hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu da elektrik motorlu Ferrari

    Bu da elektrik motorlu Ferrari
    expand

    İtalyan lüks spor otomobil üreticisi Ferrari, Cenevre Otomobil Fuarı’nda 599 GTB Fiorano modeli üzerine geliştirilen elektrik motorlu yeni bir konsept otomobili tanıttı: The Hy-Kers Vettura Laboratorio Ferrari

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek performanslı spor otomobillerinde hibrid teknolojisini çok yakın bir sürede hayata geçirmeyi planlayan İtalyan otomobil üreticisi Ferrari, 2007 yılında açıkladığı ve tüm model yelpazesinde yakıt tüketimini ve emisyonları azaltmaya yönelik çalışmalarının ilk meyvelerinden biri olan deneysel konsept otomobilini 2010 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıttı.

    HY-KERS adını taşıyan yeni Ferrari konsept otomobili, seri üretim 599 GTB Fiorano modeli temel alınarak geliştirilmiş olmasıyla dikkat çekiyor.

    Ferrari HY-KERS’in yaklaşık 40 kg ağırlındaki kompakt yapılı elektrik motoru yaklaşık 100 HP’den fazla güç üretebiliyor. Mevcut V12 motorla birlikte kombine edelirek çalışarak yüksek voltajlı elektrik motorununun yassı lityum-iyon aküleri, aerodinamik alt şasinin içindeki taban sacının altına yerleştirildi.

    Böylece ağırlık merkezi etkilenmeyen Ferrari’nin deneysel spor otomobil konseptinde ise çift kavramalı, 7 ileri vitesli F1 tipi şanzımana yer veriliyor. Şanzıman sisteminin iki kavramasından biri elektrik motoruyla paralel çalışırken, böylece elektrikli motor ve V12 motorun kusursuz biçimde birbirine bağlanarak çalışması sağlanıyor.

    F1 teknolojisini uyguladı

    Ferrari ayrıca yeni tür elektrikli motorun tasarımına, geliştirilmesine ve yapımına F1 teknolojisini de uygulamıştır ki bu da, otomobilin uzunlamasına ve yanal dinamiklerinin ideal seviyeye çıkarılmasına ve çekiş ile fren dengesinin artırılmasına yardımcı oldu.

    Hızlanma sırasında araya giren motor, hareketsiz konumdan çalışmaya geçildiğinde anlık bir tork sağlar ve sollama manevralarını yaparken de tork, kavrama işlevini, vites ve gaz pedalı açısını kontrol ediyor. Aracın hızına ve motor yüküne bağlı olarak – örneğin şehirde sürüşte – hibrid sistem tam elektrikli bir aktarma organı gibi çalışabiliyor.

    Sonuçta, tüketim ve emisyonlarda doğrudan bir azalma elde edilmiş oluyor. Motor ayrıca her türlü çalışma sıcaklığı ve yükü altında azami verimlilik için benzeri olmayan bir soğutma ve yağlama sistemine sahip.

    Frenleme sırasında, elektrikli sürüş ünitesi bir jeneratör gibi hareket ederek akülerin yeniden şarj edilmesi için, üretilen negatif torktan aldığı kinetik enerjiyi kullanıyor. Bu aşama, Ferrari’nin F1’de edindiği tecrübenin uygulanmasıyla geliştirilen özel bir elektronik modül ile kontrol ediliyor.

    Güç kaynağının kontrol edilmesi ve akülerin yeniden şarj edilmesinin yanında modül aynı zamanda, yüzde 100 elektrikli sürüşle çalışırken V12 motorun üzerine monte edilmiş bir jeneratör aracılığıyla motorun yardımcı aksamlarına da (Elektrikli direksiyon, güç destekli frenler, klima ve araç üstündeki sistemler) güç veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow