Uluslararası İşçi Filmleri Festivali başlıyor
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali altıncı kez perdelerini açıyor.
Bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1–8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Bir kez daha emeğin filmlerini izleyicilerle buluşturacak festival, bu yıl temasıyla doğanın talanına dikkat çekerek toprağı, suyu, havası için direnenlere selam gönderiyor.
Gelenekselleşme yolunda ilerleyen Uluslararası İşçi Filmleri bu yıl altıcı kez izleyicileriyle buluşacak. 1-8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek festival daha sonra geçen yıllarda olduğu gibi kent kent süren ve bütün bir yıla yayılan uzun bir yolculuğa çıkacak.
Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org tarafından düzenleniyor. Yerli ve yabancı 60’a yakın filmi programına alan festival bu yıl ‘Toprağımız, Havamız, Suyumuz için DOĞAL OLARAK DİRENİŞ’ temasıyla gerçekleştiriliyor.
Açılış gecesi İTÜ Maçka Kampüsü’nde
Festival 2 Mayıs Pazartesi günü saat 17.00’de Beyoğlu-Tünel önünden başlayacak yürüyüşle start alacak.
Direnişteki işçilerin, çevre hakkı mücadelesi verenlerin ve sinema emekçilerinin katılacağı yürüyüşe geçen yıl olduğu gibi RitimArt grubu, şarkılarıyla ezgileriyle eşlik edecek.
Tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ın fotoğraflarının ellerde taşınacağı yürüyüş, Emek Sineması önünde ‘Emek Bizim-İstanbul Bizim’ başlıklı basın açıklaması yapıldıktan sonra Taksim tramvay durağında son bulacak.
Hemen ardından da her yıl 1 Mayıs coşkusunu salonlara taşıyan Festival açılış gecesi, bu kez İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal (G) Amfisi’nde saat 19.30’da başlayacak. Oyuncu Fırat Tanış’ın sunacağı geceye Laz Marks skeçleri, Bandista da şarkılarıyla konuk olacak. Gecede HES’lerin Anadolu’da yarattığı çevresel, kültürel ve sosyo-ekonomik yıkımı anlatan Erkal Tülek imzalı ‘Sudaki Suretler’ belgeselinin gösterimi yapılacak.
Gerard Depardieu’den Orhan Gencebay’a...
Doğanın talanı ve buna karşı direnişlerle ilgili filmlere özel yer ayıran bu yılki festivalde Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından, yeni ve klasikleşmiş, belgesel ve kurmaca eserlerin bulunduğu 60’a yakın film gösterilecek.
Gerard Depardieu’nün rol aldığı, Emile Zola’nın eserinden uyarlama madenci filmi ‘Germinal’, İtalyan yeni gerçekçiliğinin ustası Vittorio de Sica’nın imzasını taşıyan ‘Bisiklet Hırsızları’, Kürt yönetmen Bahman Ghobadi’den ‘İran Kedileri’, kapitalizmin daha fazla kãr güdüsünü sorgulayan ve fikir babası Hayao Miyazaki olan animasyon ‘Pompoko’, programdaki uzun metrajlı yabancı filmler arasında göze çarpıyor.
Çernobil faciasını ele alan Maryan DeLeo imzalı Oscar’lı film ‘Çernobil’in Kalbi’, Arjantin’de bir kasabada siyanürlü altına karşı verilen mücadeleyi anlatan kolektif yapım ‘Andalgala’, Almanya’da doğan sonra ülkelerine dönmek zorunda kalan Türkiyeli göçmenlerin ‘Yedek Memleket’ (Martina Priessner) de Festival programının öne çıkan yabancı belgeselleri arasında yer alıyor.
Festival’in yerli uzun metrajlı eserleri arasında ise Şerif Gören’in yönettiği ve Orhan Gencebay’ın başrolde yer aldığı ‘Derdim Dünyadan Büyük’, Yılmaz Güney’in en önemli yapıtlarından ‘Arkadaş’, Metin Erksan’ın elinden Necati Cumalı’nın eserinin efsanevi beyazperde uyarlaması ‘Susuz Yaz’, son dönemin filmlerinden Sedat Yılmaz’dan ‘Press’ ve Seren Yüce’den ‘Çoğunluk’ var.
Birçok yerli belgeselin ilk gösterimini yapacağı Festival’de, Fatin Kanat’ın Halepçe katliamını anlattığı ‘Halepçe-Son Umut’u, İmre Azem’in neo-liberal kentleşmenin İstanbul’daki fotoğrafını çektiği ‘Ekümenpolis’i, Erkal Tülek’in HES’lerle ilgili ‘Sudaki Suretler’i, Rüya Arzu Köksal’ın ‘Bir Avuç Cesur İnsan’ı, Sabite Kaya’nın seks işçileriyle ilgili filmi ‘Bedensiz Ruhlar’ı, Turgut Yasalar’dan ‘1 Mayıs İlk Dileğimiz’, fındık işçilerinin yaşamlarını anlatan Sine-Yol Kolektifi imzalı ‘Yola Düştük’, Tunç Erenkuş’tan ‘Oğlunuz Erdal’ın da aralarında bulunduğu 20’den fazla belgesel film yer alıyor. Kısa filmlere de bu yılki programda özel yer verilmiş durumda.
Festivalde birçok yönetmenle söyleşiler de düzenlenecek.
Tüm gösterimler ücretsiz
Festival kapsamında gösterimler İstanbul’da Beyoğlu Pera Sineması, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi, İstanbul Halkevi Sinema Salonu, Kolektif Kültür Merkezi, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi, İstanbul Tabip Odası Kadıköy Şubesi Salonu’nda yapılacak. Ankara’daki gösterimler Kızılırmak Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara Barosu Konferans Salonu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. İzmir’deki gösterim mekânları ise Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Süreli Eğitim Merkezi (DESEM). Salonların yanı sıra birçok mahalle ve işyerinde, özel gösterimlerin de düzenleneceği Festival’de tüm gösterimler her yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz olacak.
Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı ikinci yılında
Festival kapsamında bu yıl da çeşitli fotoğraf etkinlikleri gerçekleştirilecek.
Onlarca fotoğrafçının eserinin yer aldığı ‘1 Mayıs 2011’ sergisi 2 Mayıs akşamı İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal (G) Amfisi, 3-8 Mayıs tarihleri arasındaysa Evrensel Sanat Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.
Evren Aldoğan’ın ‘Fındık İşçileri’ sergisi 1-6 Mayıs tarihleri arasında İFSAK Sergi Salonu’nda olacak. Festival kapsamında gazetecilerin ve fotoğrafçıların katılımıyla İstanbul’da ‘Hak Haberciliği ve Basın Özgürlüğü’ başlıklı bir panel de düzenlenecek.
Festival kapsamında Ankara’da emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve eylemciler II. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’nda bir araya gelecek.
Konferans, 6-7 Mayıs 2011’de Ankara Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Yeni İletişim Teknolojileri (YİT) bağlamında kapitalizmin yeni biçimlenmelerine ve emek için örgütlenme, dayanışma ve direniş olanaklarına odaklanan konferans kapsamında birçok bildiri sunulacak, tartışmalar yapılacak.
İkinci durak Artvin: Çay alım yerinde de perde açılacak
İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra festivalin ilk durağı Artvin olacak. Daha önce farklı kentlerde yoksul mahallelerde, işyerlerinde, fabrikalarda yapılan gösterimlere bu yıl köy gösterimleri de eklenecek. Adı son yıllarda HES karşıtı mücadelelerle anılan Artvin’de 5-9 Mayıs tarihlerinde Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi’de aynı anda festival düzenlenecek. Gösterimler salonlar ve mahallerle birlikte çay alım yerlerinde de düzenlenecek.
Farklı kentlerde sinema atölyelerinin kurulacağı festival sırasında bu yıl da kapsamlı bir festival gazetesi yayınlanacak.
Festivalle ilgili tüm bilgilere, görsellere ve yüksek çözünürlüklü tanıtım videolarına www.iff.org.tr adresinden ulaşmak mümkün.
İletişim için:
İstanbul Halkevi:
Telefon: 0212 245 82 65
Fax: 0212 245 70 10
Adres: İstiklal Caddesi, Orhan Adli Apaydın Sokak, No:10, Beyoğlu/İstanbul
Halkevleri Genel Merkezi:
Telefon: 0312 419 27 17
Fax: 0312 419 32 07
Adres: Konur Sokak, No:8/9, Kızılay/Ankara
E-posta: festival@sendika.org