Araçlarda hangi donanımlar zorunlu hale geliyor? Otomobillerde 7 Temmuz Genel Güvenlik Yönetmeliği kapsamı!
Türkiye, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumluluk çerçevesinde 7 Temmuz Pazar gününden itibaren sıfır otomobil satışlarında standart olarak sunulan güvenlik donanımlarını artırmaya hazırlanıyor. Yürürlüğe girecek olan yönetmelikle beraber araçlarda pek çok donanım zorunlu hale getirilecek.

Araçlarda 7 Temmuz itibariyle Genel Güvenlik Yönetmeliği'nin değişiyor. Bugüne kadar otomobillerde bulunmayan bir takım güvenlik donanımlarının araçlarda mecburi olması hedefleniyor. Buradaki amaç can ve mal kaybını en aza indirmek hedefleniyor.

Otomobillerde bugün opsiyonel bulunan şerit takip sistemi, acil fren sistemlerinin yayaları ve bisikletleri tanıması, park sensörü ve geri dönüş kamerası gibi pek çok insan hayatını ve manevi kayıpları engellemek amacıyla bu kararla birlikte zorunlu olacak. Bu kapsamda önceden daha üst paket otomobillere konulan bu donanımlar artık en boş pakette de zorunlu kılınacak. Uzmanlara göre bu yürürlüeğe girecek olan uygulama otomobil üretimindeki maliyeti artıracağından, uzun vadede otomobil fiyatlarında donanım maliyetlerine istinaden bir miktar artış bekleniyor.

Avrupa’da ölümlü trafik kazalarını en aza indirme hedefiyle devreye alınacak GSR2 (Küresel Güvenlik Yönetmeliği 2) kapsamında bu tarihten itibaren satılacak sıfır otomobillerde; Acil Durum Fren Sistemi (AEB), Şerit Takip Sistemi (LDWS), Geri Vites Kamera Sistemi, Kör Nokta Uyarı Sistemi (BLIS), Yorgunluk ve Dikkat Uyarı Sistemi (DDAW) gibi donanımlar zorunlu kılınıyor.

- Acil Durum Fren Sistemi (AEB)
- Şerit Takip Sistemi (LDWS)
- Geri Vites Kamera Sistemi
- Kör Nokta Uyarı Sistemi (BLIS)
- Yorgunluk ve Dikkat Uyarı Sistemi (DDAW)
- Akıllı Hız Yardımcısı (ISA)
- Alkol Kilit Sistemi (AIS) Hazırlığı