Deniz kızı, prense aşkını Türkçe anlattı
Türkçe olarak sahnelenen, Çek besteci Antonin Dvorak'ın opera eseri "Rusalka", ilk kez Ankara seyircisiyle buluştu.
Antonin Dvorak'ın, bir deniz kızının, aşık olduğu prens uğruna ait olduğu denizleri terk ederek yeryüzüne gelişini anlatan "Rusalka" operası, Ankara prömiyeriyle seyirci karşısına çıktı. Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), 1990'lı yıllardan bu yana ilk kez bir yabancı operayı Türkçe olarak sahneye getirdi.
Dvorak'ın masal operası, eseri daha önce Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde de seyirciyle buluşturan Aytaç Manizade tarafından sahneye konuldu. Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin yeni eserinde orkestrayı Mariano Rivas ile Sunay Muratov dönüşümlü olarak yönetecek. Dekorunu Çağda Çitkaya'nın, kostümlerini Ayşegül Alev'in hazırladığı operanın koro şefi Lyubomira Aleksandrova. Koreografisini Uğur Seyrek'in hazırladığı eserin ışık düzeni Tahsin Çetin'e ait.
Prens'i Aykut Çınar ile Göksay Yaran'ın, Rusalka'yı Funda Ateşoğlu, Çiğdem Önol ve Esin Talınlı'nın dönüşümlü olarak canlandırdığı eserde, "büyücü" Jezibaba'yı Şebnem Algın ile Arzu Mecidova izleyiciyle buluşturuyor. Eserde, ayrıca Huriye Apaydın, Sevinç Bilgin, Tamer Peker, Kemal Yaşar, Burcu Soysev, Aslı Sesal, Filiz Kıratlı, Begüm Mengü, Ünal Konyarov, Aslıhan Yıldırım, Okan Başel, Metin Turan, Meltem Gençtürk, İdil Millioğulları, Umut Kosman, Volkan Şen
ve Emre Uluocak da rol alıyor.
Farklı sahne tekniklerinin yanı sıra ışık oyunlarının da renk kattığı eserde kırmızı, mavi ve yeşil ışık geçişleri, birinci perdede başarıyla kullanılıyor. Yalın bir sahne dekorunun kullanıldığı eser, modernize edilmiş kostümleriyle klasik Dvorak operasını 20. yüzyıldan bugüne taşıyor.
Türkçe olarak sahnelenen eserde ayrıca Türkçe üst yazı da kullanıldı.
Masaldan ilham aldı
Librettosunu (eser metni) şair Jaroslav Kvapil'in, Karel Jorimir Erben ile Bozena Nemcova'nın masalından ilham alarak kaleme aldığı "Rusalka" operası, Çek opera tarihinin en başarılı eserleri arasında yer alıyor.
Kökenini Slav mitolojisinden alan eser, Rusalka'nın seslendirdiği "Song to the Moon" aryasıyla tanınıyor. Birinci perdedeki bu arya, konserlerde sıklıkla seslendirilmesi ve kayıtlarıyla da biliniyor. Keman için düzenlemesi olan arya, bazı filmlerde de kullanıldı.