En güzel Yavuz Turgul filmleri
Banker Bilo...Senaryosunu Yavuz Turgul ve Sadık Şendil'in beraber yazdığı, 1980 yapımı filmdir. Başrollerinde ise İlyas Salman ve Şener Şen'i görürüz. Bir dönem kurtuluşu Almanya'da arayan Türk insanlarının başlarına gelenleri güldürerek anlatan, kara mizahın en güzel örneklerinden biridir. İyilikle-kötülüğe, saflığa gönderiler yapar. Sonunda ise bir Türk filmi klasiği yaşanır; iyiler kazanır. Ama artık namuslu Bilo, namussuz Bilo olmuştur.
Haberin Devamı
/

Çiçek Abbas
/

Yavuz Turgul'a 1982 yılında, Antalya Film Şenliği'nde ''en iyi senaryo ödülü''nü kazandıran filmdir. Başrollerde yine Şener Şen ve İlyas Salman vardır. İlyas Salman iyi kalpli, çalışkan Abbas'ı oynarken, Şener Şen onun zalim patronu Şakir'dir. Aslında Şener Şen kötü ve uyanık adamları canlandırmaktan sıkıldığı için bu filmde oynamak istememiş ama senaryoyu okuduktan sonra kabul etmiştir. Film, bir gecekondu mahallesindeki insanların hayatına değinir, sosyolojik olarak değerlendirildiğinde o hayatlardan önemli kesitler de sunar.
Haberin Devamı
Çiçek Abbas
/

Ve sonunda yine iyiler kazanır. Sonunda iyilerin kazanmasını ise filmin yönetmeni Sinan Çetin şöyle açıklamıştır: ''Film o kadar dramatik gidiyordu ki, filmin iyi kalpli kahramanının sevdiğini elde etmesini çok istedik. Bu aynı zamanda o zamanki toplumun kabuklarının değişmesi için de çok önemli bir fırsattı. Genelde filmler kötü sonla bitiyor, insanlar eve ağlayarak gidiyordu. Abbas çok emek vermişti, hayalleri vardı, işine çok bağlıydı, bazen hayat istediklerinizi size vermez ama biz Abbas'a hak ettiğini vermeliydik ve verdik...''
Fahriye Abla
/

Hep romanlar sinemaya uyarlanacak değil ya, bu kez de Ahmet Muhip Dranas'ın Fahriye abla şiiri beyaz ekrana yansıtılmıştır. Yavuz Turgul bu kez hem senaryosunu yapmıştır filmin hem de yönetmenliğini. Başrollerde ise Müjde Ar ve Tarık Tarcan vardır. Sevdiği adamla değil, ailesinin zoruyla yaşlı bir adamla evlenen mahallenin güzeller güzeli Fahriye ablasının başına gelenleri anlatır, film.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Fahriye Abla
/

Aslında her gün Türkiye'deki kadınların yaşadığı olaydır, anlatılan. Bekaretin sorun olduğu, sevdiği adam tarafından terk edilmek, namus için o adamı vurup hapse girmek… Ama en etkileyici yanı hapisten çıkan Fahriye abla'nın kendi kendine ayakta durma çabasıdır. Ve Müjde Ar, Fahriye abla olarak çok güzeldir.
Züğürt Ağa
/

Senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı adeta başyapıt sayılacak bir filmdir, Züğürt Ağa. Başrolünde ise artık Turgul'un yol arkadaşı sayılan Şener Şen vardır. Şener Şen bu filmde uyanık adam değildir artık, köyün ağasıdır. Ama ağalık yavaş yavaş çökmektedir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Züğürt Ağa
/

Feodal yapıdan kapitalizme geçiş ağaya da vurmuştur. Malını mülkünü satıp büyükşehre göçen ağa için hayat şimdi başlayacaktır. Şehir hayatının acımasızlığı yüzünden yok olan nice hayatlardan birini anlatır aslında, film. Şimdiye uyarlandığında ise şöyle demek yanlış olmaz belki: ''Paran varsa ağasındır, yoksa pazarda limon bile satamazsın…''
Muhsin Bey
/

Yönetmenliğini ve senaristliğini Yavuz Turgul'un yaptığı filmdir. Başrollerde Şener Şen ve Uğur Yücel vardır. Şener Şen her zamanki gibi muhteşem oynamıştır ama Ali Nazik karakteriyle Uğur Yücel de hayran olunacak bir performans sergilemiştir. Film, prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı ve şöhret olmak için köyünden kalkıp gelen Ali Nazik'i anlatır. Fedakarlıkla nankörlük, dürüstlükle üçkağıtçılığın anlatıldığı en iyi filmlerden biridir. Ve bu filmi en iyi: ''Çiçekler ölmüş. hepsi. eskiden bir yer ayarlardın, güneşi iyiyse, yerini de sevdiyse ne biçim açardı. şimdi güneş aynı,ışık aynı, yer aynı... suni gübre istiyorlar, bir iki gram potas koyunca bir coşuyor namussuzlar ama sonra... ölüyorlar.'' repliği anlatır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
/

Bir filmi ismi bu kadar güzel mi olur dedirten filmin senaristliğini ve yönetmenliğini yine Yavuz Turgul yapmıştır. 60`larda ve 70`lerde çektiği aşk filmleriyle ünlenen ama bir dönemin kapanmasıyla birlikte çaptan düşen bir yönetmenin, kendini yenilemek için gösterdiği çabaları anlatan filmin başrolünü yine Şener Şen oynamıştır. Güldürürken hüzünlendiren filmdir. Türkiye'de sanatın da sanatçının da nasıl bir değişiminden geçtiğini gösterir. Aşkla aşk filmi çekmeye çalışan yönetmen sonunda aşksızlıkla dolu bir dünyada kaldığını anlar…
Gölge Oyunu
/

Gölge Oyunu 1992 de çekilmiştir. Başrolde bu kez Şener Şen'in yanında Şevket Altuğ vardır. İki kişinin aynı hayali görebildiği mistik bir filmdir. Belki de Türk sinemasının en iyi mistik filmidir. Kendi ahengi içinde seyirciyi alıp götürür. Hem belki de kahramanlara ve onların hayatına dokunan Kumru gerçektir. Kimbilir?
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Eşkiya
/

1996 yılında çekilmiş filmdir. Yine Şener Şen ve Uğur Yücel'i beraber izleriz. Yavuz Turgul'un diğer filmlerinin aksine çok gişe yapar bu film. O sene sinemadaki 2 milyon 568 bin 339 kişiye ulaşmıştır.
Eşkiya
/

Hapisten çıkmış bir adamın geçmişiyle yüzleşmesi, kanunsuz olarak bilinirken yaptığı çevresine yaptığı fedakarlıklar, sevdiği kadını iyiliği yüzünden kaybetmesi… Modern bir masaldır, Eşkiya. Ve o masalın tüm karakterleri gerçektir…