hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul Film Festivali "Karamel"le açıldı

    İstanbul Film Festivali Karamelle açıldı
    expand

    İstanbul Kültür ve Sanat Vakfınca (İKSV) düzenlenen "27'nci Uluslararası İstanbul Film Festivali", törenle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, "Sinema sanatı farklı kültürlerle tanışmamızı sağlıyor ve bizleri ileriye taşıyor" dedi.

    İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı da festivalin Türk sinemasına katkı sağlayacağını belirterek, "Festival, parlak bir programla çıkıyor karşımıza. Destekleyen herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

    İtalyan sinema sanatçısı Claudia Cardinale de İstanbul'u çok sevdiğini kaydederek, 50 yıldır film çevirdiğini ve burada olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

    Festivalin ana sponsoru Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı da "Dünyanın gözünü, kulağını İstanbul'a çeviren, hem bizleri dünya sinemasıyla buluşturan, hem de ülkemiz sinemasının gelişimine öncülük eden, Türk sinemaseverlerin evrensel sinemanın seçkin örneklerini izlemesine fırsat yaratan bu festivalin 4 yıldır ana sponsoru olmak bize gurur veriyor" diye konuştu.

    Sinema onur ödülü

    Törende, "Sinema Onur Ödülü"ne layık görülen sinema sanatçıları Ekrem Bora, Ediz Hun ve İzzet Günay'a ödülleri, Türkan Şoray tarafından takdim edildi.

    "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne layık görülen İtalyan sanatçı Cardinale'ye de ödülünü Şakir Eczacıbaşı verdi.

    Törende ayrıca, İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından Şakir Eczacıbaşı'na teşekkür plaketi sunulurken, festivale katkılarından ötürü Teknosa, Başak Groupama, Colin's, Sabah Gazetesi, NTV, Nokia, Efes Pilsen, Digitürk ve Akbank temsilcilerine birer plaket verildi.

    Sanatçı Şevval Sam'ın film müzikleri seslendirdiği gecenin sunuculuğunu manken Cansu Dere ile oyuncu Mehmet Ali Alabora üstlendi.

    Geceye, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yazar Yaşar Kemal, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki ve oyuncu Ceyda Düvenci'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

    Festival, Lübnanlı yönetmen Labaki'nin "Karamel" adlı filminin Türkiye'deki ilk gösterimiyle başladı.

    Festivalde neler var
     
    İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Akbank sponsorluğunda 5-20 Nisan günleri arasında gerçekleşecek festivalde, 2007 ve 2008'in en çok konuşulan yapıtlarının yanı sıra unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 20'yi aşkın bölümde 200 film yer alacak.

    Festivalde, her yıl olduğu gibi ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, sergiler, partiler, konserler ve birçok ilginç yan etkinlik gerçekleşecek.

    Sinemaseverler, festival programına "www.iksv.org" internet adresinden ulaşabilecek.

    Bu yıl Akbank Sanat'ın katkılarıyla festivalin internet üzerinden yayımlanacak bir de "Festival Gazetesi" yer alacak. Gazete "www.festivalist.com" adresinden takip edilebilecek.

    Film gösterimleri Beyoğlu'nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy'de Rexx sineması olmak üzere 6 sinemada gerçekleştirilecek.

    Açılış filmi "Karamel"

    Festival, 5 Nisan'da saat 13.30'da Emek Sineması'nda, Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı "Karamel" isimli filmin gösterimiyle başlayacak.

    Yönetmenliğini Luchino Visconti'nin yaptığı İtalya-Fransa 1963 ortak yapımı "Leopar/The Leopard", 5 Nisan'da Claudia Cardinale'nin katılımıyla Emek Sineması'nda gösterilecek. 1963 yılında "En İyi Yönetmen" dalında "Cannes Altın Palmiye Ödülü" kazanan filmde, Burt Lancaster, Claudia Cardinale ve Alain Delon oynuyor.

    Festivalin 19 Nisanda gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov'a "Sinema Onur Ödülü" verilecek. Alexander Sokurov'un Çeçen sorununa eğilen son filmi "Aleksandra" da festival programında gösterilecek. Sanatçı, ayrıca 19 Nisanda Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi'nde sinema dersi verecek.

    Festival, 20 Nisanda yönetmen Justin Chadwick'in "Boleyn Kızı" isimli filminin Emek Sineması'nda saat 21.30'daki gösterimi ile sona erecek.

    Altın Lale

    Festivalin büyük ödülü "Altın Lale" için bu yıl 12 film yarışacak. Sanat ve sanatçının dünyasını sinemayla buluşturan ya da edebiyat eserlerini beyazperdeye taşıyan filmleri değerlendirecek "Altın Lale" jürisinin başkanlığını, ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus yapacak.

    "Altın Lale" ödülünü almak için yönetmen Nic Balthazar'ın "Ben X", Christine Carriere'nin "Darling", Dennis Gansel'in "Tehlikeli Oyun", Michel Gondry'nin "Lütfen Başa Sarın", Baltasar Kormakur'un "Bataklık", Stanislaw Mucha'nın "Umut", Petter Nass'ın "Kadın Gibi Geçti", Lucia Puenzo'nun "XXY", John Sayles'in "Honeydripper", Jacop Thuesen'in "Okul Yıllarım" isimli filmleri yarışacak.

    Bu bölümde, Türkiye'yi Semih Kaplanoğlu'nun "Yumurta" ve Hüseyin Karabey'in "Gitmek" adlı filmleri temsil edecek.

    Türk sinemasının son dönem yapımlarının bir araya geldiği bölümde ise "Ulusal Yarışma", "Yarışma Dışı" ve "Belgeseller" başlıkları altında 20'yi aşkın kurmaca ve belgesel film yer alacak.

    Reis Çelik'in "Mülteci", Mehmet Eryılmaz'ın "Hazan Mevsimi-Bir Panayır Hikayesi", Mehmet Güleryüz'ün "Havar", Mehmet Güreli'nin "Gölge", Çağan Irmak'ın "Ulak", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Hüseyin Karabey'in "Gitmek", Kazım Öz'ün "Fırtına", Seyfi Teoman'ın "Tatil Kitabı", Ümit Ünal'ın "Ara", Derviş Zaim'in "Nokta" filmi, "En İyi Türk Filmi" ödülü için yarışacak.

    "Yarışma Dışı" bölümünde Dersu Yavuz Altun'un "Münferit", Uygar Asan'ın "Kabuk", Cemal Şan'ın "Zeynep'in Sekiz Günü" ve Ömer Vargı'nın "Kabadayı" isimli filmleri seyirci ile buluşacak.

    "Belgeseller" bölümünde ise "Yaşam Arsızı", "Bu Ne Güzel Demokrasi!", "Yavuz Turgul'un Dünyası", "Lilit'in Kızkardeşleri", "Dışarısı Nasıl?", "Otuz İki Kısım Tekmili Birden: Beyoğlu", "Alethea", "Şarkılarla Geçtim Aranızdan", "Aşk Filmleri Yönetmeni: Orhan Aksoy", "Küllerinden Doğmak", "Türk Sineması'nda İstanbul" ve "Anadolu'nun Kayıp Şarkıları", izleyicilerin beğenisine sunulacak.

    FACE ödülü

    Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle ilk kez geçen yıl verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu yıl da "Sinemada İnsan Hakları" bölümünden bir filme verilecek. Yarışma jürisinde, geçen yıl "Bamako" adlı filmiyle ödül kazanan Abderrahmane Sissako ve göçmenlerin sorunlarına eğilen ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif de yer alacak.

    FACE Ödülü için Ramin Bahrani'nin "Küçük Çırak", Nick Broomfield'in "Hadisa İçin Savaş", Amos Gitai'nin "Çözülme", Handan İpekçi'nin "Saklı Yüzler", Li Yang'ın "Kör Dağ", Thomas McCarthy'nin "Misafir", Marc Munden'in "Kabil'in İşareti", Kiumars Pourahmad'ın "Gece Otobüsü", Michael James Rowland'ın "Talih Yolları", Spiros Stathoulopoulos'un "PVC-1" adlı filmleri yarışacak.

    Festivalin kapanış gecesinde, seçilen film FACE ödül heykelciği ve 10 bin Avro'luk para ödülünün sahibi olacak.

    Akbank galaları

    Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri saat 21.30 seanslarında Emek Sineması'ndaki "Akbank Galaları"na davet ediyor.

    Bu bölümde, "Sibirya Ekspresi", "Karanlığın Gölgesinde", "Duygusal Hesaplar", "Yitirdiğimiz Şeyler", "Boleyn Kızı", "Aşkın Peşinde", "Ölümcül Oyunlar", "I'm Not There", "Savage Ailesi" ve "Into The Wild" filmleri gösterilecek.

    Ayrıca 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto'da "I'm Not There" filmi kapsamındaki konserde Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın, Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.

    Kral'ın kayıp filmi 11 Nisan'da

    Festivalde, bu yıl ilk kez başlatılan bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları onarılarak Türk sinemasına kazandırılacak.
     
    Emek Sineması'nda 11 Nisandaki özel gösterimde, sinemaseverler, yönetmen Erden Kıral imzasını taşıyan 1979 yılı yapımı Orhan Kemal uyarlaması "Bereketli Topraklar Üzerinde"yi beyazperdede tekrar izleme fırsatı bulacak.

    Sinemaya yeni tarzlar, yeni akımlar, yeni yıldızlar kazandıran, 1990'lardan sonra iyice yaygınlaşan, Hollywood'a ve ana akıma meydan okuyan Amerikan bağımsız sinemasının en yeni ve çarpıcı örnekleri de festival kapsamında gösterilecek.

    Dünya tarihi, kültürü ve siyasetinde çığır açan 1968 olayları "68 ve Miras" bölümünde 11 filmle anılacak. Bahçeşehir Üniversitesi'nde, 10 Nisanda, 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan panel düzenlenecek.

    "40 yılın en iyileri"

    Sinema Yazarları Derneği tarafından "40 Yılın En İyileri" seçilen Ömer Kavur'un "Anayurt Oteli" ile Francis Ford Coppola'nın "Apocalypse Now/Kıyamet" filmleri, festival kapsamında izlenebilecek. Son 2 yıldır festival programında yer verilen çocuk filmleri, bu yıl da "Çocuk Menüsü" başlığı altında devam edecek.

    Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film, festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow