Dağ Çiçeği'ni "Eser İşletme Belgesi" vurdu!
Bağımsız olarak çekilen ve 26. Ankara Uluslararası Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film seçkisinde yer alan "Dağ Çiçeği" filmi festival şartnamesine takıldı.
Belgesel yönetmeni Caner Canerik’in ilk kurmaca filmi olan ve Türkiye’de yaşanan asimilasyon politikasının küçük bir Kürt köyündeki yansımasını ele alan film sinema bürokrasisine takıldı.
Festival şartnamesinde yer alan "Eser İşletme Belgesi" yapımcı/yönetmenlerin karşısına maddi külfet olarak çıkınca, bu durum Dağ Çiçeği filminin yönetmeni Caner Canerik'i de etkiledi.
cnnturk.com'un sorularını yanıtlayan Caner Canerik, istenen belgeleri temin etmenin, bağımsız olarak film yapan yönetmenleri ekonomik olarak zor duruma soktuğunu söyledi.
2015 yılı şubat ayı içerisinde galası yapılan Vilika Kowu ( Dağ Çiçeği ) filmini, kaba kurgusunu yaptıktan sonra Ankara Uluslararası Film Festivali’ne gönderdiğini belirten Caner Canerik, “Bugüne kadar belgesel çektiğim ve festivallerde sıkıntı yaşamadığım için kurmaca film için de gerekli şartları yerine getirebileceğimi düşünüyordum. Ne yazık ki, Kültür Bakanlığı’nın destek verdiği festivaller şartnamelerinde yer alan “Eser işletme belgesi” ni almak, bağımsız ve kısıtlı imkanlarla film yapmaya çalışan yönetmenler / yapımcılar ciddi bir ekonomik getiriyor. İstenilen belgenin temini için gerekli prosedür ve mali giderler maalesef ki bizim film bütçemize yakın bir rakama ulaşıyor. Bu şartları yerine getirebilmek maalesef ki bizim için imkansız” dedi.
"Umuyorum ki festival yönetimi izin verir"
Türkiye’de özellikle Kürtçe yapılan filmlere sponsor bulunması, finans desteği yaratılması konusunda yaşadıkları sıkıntıya dikkat çeken Caner Canerik filmini başka festivallere göndermemeyi düşündüğünü açıkladı.
Canerik, Festival komitesinin yaşadıkları sıkıntıyı göz önüne alarak filmin festivalde gösterimine izin vereceklerini umduğunu belirtti.
Annemin Şarkısı ve Balık nasıl katıldı?
Bu arada Dağ Çiçeği filminin karşısına "Eser İşletme Belgesi" çıkarılırken, Ankara Film Festivali yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen "Annemin Şarkısı" ve "Balık" filmleri yarışmada yer aldı.
DVD'si olduğu ve bunun da yarışma yönetmenliğine aykırı olmasına rağmen yönetmenliğini Erol Mintaş'ın yaptığı "Annemin Şarkısı" ile gösterimde olmasına rağmen (Yönetmeliğe aykırı) Derviş Zaim'in "Balık" adlı filmi de festival yönetimi tarafından yarışmaya kabul edilmesi akıllarda soruş işareti bıraktı.
Dağ Çiçeği
9 Yaşındaki Beser (Mevla Dalgıç), arkadaşlarının ve öğretmenin de (Canan Çakır) teşvikleriyle Türkçe bilmemesine rağmen okula gidip öğretmen olmak ister. Baba (İsmail Geçer) ve Babaannesiyle (Aygül Aras) yaşayan küçük kız, evdeki iş yükünü de paylaştığı için babasından, asimile olup özünü kaybedeceği kaygısıyla da babaannesinden ret cevabı alır.
Aile içerisinde okul tartışması sürerken, yaralı bir PKK'lı (Kemal Karabulut) gelir ve gizlice ahıra sığınır. Beser, nöbet geçirdiği sırada PKK'lıyı fark etse de, diyalog kurmaları uzun zaman alır. Okula gönderilmeyeceğini anladıktan sonra da PKK'lıdan kendisine okuma yazma öğretmesini ister. Alfabeyi ve bir kaç cümleyi öğrettikten sonra örgüt mensubu hayatını kaybeder.
Ancak üzerinde çıkan bir günlük babasının ilgisini çeker. Merak duygusu günden güne artınca okutmanın yollarını arar. Ne yazık ki köyde güvenip de okutabileceği kimse olmayınca, küçük kızını okula göndermeye karar verir.
Anne oğul arasında küçük kız çocuğunun okula gönderilmesi tartışması alevlenir ve içerisinden çıkılmaz bir hal alsa da, ninenin tüm itirazlarına rağmen babası dediğini yapar. Küçük kızın hayal ettiği okul ve karşılaştığı okul gerçeği, hayallerinde ve aile içerisinde de büyük bir kırılmaya yol açar.
Film bilgileri
Yapım Tarihi: 2015
Süresi: 01:41:00
Formatı: Kurmaca, Renkli, Türkçe
Yönetmen - Caner Canerik
Yapımcı - Aygül Aras, Caner Canerik
Yapım Yardımcısı - Canan Çakır
Senaryo - Caner Canerik
Müzik - Dilan Doğan
Görüntü Yönetmeni - Caner Canerik
Kameraman - Caner Canerik
Kurgu - Caner Canerik
Jenerik - Caner Canerik
Alt Yazı Operatörü - Caner Canerik
Oyuncular:
Aygül Aras (Daqıle)
Mevla Dalgıç (Beser)
İsmail Geçer (Qemer)
Kemal Karabulut (Gerilla)
Canan Çakır (Etar)