hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü?

    Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü
    expand
    KAYNAKBetül Memiş / Cnnturk.com

    "Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü?" Dünya bambaşka hikayelerle varoluş sancısını çığırtan insanlarla uğraşadursun, bu soruya cevap bulmak için uzun yıllardır ve özellike dokuz yıldır gönüllüleri de yamacına katıp, profesyonelce işler yapanlar da var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunlardan bir tanesi de dokuzuncusu düzenlenen "Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali" (SYFF).

    20 Kasım'a kadar 19 il / ilçede eş zamanlı olarak gerçekleşen festival Türkiye'den ve dünyadan 25 belgeseli izleyici ile buluşturuyor.

    Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi tarafından Surdurulebiliryasam.tv ve Kelebek Etkisi Derneği işbirliğiyle hayata geçen festival, bu yıl da umudun ve gücün yaratıcılarının 'bizler-kendimiz' olduğunun altını çiziyor ve 'hiçbir şey için geç değildir' diyor.

    Festivalin içeriğini Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi'nden Pınar Öncel, Tuna Özçuhadar ve Gamze Selçuk ile konuştuk.

    Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü

    "İyi vakit geçirmenin ötesinde ilham vermek istiyoruz"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festivalin bu yıl hedefi nedir? İçerik ve filmlerde bizleri neler bekliyor?

    SYFF bu yıl belgesellerin yanı sıra konuşmacılar, müzisyenler ve yan etkinliklerden oluşan bir programla karşınızda. Festival izleyicilerinin iyi vakit geçirmelerinin ötesinde, değişim için bireylere ve topluluklara ihtiyacımız olduğunu hatırlatmak, onları cesaretlendirmek ve ilham vermek istiyoruz. Seçkideki filmler; konuların / sorunların birbiriyle ilişkisini içeriyor, farklı boyutlarıyla ele alıyor. Her ne kadar etkileyici veya sinematografik açıdan başarılı olursa olsun, sadece bir soruna odaklanan, sorunun kökenini, etkileşimlerini gözden kaçıran bir yapım seçkide yer almıyor. İçerisinde mutlaka yaratıcı çözümler barındırıyor.

    Sadece sorunlara odaklı filmlerin izleyici üzerinde etkisi nedir?

    Sadece sorunlara odaklı filmler izleyiciyi güçsüz hissettiriyor. Oysa bizim yaratmak istediğimiz duygu 'bir şeyler yapabilirim'. Bireylerin, toplulukların ürettiği çözüm fikirlerini, hayata geçen girişimleri içermesini istiyoruz.

    Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Festival bizleri harekete geçmeye çağırıyor

    2016 seçkisi katılımcıları ve bizleri neye çağırıyor?

    2016 film seçkisi atığın ne kadar değerli bir kaynak olduğunu, dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm üretmek için işbirliğinin potansiyelini, ekonomik demokrasinin ve kooperatif iş modellerinin gücünü, gerçek gıdanın nasıl mümkün olduğunu, yerelin değerini ve birçok yaratıcı çözümü aktarırken, bizi de harekete geçmeye çağırıyor.

    Filmleri neye göre seçiyorsunuz?

    Filmlerin 'bilgilendirici' olmasının ötesinde, hikaye anlatımı teknikleriyle insanların kalplerine hitap edebilen, duyguları tetikleyebilen, empati hissettiren, ilham veren ve harekete geçmeye teşvik eden filmler seçiyoruz.

    İlk festivali düzenlemeden bugüne neler değişti, evrildi?

    Yıllar içinde festivalin içeriğini ve yapılış şeklini geliştirdik, açık kaynak bir yapıyla farklı şehirlerde, yerel ekipler tarafından gerçekleştirilmesini sağladık. Festival 2008'de, toplumdaki farkındalığın artması gerekliliğinden ortaya çıkan bir girişim. 2014'ten itibaren ise her yıl yaptığımız 'Siz de Yapabilirsiniz!' çağrısına cevap veren yerel ekipler ile işbirliği yaparak birçok şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşmesini sağlıyoruz. Böylece hem farklı coğrafyalara yayılıp, daha çok kişiye ulaşıyoruz hem de yerel ölçekte STK'ların ve aktivist grupların işbirliği yaparak şehirlerinde bu festivali yapmalarını mümkün kılıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü

    Neyi sürdürmek istediğimizi sorguladığımızda

    'Sürdürülebilir yaşam'ı kavramsal olarak açıklar mısınız?

    Yaşadığımız gezegenin imkanlarının, insan faaliyetlerini daha fazla tolere edemeyeceğinin anlaşılmasının geçmişi çok uzun yıllara dayanmıyor. Dolayısıyla 'sürdürülebilirlik' kelimesi, insanlık tarihine bakıldığında çok yeni sayılır. Bu yeni sayılabilecek kelimenin tarif ettikleri beraberinde birçok yanlış anlaşılmayı getirdiği gibi, yanlış anlamaya sebep verecek şekilde kullanıldığına da sıkça rastlamaktayız. Hem sürdürülebilirlik kavramından ne anlamamız gerektiği hem de neyi sürdürmek istediğimizi sorguladığımızda, konunun özünde yaşamı görüyoruz. Özetle varlığımızın devam edebilmesi birbirimizle ve gezegenle kurduğumuz ilişki biçimine bağlı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başka bir dünya mümkün mü? İlk aşamada bizler ne yapmalıyız?

    'Sürdürülebilir yaşam' hep birlikte ulaşılabilecek bir gelecek hedefi. Hiçbirimiz izole bağımsız hayatlar yaşamıyoruz. Görünmez iplerle birbirimize bağlıyız. Tüm tercihlerimizle, yaşam biçimimiz, alışveriş alışkanlıklarımız, kullandığımız malzemeler, işimiz, yaşadığımız yerle ilişkimiz ile ya sürdürülebilir yaşamı destekliyoruz ya da sürdürülemezliği. Daha çok paylaşarak, gerçek ihtiyaçlarımızın farkına varıp, bu ihtiyaçları karşılarken gereken ürünleri edinirken, bilinçli davranabilir, yereli, yerel ekonomiyi, küçük üreticileri destekleyebiliriz. Dayanışma ve işbirliği kültürünü geliştirecek seçimler yapabiliriz. Sürdürülebilirlik ne yaptığımızdan çok 'nasıl yaptığımız'la ilgili.

    Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü

    Daha yaşanabilir bir dünya için ortak hayalleri olan

    Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi nasıl oluştu? Bu hareketle hedeflenen nedir?

    Kolektif 2007'de bir araya gelen, sürdürülebilirlik alanında ortak vizyonu ve hayalleri olan bir grup arkadaş tarafından iş yapma şekillerini tarif edebilmelerini sağlayacak şekilde kullanılmaya başlandı. Ve bunu da şirket veya dernek gibi herhangi bir tüzel kişilik altında yapmak istemedik, çeşitliliğe değer veren, açık ve esnek bir yapının hayalini kurduk. Kurumsal bir kimliğimiz ve organizasyonel bir yapımız yok. Su molekülleri gibi bağımsız ve dağınığız, hava durumuna göre yoğuşmayla bir araya geliyor ve yağmur gibi yağıyoruz. 2008'den bugüne, birbirini hiç görmemiş, tanımamış ama daha yaşanabilir bir dünya konusunda ortak hayalleri olan yüzlerce gönüllü olarak 'Sürdürülebilir Yaşam Film Festival' için bir araya geliyoruz.

    Yaşadığımız coğrafyada pek de iç açıcı zamanlar yaşamıyoruz; fakat sizin gibi pek çok proje, bir tür direniş niteliğinde umut vaadediyor. Son olarak söylemek istediğiniz?

    Sürdürülebilirlik mevcut duruma bakarak veya düşünerek ulaşılabilecek bir hedef değil. Mevcut duruma bakarsak fazla yol kat etmemiz mümkün değil ne yazık ki! Çalışmalarımızda mevcut duruma bir direnişten ziyade, ondan bağımsız olarak yaratmak istediğimiz geleceğe odaklandığımız bir yaklaşım benimsiyoruz. Bugünkü koşulları yaratan bizler olduğumuza göre ve başka bir gerçekliği de yaratabileceğimizi düşünüyoruz. Herkesi yaratıcı olmaya davet ediyoruz. Bugün karşılaştığımız karmaşık sorunları yaratan bu sistemden çok daha iyisini yaratabileceğimize inanıyoruz.

    Detaylı bilgi için: surdurulebiliryasam.org

    Kaydet

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow