Zamanın Küresel Dönüşümü: 1870-1950
Tarihçi Vanessa Ogle "Zamanın Küresel Dönüşümü: 1870-1950" adlı kitabında zamanın, 19. yüzyılların başlarından itibaren modern şekilde yönetilmesini ve düzenlenmesini ele alıyor. Tarihçi kitabında zamanın yönetimine ilişkin sömürge ve sömürge karşıtı toplumları da inceliyor.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Tarih kategorisinde yayımlanan Zamanın Küresel Dönüşümü: 1870-1950 adlı kitap raflardaki yerini aldı. California Berkeley Üniversitesi Tarih Profesörü Vanessa Ogle tarafından kaleme alınan kitap, Defne Karakaya tarafından Türkçeye çevrildi.
Kitap, 19. yüzyılların başlarından itibaren en önemli olgulardan biri haline gelen zamanın modern şekilde yönetilmesini ve düzenlenmesini ele alırken, ulusal zamanların rasyonel ve verimli olabilmesi için diğer ulusal zamanlarla bütünleştirilmesine değiniyor.
Vanessa Ogle, Avrupa ve Kuzey Amerika'da ülkeler genelinde yayılan ortalama zamanların belgelenmesinin ardından sömürge ve sömürge karşıtı bir örnek olarak Britanya Hindistanı'nı ele aldığı kitapta, Batılı ve sömürge olmayan geç Osmanlı vilayeti Beyrut'ta Arap entelektüeller ve reformcuların zaman yönetimi üzerine tartışmaları inceliyor.
Hikâye, Doğu Akdeniz'deki Müslüman âlimlerin bakış açısını da sergilerken, Milletler Cemiyeti'nin ve dünya genelinde yeniden düzenlenmiş bir dizi takvimi savunan pek çok bireyin ve hareketin incelenmesiyle sonlanıyor.