hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Neden Yoksulluk? CNN Türk'te

    Neden Yoksulluk CNN Türkte
    expand

    CNN TÜRK, 25 Kasım Pazar günü 70’ten fazla ülke ile aynı anda ekrana getireceği “Why Poverty?-Neden Yoksulluk?” belgesel dizisi ile dünyanın çeşitli köşelerinden örnekler ve portrelerle yoksulluğun çeşitli yönlerini anlatacak, tartışacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    70’ten fazla ülkede aynı anda yayınlanmaya başlayacak olan belgesel dizisinin, Türkiye'de resmi yayıncısı CNN TÜRK ve cnnturk.com olacak. Belgeselle ilgili bilgilere, videolara ve belgesellerin tekrarlarına www.cnnturk.com/nedenyoksulluk sayfasından ulaşabilir, Twitter’daki tartışmalara da #nedenyoksulluk etiketiyle katılabilirsiniz.

    Global bir televizyon ve medya etkinliği "Why Poverty?-Neden Yoksulluk?", 25 Kasım Pazar günü saat 20.55’te başlayarak, 2 ay boyunca Cumartesi günleri CNN TÜRK'te yayınlanacak.

    21. yüzyılda neden hala 1 milyar insanın yoksul olduğu irdelenecek. Basit hayırseverlik çabalarının yoksulluğa kalıcı çözüm getirmeyeceği ve yoksulluktan çıkış için eğitime yatırımın önemi, doğru eğitim politikaları belgeseller dizisinin en önemli aksını oluşturuyor.

    Dünya çapında hayata geçirilen bir proje olan "Why Poverty?-Neden Yoksulluk?"; Brian Hill, Ben Lewis, Alex Gibney, Hugo Berkeley ve Osvalde Lewat, Bosse Lindquist, Weijun Chen, Mona Eldaief ve Jehane Noujaim, Christoffer Guldbrandsen gibi ödüllü yönetmenler tarafından gerçekleştirilen 8 uzun metrajlı belgeseli ve genç yönetmenlerin 10 kısa filmini izleyicilerle buluşturacak.

    Projenin global çapta, 500 milyondan fazla insana hedeflendi.

    CNN TÜRK Haber Merkezi bu proje kapsamında, haber dizileri ve tartışma programlarıyla Türkiye’deki yoksulluğu ve yoksulluğu yenmek için yapılan çalışmaları ekrana taşıyacak ve yoksullukla ilgili farkındalık yaratmak için yayınlar yapacak.

    CNN TÜRK’te ekrana gelecek 8 belgeselin kısa içerikleri:

    Welcome To The World (Dünya’ya hoş geldin)


    Hangisi daha kötü? Yoksul doğmak mı, Yoksul ölmek mi?
    Her yıl 130 milyon bebek doğuyor ve hiç biri nerde doğup nasıl yaşayacağını seçme şansına sahip değil. Kamboçya’da doğarsanız  çok büyük ihtimalle ailenizin günlük geliri 1 doların altında olacak, Siera Lione’de bir yaşını tamamlayan çocuk sayısı dünya ortalamasının yarısı.

    Brian Hill dünya çapında bir yolculuğa çıkarak en yeni jenerasyonu karşılıyor. Amerika da Starr ailesinin en yeni üyesi sokaklarda yaşayan 1.6 milyon evsizden bir de olabilir.

    Yönetmen Brian Hill BBC, Channel 4 ve Itv için 60dan fazla film yapmıştır. Filmleri,  British Academy of Film and Television ve Royal Television Society’den ödüller almıştır.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...



    Park Avenue : Money, Power and the American Dream  (Park Caddesi 740 : Para, Güç ve Amerikan Rüyası)


    New York’da ki Park Caddesi 740 numara Amerika’nın en zenginlerinden bazılarının evi. Harlem nehrinin karşı tarafının 10 dakika kuzeyinde ise Güney Bronx’da yer alan bir diğer Park Caddesi var.

    Burada ise nüfusun yarısından fazlasının yemek yardımına ihtiyacı var ve çocukların öldürülme olasılığı 20 kat daha fazla. Geçtiğimiz 30 yılda Amerika’da gelir dağılımıdaki adaletsizlik çok  büyük bir hızla arttı. Artık Amerikan rüyası sadece başkentte politikacılara lobi yapacak kadar parası olanlar için var.

    AlexGibney, Oscar, Emmy ve Grammy ödülleri kazanmış bir yönetmen ve yapımcıdır. 2008 yılında “Taxi to the Dark Side” filmiyle En iyi Belgesel Oscarı'nı kazanmıştır. “Enron: The Smartest Guys in TheRoom” adlı filmiyle de 2006 yılında Oscar’a aday gösterilmiştir.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...

    Give Us The Money  (Parayı Bastırın)
     
    Live Aid’den Make Poverty History etkinliklerine kadar bir çok ünlü, yoksulluğa karşı eylem yaptı. Bob Geldolf ve Bono yoksulların avukatlığını yapan en öne çıkan ünlüler.

    Ancak onların konserleri ve kampanyaları gerçekten işe yaradı mı? Geldolf, Bono ve Bill Gates etkili lobi yapma ve politikacıların ünlü ve popüler olma isteklerinin nasıl bu amaç için kullanılabileceğini içtenlikle anlatıyorlar.

    Bosse Lindquist İsveçli bir radyo ve Tv yapımcısı. “The Genius and The Boys”adlı filmi 2009 yılında; IDFA ya seçildi.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...

    Poor Us: An Animated History Of Poverty (Zavallı Biz: Yoksulluğun Çizgi Hikayesi)

    Yoksulluğun ne olduğunu biliyor muyuz?

    Yoksulluk her zaman bizim aramızdaydı, ama onlara davranış şekli değişti.

    Cilalı Taş devrinde başlayan Ben Lewis ‘in filmi bizi yoksulluğun değişen dünyasına götürüyor. Uyuyun ve rüya görün, çağlar boyunca yoksullaşın, uyandığınızda yoksullukla ilgili ne söyleyebilirsiniz? Hala bir çok yoksul insan var , ama bu yeni yoksulluk daha çok gelir dağılımındaki dengesizlikten kaynaklanıyor.

    Ben Lewis ödüller kazanmış bir belgesel yapımcısı, yazar ve eleştirmen. “Theking of communism : The pomp & Pageantry of Nicolae Ceausescu”  adlı filmi  2002 yılında Griersan ödülü kazanmıştır.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...



    Stealing Africa (Afrika’yı Soymak)

    Ne kadar kar yeterli?

    Rüschlikon İsviçre’de çok düşük vergi oranı olan ve çok sayıda zenginin yaşadığı bir köy. Ancak kullanabileceğinden daha fazla  vergi geliri var. Bu gelirin büyük kısmı Glencore adlı şirketin sahibi  Ivan Glassenberg’den geliyor.

    Glassenberg’in Zambiya’daki madenleri, Zambiyalılar  için bir vergi geliri yaratmıyor. Zambiya dünyada bakır rezervlerine sahip olan ülkeler arasında üçüncü. Ancak nüfusunun %60’ı günde 1 dolardan az kazanıyor ve %80’i de işsiz. Bu film çok uluslu şirketlerin Afrika’da uyguladıkları vergi sistemini resmi belgelere dayanarak anlatıyor.

    Christoffer Guldbrandsen,  Danimarka’da yaşayan ve tartışmalı filmleriyle tanınan bir yönetmen. 2003 de Danimarka gazeteciler birliği tarafından verilen Cavling Ödülüne aday gösterilen “Fogh Behind the Facade” ve “The President” yönetmenin filmlerinden bazıları.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...



    Education, Education (Her Şeyin Başı Eğitim)

    Eğitim size ne sağlar?

    Antik çağlarda Çin’de yoksulluktan kurtulmanın tek yolu eğitimdi. Bugünlerde ise en iyi yolu.

    Çin’deki ekonomik patlama ve çok çalışmanın yüceltilmesi, eğitimin yoksulluktan kurtulmakla aynı anlama geldiği beklentisini oluşturdu.  Ancak bugünlerde Çin’deki yüksek öğrenim sistemi sadece bazılarına iş sağlarken büyük bir çoğunluk ise işsizlik ve umutsuzlukla karşı karşıya.

    Weijun Chen Çin‘in Wuhan şehrinde yaşayan bir belgesel yapımcısı. 2003 yılında “Tolive is beter than to die” filmi ile Peabody and Grierson ödülünü kazandı. “Please vote For Me” adlı filmi ise bir çok ödül kazandı ve 2008 yılında Uluslararası Emmy ödüllerinde en iy Belgesel kategorisinde aday gösterildi.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...

    Land Rush (Toprağa Hücum)

    Dünyayı nasıl beslersiniz?

    Mali nüfusunun %75 ‘i çiftçi, ancak zengin ve toprak konusunda sıkıntısı olan Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkeler Mali topraklarını kiralayarak büyük alanları gelişmiş çiftliklere dönüştürüyorlar.

    Bir çok Malili köylü bu durumdan rahatsız, bu durumu emperyalizmin bir başka manifestosu olarak görüyorlar.

    Mali’de gerçekleşen askeri darbe, şimdilik büyük sermayeyi korkutmuş gözüküyor. Peki Malili köylüler yiyecek sıkıntılarını çözebilecekler ve fakirlikten kendi imkanlarıyla çıkabilecekler mi?

    Hugo Berkeley, “The Market Maker” ve 2003 yılında Tribeca Film Festivali'nde Belgesel ödülü kazanan “A Normal Life” adlı filmlerin yönetmenidir.

    Osvalde Lewat ise “Beyond The Pains” ve “A love during the war” adlı filmlerin yönetmeni.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...

    Solar Mamas (Güneş Anneleri)

    Yoksulluktan kurtulmakta kadınlar erkeklere göre daha mı başarılı?

    Rafea bedevi bir kocanın ikinci karısı. Rafea, Hindistan'daki Barefoot Koleji'ne kendi topluluklarında enerji üretmek  ve iş yaratmak amacıyla seçilen orta yaşlı fakir  kadınlardan biri.

    Okulun 6 aylık eğitim programı bütün dünyadan kadınları bir araya getirerek, elektrik devreleri ve lehim gibi bilgiler öğretiyor. Film, Rafea’nın kendisini ve ailesini yoksulluktan kurtarmak için sarfettiği kahramanca çabalarını anlatıyor.

    Mona Eldaief, “A wedding in Ramallah”, “Her name is Zelda” ve “Control Room” belgesellerinin yönetmeni.

    Jehane Noujam, “Startup.com” ve “Control Room” filmlerinin yönetmeni. “Egypt: WeareWatchingyou” adlı filmi Why Demokrasi Serisi'nin bir parçasıydı.

    Fragmanı izlemek için tıklayın...





    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow