Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde "dejavu"
Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ırk ayrımcılığının had safhada olduğu 80 yıl önce yaptığı gibi yine kapılarını siyahi müzisyenlere açtı...
Bir zamanlar Amerika'da siyahi müzisyenlere sahneler yasaktı…
80 yıl önce Amerika'da ırk ayrımcılığının siyahları baskı altına aldığı yıllarda, siyahların caz müziği toplum içinde icra etmelerine de izin yoktu...
Ama tüm tabular bu binada yıkıldı...
Burası Türkiye'nin Washington'daki büyükelçilik rezidansı..
Onu özel yapan sadece Washington'ın en güzel binalarından biri olması değil,, 1930'larda siyahların duygularını yansıttığı notaların burada yükselebilmiş olması …
Bu cesareti gösteren isimse Türkiye'nin ilk Washington büyükelçisi mehmet münir Ertegün, yani dünyaca ünlü Atlantic Records'un kurucusu Ahmet Ertegün'ün babasıydı…
Ertegün'ün o zamanlar 20 yaşında bile olmayan oğulları Ahmet ve Nasuhi, zamanın ırk ayrımcılığına dayalı kısıtlamalarına aldırmamış ve Büyükelçilik rezidansının kapıları siyah müzisyenlere ardına kadar açmıştı.
Rezidansta düzenlenen konserler zamanın Amerikalı yöneticilerinin tepkisini çekmiş, ancak ertegün ailesi tüm bunlara inadına göğüs germişti.
Yani Ertegünler, siyahlara devletlerince verilmeyen özgürlüğü Washington'daki Türkiye topraklarında vermişti…
Bugünün Washington büyükelçisi Namık Tan da bu mirası yaşatmak için konutun kapılarını yeniden caz müzisyenlerine açtı.
2006 yılında hayatını kaybeden Ahmet Ertegün anısına düzenlenen konser serisinin ilkine ilgi beklenenden de büyüktü...
konserde sahne alan müzisyenler, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Ray Charles gibi caz müziğinin dev isimlerine şöhretin kapılarını açan Ahmet Ertegün anısına çaldılar...
Konsere, Ertegün'ün eşi Mica Ertegün de katıldı...
Büyükelçilik rezidansı, davetlilerin kimi zaman gözlerini kapatıp dinlediği, notalarla büyülendiği gecenin benzerlerine ev sahipliği yapmaya devam edecek.