Bir Sinefil Facebook'ta sayfa açar ve olaylar gelişir
İyi bir sosyal medya kullanıcısıysanız ve filmlere ilginiz varsa ‘Fil’m Hafızası’na çok da yabancı sayılmazsınız. 2011’de bir Facebook sayfası olarak hayatımıza giren Fil’m Hafıazası’nın kurucusu Öncü Gülmez, bize gönüllü çalışanlardan oluşan ve profesyonelce yönetilen sinema platformunu anlattı.
- Öncelikle Fil’m Hafızası’nın kuruluş öyküsünden bahsetmeni rica edebilir miyiz?
Fil’m Hafızası 2011 yılında kuruldu. Benim kendi hesabımdan izlediğim filmleri paylaşmamla başladı diyebilirim. Arkadaşlarım sosyal medyada paylaştığım bu filmleri bir blog haline getirmemi istiyorlardı ben de blog açmak yerine sosyal medyaya yönelmek istedim ve Facebook’ta Fil’m Hafızası sayfasını açtım. Fil hafızalı olduğumdan isim olarak da Fil’m Hafızası’nı uygun gördüm. Sayfanın fan sayısı 5 bin kişiye yaklaşınca gördüm ki; ürettiğim içerik çok hızlı tüketiliyor, bir de üretilen içeriğin bir yerde toplanması gerekiyor. Bunun üzerine web sitesini açtım. Sonra fark ettim ki; tek başıma hepsinin altından kalkamayabilirim. Facebook sayfamız üzerinden sayfaya üyelerin görebileceği bir ilan yayınladım. Bayağı bir takipçi başvurdu ve başvuran kişiler çok doğru isimlerdi. Bir ekip oluşturduk ve Fil’m Hafızası’nı daha da geliştirmek, bir marka haline getirmek için çalışmaya başladık. Temmuz 2011’de web sitesini açtık. Sonrasında da genişleyen ekibimiz ve gönüllü çalışanlarımızın da katkısıyla Fil’m Hafızası facebook’ta 250 bin takipçisi olan, twitter ve instagramdaki takipçileri gün be gün artan bir platform haline geldi.
- Ekibe dahil olan sinefillerin profili nasıl? 60 yaşında bir sinefilin katılımına da açık mıdır örneğin?
Ekipte şu an yaklaşık olarak 45 kişi var. Bu sayı değişebiliyor tabii. Sınırlayıcı bir yaş kriterimiz hiçbir zaman olmadı ama başvuran kişilere baktığımızda 18-34 yaş arasındaki kişilerin daha çok başvurduğunu görüyoruz. Bu genç profil genelde şehirli hayatı yaşayan bir profil. Ekipte İzmir’de ve Ankara’da yaşayan arkadaşlarımız da var. Ekibin %50’si öğrenci, kalan arkadaşlar da beyaz yakalı. Beyaz yakalı arkadaşlar da çalışma hayatını sürdürürken tutkusu olan sinemadan da kopmak istemeyen kişiler. Şu ana kadar 60 yaşında kimse başvurmadı ama başvurursa da değerlendiririz.
- Fil’m Hafızası ne gibi etkinlikler düzenliyor? İleride değişik projeler olacak mı?
Fil’m Hafızası etkinlik serisi ‘film @9’ ismiyle başladı. Film @9’da 9’da başlayan bir kısa film gösterisi ardından da dj performansı oluyordu. Etkinliğe 2012 Mayıs’ta başladık ve Temmuz’a kadar Beyoğlu’ndaki çeşitli mekanların teraslarında yaptık. Ancak daha sonra bu etkinliği biraz daha geliştirdik, teraslardan çıkarak tematik gece konseptinde karar kıldık. Tematik gece konseptini şöyle belirledik; ‘Her ay bir tema bulalım ve bu temayla ilgili kısa filmler gösterelim. Bu gecelerde bir de konuyla ilgili ev sahiplerimiz olsun’ dedik. Önce ev sahiplerini yönetmen olarak sınırlamıştık ama daha sonrasında Dilan Bozyel, Uğur Vardan, Şirin Sosyal, Elif Domaniç, Ufuk Tarhan gibi isimlere de giderek ev sahiplerini (hostları) sinema dışındaki alanlardan da seçmeye başladık. Bu gecelere katılan sinemaseverleri ne bekliyor derseniz de; hostların seyircilerle söyleşebildiği bölümler, kısa filmler ve ödüllü yarışmalarımız var.
Şimdi en yakın etkinliğimiz 9 Mart Pazartesi akşamı Mehmet Turgut’un ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz ‘Welcome To The Jungle’ etkinliğimiz. Tüm sinemaseverlerle buradan da duyuru yapmış olalım.
Yeni projelere gelecek olursak; yeni bir etkinlik serisi üzerinde çalışıyoruz. Bu, içinde kısa film gösteriminin olmadığı ama yine sinemayı seven insanların bir araya gelip sosyalleşebileceği bir etkinlik serisi olacak. Bu yeni etkinlikte, seçilen film temasına göre tasarlanan mekan ve objelerle o filmi seven kişiler bir araya gelecek. İçine koymayı tasarladığımız başka fikirlerimiz de var.
Bir diğer projemiz ise Eylül sonuna kadar hayata geçirmeyi düşündüğümüz, markalarla iletişime geçtiğimiz, Türkiye’de de henüz yapılmamış olan ‘Korku Filmi Festivali’. Bu festivalde korku ile eğlenceyi birleştirerek katılımcılara 2-3 günlük bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. İçerisinde sadece korku filmleri değil, oyun alanlarının, workshopların ve konserlerin olacağı geniş bir festival alanı olmasını planlıyoruz. Genelde alışık olduğumuz festivaller müzik odaklıdır, daha doğrusu insanları sosyalleştiren festivaller müzik odaklıydı şimdi biz buna sinemayı da katmak istiyoruz.
- Bağımsız platformların geleceğini nasıl görüyorsun?
Bu platformların sayısının artacağını, müzik, dans, tiyatro gibi diğer disiplinlerin de bağımsız platformlar üreteceğini düşünüyorum. Ve bu platformların birbiriyle işbirlikleri yaparak, birbirlerinden besleneceğine inanıyorum. İşbirlikleriyle güçlenecek olan platformlardan mutlaka öne çıkanlar da olacaktır.
- Sinerjiden seyirci/takipçi doğar diyebilir miyiz?
Kesinlikle
- Fil’m Hafızası’nın twitter, instagram ve facebook hesapları dışında başka bir sosyal medya hesabı var mı?
Bir youtube kanalmız var. Bunun dışında aktif olarak kullanmadığımız bir vine hesabımız var. Belki vine’daki kullanımımız bize yeni katılacak arkadaşların da katkısıyla, kendi yaratacağımız orijinal içeriklerle daha aktifleşebilir. Bu biraz da ekibimize katılacak arkadaşların da potansiyelle ve neyi geliştirmek istedikleriyle ilgili bir durum.,
- Seni Fil’m Hafızası’nı kurmaya iten, sinemaya bağlayan filmler hangileridir?
Bergman’ın filmleri diyebilirim sanırım. Bir de Güney Kore sineması beni çok etkiler. Çocukluğumdan gelen siyah beyaz filmler de var. Babamdan kalan bir alışkanlık olsa gerek ben Yeşilçam’daki pek çok aktörün adını (Vahi Öz, Mürüvvet Sim gibi) ezbere bilirdim. Bunun sinemayı bu kadar sevmemde mutlaka bir etkisi olmuştur diye düşünüyorum. Bir de Galatasaray Lisesi’nden mezunum ve bizim hocalarımız hayatla kültür sanatla iç içe olmamızı sağladılar sağ olsunlar, mesela ben Ölü Ozanlar Derneği’ni, Madame Bovary’i, Kızarmış Yeşil Domatesler’i o seanslarda izledim.
Peki son olarak şunu sunalım Fil’m Hafızası ekibine dahil olmak için ne yapmak lazım?
Ekibimizde 4 departmanımız var; yazıişleri departmanı; web sitesindeki inceleme, analiz ve eleştirileri yani yazınsal çalışmaları yapan ekibimiz. Sosyal medya departmanımız sosyal medya içeriklerimizi yaratan ve hesaplarımızdan paylaşımları yapan ekip.
Keşif departmanımız etkinliklerimizde gösterdiğimiz filmlerin seçimini, seçilen filmlerin yönetmen ve yapım şirketleriyle yazışmaları yürütüyor. Bir de Mar. Com. ekibimiz var. Bu ekip, Fil’m Hafızası’nın dışarıya açılmasını, diğer markalar ve oluşumlarla etkinlikler yapmasını sağlayan, yeni proje geliştiren bir ekip.
Bu 4 departmandan hangisine ilgili olduklarını düşünürlerse bunu anlatan özgeçmişleriyle beraber bize mail atmaları halinde kendilerine mutlaka geri dönüş yapılacaktır.
Not: Fil’m Hafızası’yla tanışmak ve hayvanlar temalı kısa filmlerin gösterileceği "Welcome To The Jungle" etkinliğine katılmak için 9 Mart Pazartesi akşamı Asmalımescit Mürekkep'te yerlerinizi alabilirsiniz.
Pussy Riot'tan polis şiddetine karşı şarkı