Tasarım Bienali'nden kaçırmamanız gereken 10 proje
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 4. İstanbul Tasarım Bienali, Okullar Okulu temasıyla açıldı. 6 kıtadan 200'ün üzerinde katılımcının projeleri, 4 Kasım'a kadar 6 mekanda ücretsiz gezilebilecek.
Haberin Devamı
Felaketleri renklerle anlatmak
/

Navine G. Khan-Dossos/ Deprem Diplomasisi OkuluDeprem merkez üssü görüntülerini andıran desenlerden oluşan bu eser, 1999'da Yunanistan'da ve Türkiye'de gerçekleşen depremlerinin iki ülke arasında nasıl bir ortaklık kurduğunu anlatıyor.
Ne petrol, ne elektrik: Çare yosun olabilir mi?
/

New South/Deniz Yosunlarının Bir Önemi Olsaydı…Dünyadaki yakıt, besin gibi pek çok sorunumuza doğadan başka bir çözüm bulabilir miyiz diye bakan proje, deniz yosunları değerli bir malzeme olarak üretilseydi dünyanın Kuzey-Güney dinamiği, kadın-erkek ilişkileri gibi dengesizliklerin nasıl tersine dönebileceğini gösteriyor.
Haberin Devamı
Karşınızdaki duygularını anlamanızı sağlayacak bir cihaz
/

Legrand Jäger/Derin Dijital İkizYüzden duygu tanıma (FER) için özel olarak üretilmiş bir yazılım arayüzü, arada geçen konuşmaları dinleyerek duygusal geri bildirim görüntüsü sağlıyor. Bu gibi cihazlar hali hazırda sadece yedi insan duygusunu tespit edebiliyor, ancak bu bile yeterli.
Bir bardak un aslında ne kadar?
/

Cansu Cürgen ve Avşar Gürpınar/Muğlak Standartlar EnstitüsüProje, günlük hayatta ölçüm için kullandığımız bazı standartların aslında nasıl standart olmadığını anlatıyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Kumlarla pazarlık yapmak
/

Judith Seng/Rol Yapan Nesneler VII - Akışkan Ölçüler OkuluKapalı Çarşı'da ürünlerin fiyatının günün her saati farklı olmasından ilham alan bu projede siz de bienal boyunca 18 kez gerçekleşecek kum pazarlıklarına katılabilirsiniz.
Güveni ve güzelliği sorgulatan bir sergi
/

Mark Henning grup sergisi/Güven Veren Bir BedenAralarında siyasetçilerin konuşmalarını değerlendiren bir yalan makinesi, yüz tanıma yazılımlarını kandırmamızı sağlayacak sahte burunlar, fotoğrafçıların farklı cilt renklerine karşı ne kadar kayıtsız kalabildiğiniz gösteren fotoğraflar ve sizi yanıltan bir teleskobun bulunduğu işlerden oluşan enstalasyon aslında normal kabul edilen her şeyin bir sürü şeyi nasıl dışarıda bırakabildiğini gösteriyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Google aramaları bizim hakkımızda ne söylüyor?
/

Emelie Röndahl ve diğer katılımcılar/Zamanı Google'da Durduran DokumacılıkBu proje için dünyanın farklı yerlerinde yaşayan yirmiden fazla el dokumacısına aynı talimat verildi: Google'da "tekstil, Türkiye, emek" anahtar sözcükleriyle arama yapın ve bir saniye içinde kendinize, sonraki birkaç hafta boyunca Türk ya da (İskandinavya'da) rya düğümü olarak da bilinen Gördes düğümü tekniğini kullanarak dokuyacağınız bir resim seçin. Dünyanın pek çok farklı yerinden katılımcılar bu talimatı uyguladılar ve ortaya birbirinden çarpıcı 26 halı çıktı.
Uykumuz nasıl işgal ediliyor?
/

Danilo Correale/Artık Uyku Yok, Artık YokBu projede izleyiciler uzanarak, sanatçının uykusuz geçen gecelerinde çektiği görüntüleri, aralarında bir doktor, antropolog, sosyolog, feminist, emek çalışmaları uzmanı ve bir tarihçinin de bulunduğu çeşitli uzmanlarla uyku konusunda yapılan röportajları dinleme fırsatı bulacak.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Pazarlardan ne öğreniriz?
/

Gamze Gündüz, Güher Tan, Tangör Tan/PazaryerindenMenderes havzasında bulunan dört bölgede pazarları ve üreticileri araştırıyorlar ve pazarlardan neler öğreneceğimize bakıyorlar. Bu süreci devamlı olarak paylaştıkları bir instagram.com/pazaryerinden hesapları da var.
Gurbetten memlekete gelenler
/

Obje Akademisi/Gökhan MuraProje, Almanya'ya göç eden Türk ailelerinin memleketteki yakınlarına getirdiği objeleri inceliyor. Mesela çikolata, nescafe, yoğurt makinası, patates soyma aleti, konserve açacağı gibi objeler üzerinden çeşitli sosyolojik tespitlerde bulunuyor.