hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kültür Başkenti bu sezon tiyatroya doyacak

    Kültür Başkenti bu sezon tiyatroya doyacak
    expand

    Kültür ve sanatın başkenti İstanbul'da, 2011-2012 tiyatro sezonunda, özel tiyatrolar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve İstanbul Devlet Tiyatrosu, toplam 112 oyunla sanatseverleri tiyatroya doyuracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özel tiyatrolarda, geçen sezondan beğeni toplayan, bazıları ödüllü oyunlardan oluşan 48 oyun, Şehir Tiyatroları'nda 40 oyun, İstanbul Devlet Tiyatroları'nda ise 24 oyun tiyatroseverleri bekliyor.

    Özel tiyatrolarda sahnelenecek oyunlar arasında, Ferhan Şensoy'un "İşsizler Cennete Gider" adlı oyunu, işsizliği, kara mizah yoluyla anlatıyor.

    Oyunda, yükseköğrenim görmüş bir çiftin uzun süre iş bulamamaları üzerine başlarına gelen dramatik olaylar hiciv penceresinden anlatılıyor.

    Özel tiyatrolarda son yıllarda göz dolduran oyunlara imza atan yeni tiyatro ekiplerinin ağırlığı da bu sezon devam ediyor. Sıfırnoktaiki adlı tiyatro ekibi, dünyaca ünlü tiyatro yazarı Simon Stephens'in "Bulanık" adlı oyununu İkinci Kat'ta sahneliyor.

    "İnsanın kimliğini belirlerken yaşadığı ve yaşattığı sınır ihlallerinin hikayesi"nin anlatıldığı oyunda, Deniz Türkali, Erkan Avcı, Erkan Pekbay, Defne Halman, Cengiz Bozkurt, Yeşim Koçak rol alıyor.

    Ekibin, Philip Ridley'in yazdığı "Kainatın en hızlı saati" adlı oyununda da bir doğum gününde yaşanan olayları konu alıyor. Zamanı yavaşlatma isteğinin sebeplerini sorgulayan oyunda, Korhan Soydan, Güçlü Yalçıner, Banu Çiçek Barutçugil, Barış Gönenen, Iraz Yöntem rol alıyor.

    Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, bu sezon iki oyunla izleyici karşısına çıkıyor. Poyrazoğlu'nun Nilün Belgün'le birlikte rol aldığı "İyi günde kötü günde" oyununda, ayrılan, ama birbirlerinden kopamayan sevgililerin öyküsü anlatılıyor.

    "Beni Unutma"da ise yavaş yavaş hafızasının yok olup gittiği gerçeğiyle karşı karşıya kalan bir matematik profesörünün ve ailesinin öyküsü konu ediliyor. Oyun, bireylerde başlayan geçmişi unutma, yok sayma, sıfırlamaya çalışma halinin, toplumun bilinç altına da nasıl sızdığını anlatan ağırbaşlı bir güldürü özelliği taşıyor.

    Tiyatro Kumpanyası'nın "Can" adlı oyunu ise ünlü şair Can Yücel'in 85. doğum yılında onu kendi şiirlerinden uyarlanmış hayat öyküsüyle anma amacını taşıyor. Can Yücel'in şiirlerinden, tiyatro ustası Genco Erkal'ın uyarladığı tek kişilik oyunda, Kemal Kocatürk sahne alıyor.

    Sultan Süleyman bu kez tiyatro sahnesinde

    Tiyatro Kedi ise bu sezon, "Koca Sinan" adlı oyunu sahneye koyuyor. Usta bir oyuncu kadrosuyla izleyiciyle buluşan oyunda, Burak Sergen, Koca Sinan'ı, Dilek Türker, Hürrem Sultanı, Tarık Papuççuoğlu, Kanuni Sultan Süleyman'ı oynuyor.

    "Koca Sinan", dünyaya hükmeden bir padişahın, Kanuni Sultan Süleyman'ın, Mimar Sinan'dan, yüzyıllar boyunca onun adını ölümsüzleştirecek bir cami yapması isteği üzerine inşa edilen Süleymaniye Camisi'nin yapımı sırasında yaşanan süreci anlatıyor.

    Oyunda, Süleymaniye'nin doğuş öyküsü ekseninde, sanat ve iktidarın yüzyıllar boyu tartışılan sancılı ilişkisi mercek altına alınıyor.

    Ödüllü oyunlar

    Tiyatrokarenin, geçen sezon büyük ilgi gören "Leyla'nın Evi" oyunu da bu sezon izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.

    Ayça Varlıer'in oyundaki performansıyla Afife Jale, Sadri Alışık, Vasfi Rıza Zobu ve Lions ödüllerine, "Leyla" rolünü oynayan duayen Celile Toyon'un, Vasıf Öngören ödülü ve Küçükçekmece Belediyesi Onur Ödülü'ne layık görüldüğü Leyla'nın Evi, Türk edebiyatının ünlü isimlerinden Zülfü Livaneli'nin aynı adlı kitabından uyarlanarak, Nedim Saban tarafından sahneye konuyor.

    Oyunda, biri eski İstanbul hanımefendisi, diğeri hip hop kültüründen iki kadının dostluğu konu edilirken, iki farklı kültüre hoşgörüyle, sevgiyle ve gülümseyerek bakma teması işleniyor. Dekorunu Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Nurullah Tuncer'in, müziklerini Ferhat ve Zülfü Livaneli'nin hazırladığı oyun, barkovizyon görüntüleriyle de destekleniyor.

    Geçen sezonun ilgi gören bir başka oyunu "Cam" da bu sezon izleyiciyle buluşmaya devam ediyor. Levent Kazak'ın yazdığı, Laçin Ceylan'ın yönettiği oyun, kadının sosyal konumuna özellikle dikkat çekerek, izleyiciyi kadına dair birçok şeyi sorgulamaya davet ederken, alışılmadık kurgusuyla da şaşırtıcı bir deneyim sunuyor.

    Kocasından boşanmak üzere olan bir resim öğretmeninin atölyesinde geçen oyunda, 9. Afife Tiyatro Ödülleri'nde, "Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu" seçilen Dolunay Soysert, "Nefes-Vatan Sağolsun" filminin yüzbaşısı Mete Horozoğlu ile "Yaprak Dökümü" dizisiyle tanınan Deniz Çakır, Bülent Alkış ve Selen Uçer rol alıyor.

    "Artiz Mektebi" yeniden...

    Müjdat Gezen Tiyatrosu ise Egemen Bostancı'nın ünlü Şan Müzikholü'nde sahnelendiği yıllarda büyük ses getiren "Artiz Mektebi"ni yeniden sahneye taşıyor.

    Yazı ekibinde Sadık Şendil, Ümit Yaşar Oğuzcan, Savaş Dinçel'in olduğu ve kapalı gişe oynanan müzikalde, Erdoğan Tuncel, Ercan Bostancıoğlu, Ferdi Merter, İlhan Daner, Ümit Yesin, Deniz Arcak, Pınar Gordie, Okan Sağlam, Meral Saklıyan, Hazar Tuna, Ezgi Gürdal, Duygu Karaca, Gonca Sarıyıldız, Deniz Çakır, Manolya Sülün, Sabri Memi, Adem Türker, Burak Tanay, Hasan Can Türkkanı, Serkan Ateş rol alıyor.

    Tiyatrogerçek tarafından sahnelenen, Cemal Süreya'nın şiirlerinden ve bazı düz yazı metinlerinden oluşan "Üstü Kalsın" ise müziğin şiirlere eşlik ettiği tek perdelik bir gösteri. Oyunda, Hakan Gerçek ve Tilbe Salim, usta şairin büyüleyici şiirlerine hayat veriyor.

    Türk tiyatro klasiklerden Kanlı Nigar ise Perihan Savaş, Soner Arıca, Sümer Tilmaç, Ercüment Balakoğlu, Umut Oğuz, Hilmi Erdem, Müfit Kayacan, Esin Gündoğdu gibi isimlerden oluşan zengin kadrosuyla göz dolduruyor.

    Özel tiyatroların sahneleyeceği diğer oyunlar şöyle:
    "Öldün duydun mu?, 3. türden yakın ilişkiler-başlangıç, Ful Yaprakları, Her Yöne 90 Dakika, Çatı, Bir Delinin Hatıra Defteri, Benim Adım Rachel Corrie, Beraber ve Solo Şarkılar: Hatırlama Üzerine Hafif Bir Oyun, Benimle Delirir Misin? Münasebetsiz, Limonata, Menan Cinleri, Aşk Kokusu, Labirentler, Apartuman, Herkes mi Aldatır, Büyük İkramiye, Otobüs, Görünmeyen, Cam, Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi, Yüksek Derece, Acayip Bir Oyun, Yalnız Batı, Selam Sana Shakespeare, Düğün, Basit Bir Ev Kazası, Aşk Olsun Sana Çocuk, Aut, Hikayeden Memurlar, Troyalı Kadınlar, Oğluma Bir Haller Oldu, Bay ve Bayan Macbeth, Zorla Güzellik, Kapılar, Paçi-Bir Karadeniz Komedisi."

    Usta yazarların eserleri Şehir Tiyatroları'nda

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu sezon yerli-yabancı usta yazarların eserleriyle zengin bir program sunuyor.

    Programda, Musahipzade Celal'in "İstanbul Efendisi", "Harold Pinter'ın "Doğum Günü", Murathan Mungan'ın "Dört Kişilik Bahçe", "Binali ile Temir", Choderlos de Laclos'un "Tehlikeli İlişkiler", Aziz Nesin'in "Toros Canavarı" ve "Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz", Sait Faik Abasıyanık "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", Anton Çehov'un "Sevgili Doktor" adlı oyunları gibi pek çok eser yer alıyor.

    Şehir Tiyatroları, Ziya Osman Saba'nın, İstanbul'a duyduğu sevgiyi, özlemi, bağlılığı ve saygıyı buluşturduğu "Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi", Saba'yı yeni kuşaklara çok yönlü tanıtmayı amaçlarken, diğer yandan İstanbul'un geçmişten bugüne kaybolan ve yaşayan değerlerini paylaşıyor.

    Tarık Günersel, "Zırhlı Kurt-Kösem Sultan ile Avcı Mehmet" ve Orhan Asena'nın yazdığı "Alemdar-Tohum ve Toprak" da bu sezonun dikkat çekici oyunları arasında yer alıyor.

    Şehir Tiyatrolarının, sezon boyunca izleyiciyle buluşacak diğer oyunları şöyle:

    "Aşk Halleri, Bekleme Salonu, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Bozuk Düzen, Buluşma Yeri, Çığ, Düşüş, İstanbul Hatırası, Kadınlar, Savaş, Komedi, Marat-Sade, Maskeliler, Mefisto, Romeo ve Juliet, Surname 2010, Tarla Kuşuydu Juliet, Kargaşa, Arzunun Onda Dokuzu, Kabare, Şark Dişçisi, Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, İntiharın Genel Provası, Dünyanın Ortasında Bir Yer, Yüzleşme, Dullar, Kadın Hayattır Memattır Kadın, Lüküs Hayat."

    İstanbul Devlet Tiyatrosu'ndan 11 yeni oyun

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, geçen yıldan devam eden oyunların yanı sıra 11 yeni oyunu daha bu sezon izleyiciyle buluşturacak.

    2011-2012 tiyatro sezonunda toplam 24 oyun sahneleyecek İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun izleyiciye sunacağı oyunlar arasında Cezmi Ersöz'ün "Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk", Boris Vian'ın "İmparatorluk Kuranlar", William Wharton'un "Birdy", Yasmina Reza'nın "Vahşet Tanrısı", Berolt Brecht'in "Sezuan'ın İyi İnsanı" öne çıkanlar arasında bulunuyor.

    İstanbul Devlet Tiyatrosunun, sezon boyunca sahneleyeceği oyunlar şunlar:

    "Yanık, Aşkın Sıradanlığı, Kırmızı, Anita'nın Aşkı ya da Antigone New York'ta, Sidikli Kasabası Müzikali, Opera Komik, Antigone, Ve Hep Beraber Soldan Çıkarlar, Son Tango, At, Birdy, Bedensiz Kadın, Ne Dersin Azizim?, İki Çarpı İki, Ölüleri Gömün, Vahşet Tanrısı, İmparatorluk Kuranlar, Profesyonel, Temiz Ev, Kontrabas, Kadın Sığınağı, Karanlık İşler, Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk, Baştan Çıkarma."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow