Aynı zamanda özellikle aracın hızına ve bulunduğu yol türüne bağlı olarak da değişkenlik gösterebilir. Sürüş güvenliği açısından o yüzden fren mesafesini hesaplamasını bilmek önemli potansiyel teşkil etmektedir. Kazaya sebep olmamak ve sağlıklı şekilde sürüş yapabilmek için bu hesaplamayı yapmak gerekir.
Fren Mesafesi Nedir: Sürüş Güvenliği ve Faktörlerin İncelenmesi
Seyir halinde devam eden iki araçtan öndeki aracın aniden durması ya da yavaşlaması halinde, arkadaki aracın güven içinde yavaşlaması veya durabilmesi için arada bırakılması gereken asgari mesafedir. Arkadaki araç durduğu andan itibaren bu mesafe öndeki araca temas etmeyecek ve belirli bir aralık bırakacak şekilde gerçekleşmelidir. Sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi ve trafikte kazağını önleyebilmek için fren mesafesini hesaplamak gerekmektedir.
Bu doğrultuda fren mesafesi aracın hızına bağlı olarak farklılık yaratabilir. Yani seyir halindeki aracın hızı arttıkça fren mesafesi de ona bağlı olarak artar. Örneğin aracın hızı 4 kart artar ise buna bağlı şekilde fren mesafede 8 kat artış gösterir. Tabii burada dikkat edildiği üzere fren mesafesi, aracın hızına göre daha yüksek bir ivme ile mesafe oluşturmaktadır. Çünkü bunlar içerisinde aracın hızı, frene basmak ve diğer tüm koşullar öne çıkmaktadır.