Türk müziğinin usta ismi Güzin Değişmez’den "Ah O Demler"
Güzin Değişmez, "Güz’ün Şarkıları Meftunun Oldum" albümünün ardından, yine Kalan Müzik'ten ikinci albümü “Klasikler - Ah O Demler"i dinleyenleriyle buluşturdu. Albümde Tanburi Ali Efendi'nin Sûzidil takımını yorumlayan Değişmez, TÜBİTAK'ın tarihinde kabul ettiği ilk müzik projesinde de yer alıyor.
Bursa da başlayan müzik çalışmalarından bu yana 35 yıl emek vermiş, hayatına çok fazla albüm sığdırmamakla beraber konser kayıtları meraklıları tarafından yıllardır çoğaltılıyor.
Çeşitli projelerle dünyada da adını duyuran Güzin Değişmez, İncesaz’ın kurucusu Cengiz Onural ve Yansımalar grubunun imza ismi Birol Yayla'nın yapım ve yönetimini yaptıkları ve Serap Çağlayan, Erdal Akyol ve Fahrettin Yarkın’ın da yer aldığı “Meftunun Oldum” adını verdiği ilk albümünde de çok önemli isimlerle bir araya gelmişti.
Albümde Değişmez, Türk müziği repertuarının farklı dönemlerine ait zengin bir içerik sunuyordu. Buselik, Kürdîlihicazkâr, Muhayyerkürdî, Hicaz, Uşşak, Hüseyni, Nihavend, Mahur ve Rast eserlerden örülü repertuarda dikkat çeken Numan Ağa’dan Zeki Müren’e kadar geniş bir yelpazede, şarkı formundan türküye kadar farklı türden eserler yer alıyordu.
İkinci albümü “Klasikler” Ah O Demler de yine Birol Yayla yönetmenliğinde, kanun Taner Sayacıoğlu, ud Osman Kırklıkçı, tanbur Birol Yayla, ney Volkan Yılmaz, kemençe Emre Erdal, viyolonsel Volkan Ertem, ritim Ferruh Yarkın eşliğinde Tanburi Ali Efendi’nin Suzidil takımı ve Hisarbuselik eserlerden oluşuyor.
İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’nun da üyesi olan Değişmez, 35 yıllık hayatına sadece iki albüm sığdırmadı, bugünlerde yine çok konuşulacak bir projeye imza atıyor. TÜBİTAK'ın tarihinde kabul ettiği ilk müzik projesi olan projede de Güzin Değişmez adını görüyoruz. Projenin diğer solistleri Münip Utandı, Bora Uymaz, Gökçe Eriş Ve Dilek Türkan.
Proje, Ege Üniversitesi Sosyoloji Müzik Teorisi ve Göstergebilim Perspektiflerinden Türk Musiki Sanatı Klasik Dönem Büyük Bestekarlarının Klasik Formlarda Bestelemiş oldukları Ladini sözlü Eserlerin karşılaştırmalı bir incelemsini olacak.
Çeşitli ülkelerden ses ve saz improvizelerine önemli orkestrların eşlikleriyle film müzikleri bankası diyebileceğimiz Sonokinetic adlı Hollandalı firma tarafından Tigris& Euphrates’te Gediz Çoroğlu ile birlikte bir projeye imza attılar. Müzikler Muhteşem Yüz Yıl dizisinin flaş karelerinde kullanılmıştır. Aynı firma ikinci projeyi "Güzin"ismiyle yine çeşitli orkestraların düzenlemeleriyle internet üzerinden yeni filmler için sunmuştur.
İstanbul Müziği Makam Günleri Festivali’nde Münip Utandı ile beraber CRR ‘de ki konser yine ses getiren konserlerden biri oldu. Doğa için Çal 3 ve 6 projelerinde yer aldı.
İranlı yapımcı Mehdi Shabani'nin "Meyhane Dedemin Can Evi" belgeselinde konuk ve solist olarak yer aldı.
Güzin Değişmez, müziğin ve projelerin dışında, Yapı Kredi Yayınlarından çıkan “Sevdaya mı tutuldum" adlı Orhan Veli'nin el yazısından çeviri ve inceleme kitabını Raşit Cavaş’la birlikte yayına hazırladı. Çeşitli gruplarla yurt içi ve yurt dışı projelerinde adından söz ettirmektedir.