hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Almanya'ya göç filmlerle anlatılacak

    Almanyaya göç filmlerle anlatılacak
    expand

    Türkiye'den Almanya'ya göçün 50 yıllık serüveni, İstanbul Modern Sinema'da gösterilecek ve 17 filmi kapsayan "Karşıdan Bakış" başlıklı film seçkisiyle anlatılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Modern Sanat Müzesi'nden alınan bilgiye göre, İstanbul Modern Sinema ve Goethe Enstitüsü, Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yılı nedeniyle Goethe Enstitüsü iş birliğiyle 20-30 Ekim tarihleri arasında, "Karşıdan Bakış" başlıklı bir film seçkisi sunacak.

    Sinema yazarı Engin Ertan'ın hazırladığı seçkide yer alan Türk/Alman yapımı filmler, diğer kültürden bireylerin temsiline odaklanıyor.

    Seçkide yer alan, farklı zamanlara ait hikayeler içeren ve farklı türlere ait 17 film, iki halkın birbirini nasıl gördüğü ve algıladığı fikrine yoğunlaşırken, göç çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasındaki bağa, kültürel ilişkiye vurgu yapıyor.

    Program, Halit Refiğ'in yönettiği 1979 yapımı "Bir Türk'e Gönül Verdim" ve Günter Wallraff'in Almanya'daki yabancı düşmanlığını ele alan, yayınlandığı dönemde uluslararası başarı elde eden aynı adlı romanından uyarlanarak, çekilen 1986 yapımı "En Alttakiler" belgeseliyle başlayacak.

    Program kapsamında Şerif Gören'in yönettiği, Türkiye'den Almanya'ya göç edenlerin bir zamanlar sloganı haline gelen "Almanya Acı Vatan" (1979), Şerif Gören'in yönettiği ve Zuhal Olcay'a Almanya'da "Altın Film Şeridi En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü getiren "Sahte Cennete Veda" (1989), yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı ve Uluslararası Moskova Film Festivali'nde Hülya Avşar'a "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü kazandıran "Berlin in Berlin (1992)" de bulunuyor.

    Etkinlikte, Karl May'ın "Şark Çemberi" dizisindeki aynı adlı romanından uyarlanan "Haydut (1964)", yönetmen Jeanine Meerapfel'in belgesel, söyleşi ve canlandırma sahneleriyle 1970'te işçi olarak Berlin'e giden Melek Tez'in yaşamını ve deneyimlerini aktardığı "Melek Gidiyor (1985)", Hark Bohm'un yönettiği, Türk kızı Yasemin'in Jan'la giderek yoğunlaşan ilişkisi yüzünden ailesiyle yaşadığı sorunları anlatan "Yasemin (1988)", Şerif Gören'in yönettiği ve baş rolünde Kemal Sunal'ın oynadığı "Polizei (1988)", Dorris Dörrie'nin yönettiği ve Alman sinemasındaki en ilginç Alman-Türk karakterlerden birine sahip olan "Doğum Günün Kutlu Olsun, Türk! (1992)" ve Türk sinemasında çekilmiş nadir ajan filmlerinden biri olan Muzaffer Aslan'ın "Ankara Ekspresi (1970)" adlı filmleri de gösterilecek.

    Son yıllarda çekilen filmler arasında ise yönetmen Fatih Akın'ın İstanbul'daki müzik çeşitliliğini anlatan "İstanbul Hatırası (2005)" başlıklı belgeselinin yanı sıra Anno Saul'un yönetmenliğini yaptığı eğlenceli "Kebab Connection (2004)", Detlev Buck'un yönettiği ve 15 yaşındaki Michael ile annesi Miriam'ın öyküsünü anlatan "Acımasız (2006)", Richard Huber'in yönettiği "Bahtı Açık (2008)", İsmail Necmi'nin yönettiği ve İstanbul'da yaşayan Alman Petra'nın sıra dışı hayatını konu alan belgesel "Bunu Gerçekten Yapmalı mıyım? (2008)", çocuklukları ve gençliklerini Almanya'da geçirmiş Bülent, Murat, Fatoş ve Çiğdem'in İstanbul'da yer alan bir çağrı merkezindeki yaşamını konu edinen ve Martina Priessner'in yönettiği "Yedek Memleket (2010)" adlı filmler yer alıyor.

    Filmleri müze ziyaretçileri ücretsiz izleyebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow