Nehirdeki balıklar
Oyun Atölyesi'nin bu sezon sahneye koyduğu, İngiliz yazar Jez Butterworth'un kaleme aldığı "Nehir", Haluk Bilginer, Ayça Bingöl ve Canan Ergüder'i bir araya getiriyor.
Nehir'de izlediğimiz adam yani Haluk Bilginer, balık ve de kadın avcısı. Oyundaki kadınlar ise bu hikayenin bir nevi mağdurları.
İlk cümleden yanlış anlaşılmasın; erkeği suçlayıp kadının mağduriyetini anlatan bir metin değil Nehir. Tam tersi en büyük mağdurun, kendi kısır döngüsünden kurtulamayan adam olduğunun altını çiziyor usulca.
Adamı hayatındaki tüm kadınlardan önce terk eden bir kadın var Nehir'de. Öyle ki; adamın hayatını yeni terk edilmişlikler yaratıp geçirmesine sebep olan bir kadın bu. Geçmişiyle yaşamayı tercih edenlerin başka biriyle bir geleceği de olamıyor ne yazık ki. Ne hayatta, ne de "Nehir"de.
Terk edip gidenin eski bir eş mi sevgili mi yoksa anne mi olduğunu düşünürken biz, kadınlardan biri soruveriyor adama: "Hiç var oldu mu peki o kadın?" Öyle ya; var olmayana özlem de olabilir pekala adamın hissettiği.
Adamın ilk balık tutuş hikayesi ise güzel bir metafor oluşturuyor oyunda. Pek çok uğraşı verdikten sonra tuttuğu ve o anda elinden kayıp giden balık, hayatındaki kadınları simgeliyor adeta. Hepsi elinden kayıp gidiyor. Bu noktada İngilizcedeki "There's plenty of fish in the sea" deyimi geliyor akla. Deniz değil ama bu nehirde de pek çok balık var. Ellerinden kaysa da hepsi, yenisini yakalamak çok da zor değil adam için.
Nehir, bilindik bir hikayeyi, şaşırtıcı detaylar ve sakin bir üslupla anlatıyor. Benzerlerini sıkça duyduğumuz ve yaşadığımız "ilişki kuramama" sendromunun bir örneğine şahit oluyoruz 65 dakika boyunca. Haluk Bilginer, Ayça Bingöl ve Canan Ergüder isimlerini yan yana izleme fırsatı sunuyor ayrıca. Daha ne olsun diyenlerdenseniz Nehir'i bu sezon Oyun Atölyesi'nde izleyebilirsiniz.
Bir küçük not: Her Oyun Atölyesi oyunu gibi biletleri erken bitiyor. Telefon edip bilet satın alabilirsiniz. 0 216 345 39 39
Ayrıntılı bilgi için: http://www.oyunatolyesi.com/
Yazan:
Jez Butterworth
Çeviren:
Hira Tekindor
Yöneten:
Haluk Bilginer
Sahne Tasarımı:
Gamze Kuş
Müzik:
Tolga Çebi
Işık Tasarımı:
Yüksel Aymaz
Oynayanlar:
Haluk Bilginer
Ayça Bingöl
Canan Ergüder
Yönetmen Asistanları:
Gözde Kırgız
Zeynep Alkaya