Fiat'ın iki silindirli turbo motoru: Twinair
İtalyan otomobil üreticisi Fiat, Cenevre’de kapılarını açan fuar kapsamında ilk etapta küçük sınıf modeli Fiat 500’e entegre edilen ve TwinAir kod adını taşıyan 2 silindirli turbo motorunu ilk kez tanıttı.
Fiat’a Avrupa’nın 2 silindirli motor sunan tek otomotiv üreticisi unvanını da kazandıran TwinAir motor teknolojisi, üst üste 3 defa yılın en çevreci otomobil üretici seçilen Fiat’ın bu konuda lider kalabilme hedefinin önemli bir parçası olarak ön plana çıkıyor.
900 cc’lik silindir hacmine sahip 85 HP güç üreten turbo motor, 95 g/km’lik karbondioksit emisyon salınım değeriyle de ekolojik yönünü ortaya net biçimde koyuyor.
Eşdeğer bir performans sunan 4 silindirli bir motora göre % 10 daha hafif ve % 23 daha kısa olan TwinAir motor, yakıt tüketiminde ise % 30’a varan tasarruf sağlamasıyla da dikkat çekiyor.
Fiat Grubu’nun otomotiv, sanayi, denizcilik, elektrik üretimi ve demiryolu uygulamaları için motor ve şanzıman geliştirmesi, üretimi ve satışı konusunda faaliyet gösteren Fiat Powertrain Technologies (FPT) imzasını taşıyan Multijet turbo dizel ve MultiAir benzinli motor teknolojilerini ardından şimdi de TwinAir adını taşıyan yeni motor teknolojisi, 80. Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı.
Eylül ayında ilk etapta Fiat 500’un kaputu altında 85 HP’lik versiyonuyla boy gösterecek TwinAir teknolojili 0.9 cc’lik küçük turbo motorun ilerleyen dönemlerde 65 ve 105 HP’lik iki ayrı versiyonu daha olacak. Fiat’ın performanstan ve sürüş keyfinden taviz vermeden, benzinli bir motorun sahip olabileceği en düşük CO2 emisyon seviyelerini (95 g/km kadar) sunan ekolojik motoru, Fiat’ın 1.2 litre hacimli motoruna göre yüzde 15 daha az yakıt tüketirken, yüzde 25 daha fazla performans gösterebilmektedir.
Bununla birlikte yakın parallellikte performans ve sürüş keyfi sunan 1.4 litrelik benzinli motor ile karşılaştırıldığında ise yakıt tüketimi anlamında % 30 gibi dikkate değer oranda daha da tasarruflu olmasıyla dikkat çekiyor.
FPT (Fiat Powertrain Technologies = Fiat Aktarma Organları Teknolojileri) tarafından geliştirilen ve patenti alınan TwinAir teknolojisi, en iyi düzeyde yakıt verimliliğini elde etmek için ideal seviyeye çıkarılan özel akışkan dinamikleri ile birleştirilen devrimsel nitelikli Multiair sisteminden yararlanmaktadır.
Fiat’ın yeni TwinAir güç ünitesi, motor küçültme konseptini uç noktaya taşımaktadır: Küçük hacimli bir motorun, yeni nesil bir turbo besleme ile birleştirilmesi, daha büyük bir motora eşdeğer, hatta ondan daha iyi bir performans vermekte ancak bunun yanında daha az yakıt tüketimi ve daha düşük emisyonlar sergilenmesine olanak vermektedir.
Ayrıca turbo sistemi , azami torku önemli ölçüde artırarak, geleneksel soğutmalı motorlarla karşılaştırıldığında daha yüksek bir esneklik ve rakipsiz düzeyde seri hızlanma özelliği sunabilmektedir.
Düşük sürtünme
Yeni teknolojili Fiat motorunun düşük sürtünmeli dâhilî parçalarla birleştirilen temel iki silindirli yapısı, bu motorun tüm dünyada “sürtünme” sınıfının en iyisi olmasını sağlamaktadır.
Üstelik termo-dinamik verimlilik açısından mümkün olan en iyi standart hacim ve MultiAir sisteminden en iyi randımanı almak ve bu sistemi ideal düzeye çıkarmak adına da en iyi akışkan dinamik konfigürasyonunu tespit etmek için bilgisayar simülasyonları kullanılmıştır.
Son olarak, NVH konusuna da (Noise, vibration, harshness = Gürültü, titreşim ve sertlik) özel önem verilerek, aynı performansa sahip ancak karakteristik bir sesi olan dört silindirli bir motora, en azından denk bir titreşim performansı garanti edildi.
Bu amaçla, rölanti hızından azami hıza kadar, motorun bütün çalışma koşullarında ideal titreşim seviyelerini korumak için dengeleyici bir karşı mil kullanıldı.
Fiat, iki silindirli motorlar konusunda eskiye dayanan bir geleneğe sahip olup ilk olarak 1936 yılında Topolino modelinde 569 cc’lik 13 HP güç üreten bir motor kullanmıştı. Daha sonra yine 13 HP güç üreten ve 479 cc’lik bir başka 2 silindirli motoru da 1957 yılında tanıtılan Fiat 500’de kullanmaya başlayan İtalyan üreticinin son tanıttığı 2 silindirli motor ise 31 HP gücünde ve 704 cc silindir hacmindeydi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Otomotiv devine büyük şok! 4 yıl sonra bir ilk...
SON DAKİKA! Alman devi 3 fabrikasını kapatıyor: Volkswagen'de neler oluyor? | En Son Haberler
Dacia ikaz lambaları ve anlamları (Dacia araçlarda uyarı ışıkları ve gösterge ışıkları)
KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR 2024? Kış lastiği takmama cezası ne kadar, kaç TL?
Elektrikli mi, Hibrit mi, Benzinli mi, Dizel mi? Hangi Araba Tercih Edilmeli? Avantajları Nelerdir?