Ankara Uluslararası Film Festivali'ne doğru
Başkentlilerin sanat filmlerine doyacağı 10 gün başlıyor. 20. Ankara Uluslararası Film Festivali, 12-22 Mart tarihlerinde yapılacak.
Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenen festivalin programıyla ilgili Dedeman Oteli'nde basın toplantısı düzenlendi.
Festival Başkanı Can Özgün, açılış töreninin 12 Mart akşamı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda yapılacağını, gecede sunuculuğu Janset ve Ruhi Sarı'nın üstleneceğini söyledi.
Gecede, "Festival Özel Ödülleri"nin de sunulacağını belirten Özgün, bu yıl "Kitle İletişim Ödülü"nün ODTÜ GİSAM'a, "Sanat Çınarı" ödülünün "son 40 yılı kapsayan sanatsal serüveni boyunca eğitim müziği, radyo ve televizyonun işlevi ve film müzikleri gibi konularla müziksel amaçlarını yaşama geçirmeye çalışarak müzik alanına yaptığı katkılardan dolayı" Muammer Sun'a verileceğini bildirdi.
Özgün, bu yıl "Aziz Nesin Emek Ödülü"nün "Türkiye sinemasında geleneksel kalıplarının dışında, yenilikçi yapıtlar ortaya koyduğu ve canlandırdığı karakterlere benzersiz bir üslup kazandırdığı gerekçesiyle" Macit Koper'e takdim edileceğini kaydetti.
Can Özgün, 22 Martta yapılacak kapanış töreninde de ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül alanlara ödüllerinin takdim edileceğini ifade etti.
Ulusal uzun film yarışması
Festival kapsamında düzenlenen "Ulusal Uzun Film Yarışması"nda bu yıl, Cemal Şan'ın "Dilber'in Sekiz Günü" ve "Ali'nin Sekiz Günü", Kazım Öz'ün "Fırtına", İsmail Necmi'nin "Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım?", Tolga Örnek'in "Devrim Arabaları", Jacques Deschamps'ın "Dinle Neyden", Hüseyin Karabey'in "Gitmek", Raşit Çelikezer'in "Gökten Üç Elma Düştü", Selim Evci'nin "İki Çizgi" ve Özcan Alper'in "Sonbahar" adlı filmleri olmak üzere 10 yapım yarışacak.
Seçici Kurul Prof. Dr. Oğuz Onaran, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar, yönetmenler Handan İpekçi ve Mustafa Altıoklar ile oyuncu Tamer Karadağlı'dan oluşacak. Ödül kazananlar, 22 Martta açıklanacak.
Ayrıca, festival kapsamında bu yıl Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) "SİYAD En İyi Film" ödülünü, Film Yönetmenleri Derneği (FİLM YÖN) de "FİLM YÖN En İyi Yönetmen Ödülü"nü verecek.
Festivalin yarışma dışı özel gösterim bölümünde ise Özcan Tekdemir'in "Bekçi", Uygar Asan'ın "Düğüm" ve Sümeya Kökten'in "Yasak Hisler" adlı filmleri Ankaralı sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
"Ulusal Kısa Film Yarışması" bölümünde de kurmaca dalında 18, deneysel dalda 12, canlandırma dalında ise 10 olmak üzere toplam 40 film jüri karşısına çıkacak. Yarışmanın seçici kurulunda, akademisyen Bülent Somay, karikatürist Tan Oral, Sinema Dergisi genel yayın yönetmeni Senem Erdine İşmen, yönetmen Ali Taner Baltacı ve Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali uluslararası program direktörü Laurent Guerrier yer alacak.
"Ulusal Kısa Film Gösterimi" bölümünde de yarışmaya başvurmuş, ancak ön elemeyi geçememiş filmlerin bir bölümü ile dünyanın pek çok ülkesinden, son dönemde çekilen önemli kısa filmler izleyiciyle buluşacak.
Öte yandan, "İki Kıta İki Ülke: Asya'dan Amerika'ya–Meksika'dan İran'a" bölümünde, Meksika ve İran yapımı 13 kısa film; "Kısa Sınır Tanımaz" bölümünde Macaristan, İsviçre, İngiltere, Belçika, Güney Kore, Almanya, Fransa, Yunanistan, Avusturya, Avustralya, Hırvatistan, Ermenistan ve Kanada'dan 23 kısa film; "İspanya: Kısa Filmin Don Kişotları" bölümünde de İspanya'dan 21 film gösterilecek.
Ünlü yönetmen Zanussi konuk olacak
Festivalin "Ulusal Belgesel Film Yarışması" bölümünde, amatör kategoride 14, profesyonel kategoride 11 film jüri üyelerinin değerlendirmesine ve belgesel sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Yarışmanın Seçici Kurul'u, akademisyenler Barış Kılıçbay ve Berrin Balay, görüntü yönetmeni Candan Murat Özcan, sinema yazarı Janet Barış ve yapımcı Sevinç Yeşiltaş'tan oluşacak.
Ayrıca, dünyadaki önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış ve seyirciler tarafından beğenilmiş 10 belgesel festival kapsamında meraklısıyla buluşacak. Festivalin "Dünyanın Her Köşesinden" bölümünde ise film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından beğenilen filmler yer alacak.
Dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biri olan Romanlar da festival kapsamına alındı. "Gelecek Uzun Sürer" bölümünde, çingenelere dair filmler gösterilecek.
Bunun yanında, "Bir Usta İki Film" bölümünün konuğu, Polonya sinemasının yaşayan en önemli yönetmenlerinden biri kabul edilen Krzysztof Zanussi olacak. Son filmi "Kalp Hırsızı"nın Türkiye prömiyeri için Ankara'da bulunacak ünlü yönetmen, 15 Martta hayranlarıyla bir araya gelecek. "Toplu Gösterim" bölümünde ise yönetmen Jan Hrebejk'in filmleri başkentlilerle buluşacak.
Ayrıca, geçmiş yıllarda gösterilmiş ve iz bırakmış en iyi filmler, "20 Yılın En İyilerinden" bölümünde yer alacak.
Etkinlikler
Festival kapsamında, festival treni, Haydarpaşa Garı'ndan 12 Mart'ta kalkacak. "Sanat Sokağı' etkinliklerine bu yıl da devam edilecek.
"Türkiye'de Videonun 35 yılı Projesi" adlı etkinlik de festival kapsamında gerçekleştirilecek. Hollanda Medya Sanatları Enstitüsü olan Montevideo'nun arşivi yönetmeni Heiner Holtappels, deneysel sinema üzerine workshop düzenleyecek.
Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gösterilecek filmlerde, kısa ve belgesel yapımlar ücretsiz, uzun filmler 2,5, 5 veya 10 TL'ye izlenebilecek.