hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Filmler tarihi olaylara bakışı etkiliyor

    Filmler tarihi olaylara bakışı etkiliyor
    expand

    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Ekinci, "Bazı öğrencilerimiz son zamanlarda izlemiş oldukları tarih konulu filmlerden etkilenerek, sanki gerçekmiş gibi filmlerde anlatılanları örnek gösterip bize imtihan kağıdında geri dönüş yaptılar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekinci, Türkiye'de son yıllarda yapılan tarihi dönem filmlerinin öğrenciler ve toplum üzerinde oluşturduğu etkiye ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

    Toplum üzerinde oluşturulacak tarih bilincinin doğru bilgiler üzerinden yapılması gerektiğini vurgulayan Ekinci, "Türk sineması bir konu alanı olarak tarihini yeni keşfediyor gibi geliyor bana" ifadesini kullandı.

    Son yıllarda tarih konulu filmlerin sıkça çekildiğini belirten Ekinci, şöyle devam etti:

    "Bu filmler birebir, tarihin kendisiymiş gibi toplumun hafızasında yer buluyor. Bu filmleri de 'tarihi' ve 'konusunu tarihten alan' olarak ikiye ayırıyoruz. Konusunu tarihten alan filmler için bilimsellik aramak pek doğru değil. Onlar sadece konusunu tarihten almış, diğer bütün yönleri yönetmen veya senaristin zevkine göre şekillendirilmiştir. Tarihle ilgileri bu kadardır. Bir de hakikaten tarihi filmler söz konusudur. Bunlar yarı belgesel gibiler. Olaylar, sebep-sonuç ilişkilerine dikkat edilerek çekilmiş filmlerdir. Asıl olarak tarihi filmler kategorisine bu filmleri sokabiliriz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üniversite öğretim üyesi olarak öğrencilerle birebir kurduğu hoca-öğrenci ilişkisinde, tarihi filmlerin öğrencilerin tarih bilincinde etkiler oluşturduğunu gözlemlediğini anlatan Ekinci, şöyle konuştu:

    "Bazı öğrencilerimiz son zamanlarda izlemiş oldukları tarih konulu filmlerden etkilenerek, sanki gerçekmiş gibi filmlerde anlatılanları örnek gösterip bize imtihan kağıdında geri dönüş yaptılar. Bu filmler tarihsel olmadığı halde öğrencilerimizin tarih bilincini bile etkiliyor. Bu nedenle çok dikkatli olunması gerekir. Çünkü biz tarih hocaları olarak yıllarca uğraşarak toplumda bir tarih bilinci oluşturuyoruz ama bir film bütün bu tarih bilincini değiştirebiliyor. Öğrenciler derste anlattığımız tarihi bilgileri değil de filmlerde anlatılan tarihi bilgileri daha çok algılayabiliyor."

    "Fetih 1453" filmi

    Ekinci, tarihçiler olarak bundan sonra istedikleri kadar İstanbul'un fethini anlatsalar da son dönemde vizyona giren "Fetih 1453" filmini izleyenlerin kafasında İstanbul'un fethinin o filmde anlatılanlara göre etkilleneceğini savunarak, "Biz ne kadar anlatırsak anlatalım. Filmi seyredenlerin zihninde İstanbul'un fethi denince o filmde anlatılanlar canlanacak. Gerçek orada anlatılan gibiymiş gibi algılanacak" dedi. Doç. Dr. Ekinci, tarih konulu filmler hazırlanırken çok dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow