hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2025’e kadar Türkiye’ye yeni yatırım gelir

    2025’e kadar Türkiye’ye yeni yatırım gelir
    expand
    KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

    Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün Türkiye’ye önümüzdeki 5 yılda sıfırdan otomotiv yatırımı geleceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OSD Başkanı Haydar Yenigün Manisa’da yapılması öngörülen Volkswagen yatırımının rafa kalkmasının global bir karar olduğunu ancak Türkiye’ye önümüzdeki 5 yılda sıfırdan otomotiv yatırımı geleceğini düşündüğünü vurguladı.

    Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasında olduğunu kaydeden Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Yenigün ,”Eğer dünyada bir likidite varsa, bu likidite Amerika’ya, Almanya’ya gitmeyecek. Tabii ki belli bir miktarı oralara da gidecek ama yatırımcı bu likiditeyi alıp, parasını çok daha fazla değerlendirebileceği yere gidecek. Türkiye o ülkeler içinde. O yüzden sadece Volkswagen’e takılmamız lazım. Birçok konuda yeni yatırımın önümüzdeki dönemde daha da büyük olasılıkla geleceğini düşünüyorum” dedi. İç Pazar araç satışlarının 2021’de 1 milyona ulaşmasının zor olduğuna değinen Yenigün, “. Önümüzdeki yılın ciddi bir toparlanma yılı olacağını, 2022 yılı gibi hayatın bir miktar normale döneceğini, 2023 sonrası itibariyle gelişmelerin olacağını, yani artı değer yaratacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vergi indirimi beklemiyoruz

    Yakın vadede bir vergi indirimi olacağını öngömediklerini belirten Yenigün uygun faizli kredinin satışlar artışındaki tek neden olmadığını savundu. Önembi bir nedenin de 2018 ortasından bu yana ertelenen alımlar olduğunu vurgulayan Yenigün şöyle devam etti:

    “Bir neden de pandemi nedeniyle özellikle perakende müşterisinin daha istekli olması.
    Ayrıca Euro ve Dolar’ın esasında belli bir mertebeye yükselmiş olması da önemli. Yükseldiği nokta itibariyle de artık Euro ve Dolar’a para yatırıp yatırım yapmak isteyenler için çok yüksek bir seviyeye gelmiş olması.”

    Kapasite kullanımı düşük

    Otomotivde Ocak-Haziran döneminde toplamda yüzde 52’lik bir kapasite kullanımı olduğuna dikkat çeken Yenigün şöyle devam etti:

    “Her ne kadar geçtiğimiz ay 73 bine yakın pazar görmemize rağmen üretici açısından baktığınız zaman düşük. Tabi bunun tek nedeni Türkiye iç pazarı değil aynı zamanda ihracat. Üreticilerimizin çoğu da esasında ihracatı hedefliyor. Ağır ticaride ve traktörde rakamlar %30 civarında, hafif ticari araçta ise %53’lük bir kapasite kullanımı var. Bunların tabi geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi %80-90’lar seviyesine çıkması gerekiyor” diye konuştu . Yenigün şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Ticari araç satışlarına baktığımız zaman 3,5 – 16 tonluk araçlarda Ocak-Mayıs ayları mukayesesinde daralmaların çok ciddi olduğunu görüyoruz. Artık beklentimiz yavaş yavaş Avrupa’nın ikinci bir dalgaya uğramadan yükselişini sürdürmesi.Küresel pazarda 2017 yılında 95 milyon adetleri görmüştük. 2020 yılı için pazar 71 milyon olarak tahmin ediliyor. Covid-19 sonrası değişim, çevrecilik hassasiyetleri, teknolojinin gelişmesi gibi koşullar göz önünde bulundurulduğunda küresel pazarın tekrar nasıl büyüyeceği büyük bir muamma. En büyük ihracat pazarımız AB’ye bir bakalım. ACEA rakamlarına göre, AB’nin bu yıl yüzde 25 daralacağı tahmin ediliyor. AB ülkeleri pazarın daralmasını önlemek için trilyon Euro’luk paketler hazırladılar. EV’ye verilen teşviklerin 12 bin Euro’ya kadar çıktığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla, sıkıntıyı aşmak için çok büyük bir çaba var ancak yine de yüzde 20-25’lik bir daralma tahmin ediliyor.”

    OSD’nin bu yıl İhracat öngörüsü 950 bin adet araç civarında. Toplam araç üretiminin ise yaklaşık 1 milyon 200 bin adet olması tahmin ediliyor. OSD stratejik bakış açısı ile uzun vadeli planlama talep ederken yatırım çekiciliği ve mevcut yatırımların korunması için öngörülebilen, büyüyen bir iç pazar oluşturulmasından yana.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow