Hayaller ile gerçekler arasında Türkiye'den gitme hikayesi: Berlin Zamanı
Türkiye'den ayrılıp başka yerde yaşama - özellikle Avrupa'da - hayali neredeyse herkesin şahit olduğu veya çevresinden duyduğu, yeni jenerasyonun en öncelikle planlarının ortasında yer alıyor. Platform Tiyatro Topluluğu, yeni oyunları Berlin Zamanı ile tam da hayaller ile gerçekler arasında kendi yollarını aramaya başlayan üç gencin İstanbul ve Berlin sokaklarında geçen hikayesiyle karşımıza çıkıyor.
Türkiye ve Almanya ortak yapımı olan oyunda göreceğiniz "Avrupalı" gençler, kendilerine soru üstüne soru soruyorlar. Sorular, onları daha derin bir çıkmaza mı sürüklüyor yoksa tünelin sonundaki ışığa mı yaklaştırıyor? Herkes kendi cevabının peşinde...
"Ben yapabilir miyim? Burada olur mu? Egzotik değilim, lezbiyen değilim. Kendimden yeni bir şey çıkarabildim mi? Heteroseksüel, uslu, Avrupalı gibi bir Türk. Gibi! Burada ne işe yarıyorum?"
Almanya ile Türkiye arasında yaşanan güncel gerilimleri de es geçmeyen oyun, Berlin ve İstanbul sokaklarında üç gencin izini sürüyor. Onları İstanbul’dan uzaklaştıran atmosfer ile Berlin sokaklarındaki yolculuklarını iç içe anlatıyor. Umut ile umutsuzluk arasındaki çizgiyi, coşku dolu bir gençlik enerjisi ile sahneye taşıyor.
Ceren Ercan'ın Türkiye Üçlemesi'nin ikinci oyunu olan Berlin Zamanı, Platform (İstanbul) ve fringe ensemble (Bonn) ortaklığında, Goethe Enstitüsü’nün desteği ile ortaya çıkıyor. Ezgi Çelik, Tuğçe Altuğ, Kutay Kunt'un sahnede olacağı oyunun yönetmenliğini Frank Heuel üstleniyor.
Oyun; 9-18-23 Şubat'ta Toy İstanbul’da, 16 Şubat’ta Das Das’da ve 20 Şubat'ta Oyun Atölyesi’nde sahnelenecek.
Platform hakkında
Aralık 2015'te oyuncu ve yönetmen Mark Levitas ve dramaturg-yazar Ceren Ercan tarafından, sahne sanatları alanında çağdaş içerik ve biçimlere odaklanmak üzere kurulmuş bir tiyatro topluluğudur. Öncelikli hedefi Türkiyeli yazarların güncel oyun metinlerini özgün reji önermeleri ile sahneye aktarmaktır. Platform, Türkiye ve yurt dışından, farklı yazar ve yönetmenlerle geliştireceği işbirlikleri ile tiyatroda kolektif üretim kavramını her projede yeniden deneyimlemeyi amaçlamaktadır.
Platform’un ilk projesi, Ceren Ercan tarafından yazılan ve Mark Levitas tarafından yönetilen “Köpeklerin İsyan Günü”dür. İlk gösterimlerini Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gerçekleştirilen oyun, projenin diğer ortak yapımcılarından Lizbon Sao Luiz Şehir Tiyatroları’nda da sahnelenmiştir. Oyun 2016-2017 tiyatro sezonunda İstanbul seyircisi ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde buluşmuştur. Platform’un ikinci oyunu olan “Berlin Zamanı” ise fringe ensemble ile Goethe Enstitüsü İstanbul ortaklığında gerçekleştirilmiştir.