Paris Frankotürk Türk Müziği Korosu’ndan Sadettin Kaynak konseri!
Paris’in gözde mahallelerinden biri.. O mahallenin şık belediye salonundan yükselen ney, kanun, ud, bağlama, keman, bendir sesi.. O seslere eşlik eden kadınlı erkekli bir topluluk ve o topluluğun başında gencecik, başarılı bir müzisyen.. 3.Paris, Selin Tenik’in kuruculuğunu ve şefliğini yaptığı Paris Türk Müziği Korosu’nun Sadettin Kaynak konseriyle gündemdeydi.. Çile Bülbülüm’ler, Enginde Yavaş Yavaş’lar, Yad Eller bugünlerde gitmek bilmeyen yağmurlu ve gri Paris gökyüzüne değip yağmurla birer birer tekrar indi sanki..
Aslında bu, her biri farklı köken ve eğitimden gelen yani Türk, Fransız, Arjantinli, Cezayirli, Tunuslu, İtalyan, Mısırlı ve daha aklınıza gelebilecek bin bir milletten korist ve müzisyenlerden oluşan Paris Korosu’nun Paris’te bugüne kadar verdiği konserlerden sadece biri.. Müzisyen-psikolog Selin Tenik tarafından 2012’de kurulan koro daha önce de ‘Paris’te bir İstanbul Havası’, ‘Nihavend-Hicaz’ ve en son da ünlü müzisyen Cahit Berkay’ın curasıyla açılışını yaptığı ‘Yeşilçam’ konserleri başta olmak üzere çok sayıda konsere imza atmış, hatta bir kez de İstanbul şarkılarını Lyon’a taşımıştı.
Paris Korosu’nun serüveni, 1984 Fransa doğumlu Selin Tenik’in girişimiyle başlıyor. Müzikle uğraşısı dokuz yaşındayken piyano ile başlayan, 2000 yılında Montreuil Ulusal Müzik ve Dans Akademisi’nden mezun olup, Paris’te üniversitede psikoloji eğitimi alan Tenik, UNESCO Uluslararası Filarmoni Korosu’nda soprano koristlik yaparken ‘Bizim de Paris’te Türk Müziği söyleyen bir koromuz olsa..’ fikriyle çıkıyor yola.. UNESCO’nun ‘Barış Sanatçısı’, Cezayirli orkestra şefi Amin Kouider’in de yüreklendirmesiyle projeyi hazırlamaya başlıyor.
Fotoğraf: Sevcan Cemtosun
“Başlangıçta bir çocuk korosu kurmayı hedefliyordum ama anne babaları ikna etmenin güçlüğünden yetişkinlere yönelmeye karar verdim” diyor Tenik. ‘Fransızların da katıldığı bir Türk müziği korosu’ hayali ise, Paris’teki Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Fıtrat Onger’in de desteğiyle oluşmaya başlıyor. Çünkü böylece kültür merkezinde Türkçe dersleri alan Fransızlara ulaşır Tenik. Paris’te her yıl yapılan Anadolu Festivali’nde ise Türk koristlerle ve Türk müziği yapan müzisyenlerle tanışır. Böylece baştan beri arzu ettiği gibi ‘dışa kapalı’ bir yapılanmadansa, bu müzikle ilgili ‘herkese açık’ bir kapıya dönüşür dernek.
TRT Ankara Korosu’ndaki çalışmaları izleyen, Paris Konservatuvarı’nda Phillipe Maze’den koro yönetmenliği ve şefliği eğitimi de alan Tenik repertuvarlarımızı nasıl mı belirliyor? Şarkıların hepsi, kendinin de sevdiği ve makam olarak okunması rahat parçalar.. Koronun amacı ise, Türk kültürünü Fransız-Türk karma bir aktiviteyle, müzik vasıtasıyla, doğup büyüdüğü Fransa’ya tanıtmak. Çocukluğumuzdan beri kulağımıza yerleşmiş, Türk Müziği’nin birbirinden güzel şarkılarını başta Fransız, türlü kökenden gelen arkadaşlarla çalıp söylemekse, bizim gibi Türkiye kökenliler için hayal ötesi bir şey sanırım. Öyle ya ‘Kalamış’lara, ‘Mersin Bağları’na bir gün yabancı dostlarla da gideceğimizi, ‘Tel tel taradığımız zülüf’leri Fransız aksanıyla renklendireceğimizi, 3000 km uzaklıktaki geçmişimize onlarla da dokunacağımızı nereden bilebilirdik ki?