Türk sinemasında sansüre uğrayan 10 film
Çeşitli nedenlerle sansüre takılmış 10 filmi sizler için derledik. (Burçak Bozkurt)
Haberin Devamı
"Mürebbiye" (1919)
/

Hüseyin Rahmi'nin aynı adlı eserinden Ahmet Fehim tarafından sinemaya uyarlanan filmde bir Osmanlı konağındaki çapkın bir Fransız mürebbiyenin aşkları anlatılıyor. Çapkın mürebbiye konaktaki herkesi baştan çıkarır. Bunu gören Fransız işgal kuvvetleri generali Pronşe filmdeki bir Fransız kızının düşük ahlaklı oluşunu kabullenemiyor ve filmin Anadolu’da gösterimini yasaklıyor. Böylelikle Türk sinemasındaki ilk sansür olayı gerçekleşiyor.
"Aşık Veysel'in Hayatı- Karanlık Dünya" (1952)
/

Metin Erksan'ın ilk filmi "Aşık Veysel'in Hayatı- Karanlık Dünya" da, Anadolu topraklarındaki ekinleri çok kısa boylu, cılız gösterdiği gerekçesiyle yasaklandı.
Haberin Devamı
"Vurun Kahpeye" (1949)
/

Ömer Lütfü Akad'ın çekmiş olduğu, savaş sonrası dönem için çok önemli bir yer tutan, Halide Edip Adıvar’ın eseri Vurun Kahpeye filmi, sansür kurulu tarafından çok beğenilmişti fakat film, bazı sahneleri sebebiyle belli kesimin tepkisini çektiğinden, Ankara’ya sansür kuruluna geri gönderildi. Bir kere daha izlenen film, sansür kurulundan tekrar geçerek, tekrar gösterime girdi. En sonunda film 3. kere sansür kuruluna gitti ve kuruldan çıktı.
"Yılanların Öcü" (1962)
/

Fakir Baykurt’un kitabından uyarlanan Yılanların Öcü adlı film, sansür kurulu tarafından yasaklandı. Nedeni tam olarak bilinemeyen bu yasağı, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in filmi çok beğendiğini açıklaması üzerine, sansür kurulu başkanı olan Alim Şerif Öneren, reddedilen filmi sansürden kurtarmak durumunda kaldı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Susuz Yaz" (1963)
/

Metin Erksan'ın 1963 tarihli, Türk sinemasının yurt dışında ödül kazanan filmi "Susuz Yaz", "filmdeki kadın, ölen kocasının erkek kardeşiyle evlenince Türkleri kötülüyor" gerekçesiyle sansürlendi, Uluslararası Berlin Film Festivali'ne gitmesi de engellenmeye çalışıldı. Ancak "Susuz Yaz", Belin'e gitmeyi başarmış ve festivalin en büyük ödülü Altın Ayı'yı kazandı.
"Şafak Bekçileri" (1963)
/

Göksel Arsoy'un bir pilotu canlandırdığı"Şafak Bekçileri"nin sansür gerekçesi ise şöyle açıklandı: "Bir Türk uçağı düşüyor. Oysa Türk ordusunun uçakları asla düşmez.". Ayrıca Göksel Arsoy'un canlandırdığı pilot, üzerinde üniforma varken sevgilisiyle öpüşüyor. Oysa sansür kuruluna göre, bu Türk Ordusu'nun pilotlarına yakışmayacak bir davranıştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Karanlıkta Uyananlar" (1964)
/

Vedat Türkali ile Ertem Göreç’in yönettiği "Karanlıkta Uyananlar" adlı film, emekçi ve grev sorunlarını ele alan bir filmdi. Bu yüzden de yasaklandı.
"Hudutlar Kanunu" (1965)
/

Ömer Lütfi Akad’ın çektiği bu film, bir kaçakçının öyküsünü anlattığı için uzun bir süre sansür kurulundan geçemedi. Filmin bazı sahneleri değiştirildi ve çekildikten bir yıl sonra 1966'da gösterime girdi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
"Umut" (1970)
/

Yılmaz Güney'in yoksul bir faytoncunun öyküsünü konu alan "Umut" filmi,giysiler aracılığıyla yoksulluk propagandası yapıldığı, zengin- fakir ayrımının körüklendiği gerekçesiyle yasaklandı. Ayrıca filmde yer alan"güneş doğarken kılınan sabah namazı" sahnesi de sansür kurulunu rahatsız etti. Umut, 1971 yılında Danıştay kararıyla şartlı olarak oynatıldı.
"Kara Çarşaflı Gelin" (1975)
/

Süreyya Duru’nun yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği bu film, sansürden geçmediği gerekçesiyle Antalya Film Şenliği’nde gösterilmedi. İçlerinde Atıf Yılmaz'ın da olduğu bir grup sinemacı, bu olaya tepki gösterdi.