Güncel Hollanda sinemasından bir seçki
İstanbul Modern Sinema, 4 - 21 Ekim tarihleri arasında Hollanda’nın prestijli film merkezi EYE Film Enstitüsü ve Hollanda Başkonsolosluğu'nun işbirliğiyle Hollanda sinemasından bir seçki sunuyor.
Turuncu Günler’in bölümleri arasında, son zamanlarda büyük beğeni toplayan ve ödül alan sekiz uzun metraj film; EYE Film Enstitüsü’nün son dönemden seçtiği, animasyon ve belgesel türünde 20 kısa film; dans filmlerini ekrana taşıyan, kreatif direktörü Janine Dijkmeijer’in gösterimleri sunmak için katılacağı, Cinedans Festivali ile ortak bir program ve İstanbul Tasarım Bienali kapsamında yer alan, sanat, tasarım ve moda arasında ilham verici diyaloglar ve deneyimler yaratan bir merkez olan SALON/Amsterdam’ın 20 filmlik seçkisi yer alıyor.
Programda gösterilecek bir diğer bölüm ise Edgard Varesé, Frank Zappa, John Cage gibi müzik tarihinin efsane isimleri üzerine belgeseller çeken Frank Scheffer’ın sekiz filmlik retrospektifi.
Günümüz müziğinin üç önemli ismi Brian Eno, Steve Reich ve Philip Glass’ı New York şehrinde konu edinen Okyanusta; alternatif rock müzik tarihinin efsane ismi Frank Zappa’nın hayatı ve eserleriyle ilgili Frank Zappa, Faz II, Büyük Nota; dünyanın en önemli çağdaş bestecilerden biri sayılan Elliot Carter’ı konu edinen Elliot Carter: Zaman Labirenti; Nader Mashayeki’nin klasik batı ve çağdaş müziği cesurca İran’a taşıma denemesini anlatan Gozaran: Geçen Zaman filmlerinin yer aldığı retrospektifte gösterilecek diğer belgeseller ise Helikopter Yaylı Dörtlüsü; Havaalanları için Müzik; Ses Hareketleri ve Ses Görselleri.
Turuncu Günler’de yer alan EYE Film Enstitüsü’nün seçtiği kısalar seçkisinde ise Hollanda’da son dönemde öne çıkan, ülke insanlarının içsel yolculukları, dönüşümleri ve mücadelelerini işleyen filmler yer alıyor.
İstanbul Tasarım Bienali kapsamında yer alan, sanat, tasarım ve moda arasında ilham verici diyaloglar ve deneyimler yaratan bir merkez olan SALON/Amsterdam’ın 20 filmlik seçkisinde, Hollandalı tasarımcılar tarafından yapılan, reklam filminden, deneysel sanata ve koleksiyonların defile görüntülerine kadar uzanan filmler bulunuyor.
Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleşen program beş farklı bölümden oluşuyor: Uzun Metrajlar, Kısalar, Frank Scheffer Retrospektifi, Cinedans Filmleri ve Salon filmleri.
Uzunlar
Vahşi Midyeler (Wilde Mossels), Bana Özel (Nothing Personal), Tirza, Hunting Ve Oğulları (Hunting & Zn.), Batıya Doğru (Richting West, Siyah Kelebekler (Black Butterflies), Rabat, Kovboy (Kauwboy)
Kısalar
Audiotour, Duvarın arkası, Bozuk Ay, Bukowski,Kedi-Fare, Hüzünlü Çağrışım, Ben Bir Kızım, MO, Şeker, Fil Ayakları, Gözlem , Sen Olmasaydın, Hayat Güzeldir , Gürültü, Küçük, Teyp Jenerasyonu, Fırtınadan Sonra Sessizlik, İlk Yara, Kedinin Gözünden
Cinedans filmleri
Tutku, Pina Bausch ile Bir Nefes, Coup de Grace Clara van Gool, Point Taken: Hyperscape, Spiegelingen, Diamond Dancer, Co(te)lette, Yalancı Vals
Frank Scheffer Retrospektifi
Helikopter Yaylı Dörtlüsü (Helikopter-Streichquartett), Havaalanları için Müzik, Okyanusta, Ses Hareketleri, Ses Görselleri, Frank Zappa, Faz II, Büyük Nota, Elliot Carter: Zaman Labirenti, Gozaran: Geçen Zaman