, kiralamanın bir sözleşme ile belgelendiği (KABİS’ten tespit edildiğinde) durumlarda, günlük veya uzun dönem ayrımı yapılmaksızın, sözleşmede belirtilen süre boyunca işleten sıfatının, sadece aracın kiracısında olması yönünde kanuni bir düzenleme yapılması ile çözülebilir. Ayrıca kiralanan ancak iade yükümlülüğü doğmasına karşın iade edilmeyen, hukuki dayanaktan yoksun olarak kullanılmaya devam edilen veya suça konu edilen araçlar da önemli bir sorun. Bu konuda da bir düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.
Bayilerini çoğaltıyorlar
Öte yandan firmalar da kiralama ofis sayılarını artırıyor. 2014'ten bu yana kiralama hizmeti sunan Garenta, 2019 son çeyreğinde başlayan bayileşme atağına devam ederken bugüne kadar 70 bayiye ulaştı. Hedeflerinin yıl sonunda 80 şube olduğunu aktaran Garenta Genel Müdürü Şafak Savcı müşteri memnuniyeti skorunu 9,3’e yükselttiklerini vurgulayarak,” Son olarak Antalya, İstanbul, Bursa ve Çorum’da faaliyete geçirdiği yeni bayileriyle büyüme yolculuğunu sürdüren markamız hizmet kalitesi ve teknolojik altyapısıyla sektörünün en çok bilinen markaları arasında yer alıyor. 36 ayrı ilde 7.200 adetlik araç filosuyla müşterilerimize hizmet verirken, nitelikli araç kiralama hizmeti ile kullanıcılara güvenli ve kolay kiralama modeli sunuyoruz” dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış Geldi, Araba Hırsızlığı Arttı: Araç Sahipleri İçin Kritik Uyarılar!
Otomotiv Sektöründe Rekor Satışlar ve Düşen Kârlar
Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı: Araç Alım Satımında 6 Aralık İtibarıyla Değişen Uygulamalar
İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Yeni dönem başladı
Son Dakika! ÖTV'siz Engelli Araç Alımlarında Yeni Düzenleme: 2025'te Yürürlüğe Girecek Değişiklikler