Yordam Kitap'tan Temmuz'da yeni kitaplar
Karl Marx'ın ve Marksizmin temel yapıtı Kapital'i Almanca aslından çevirerek Türkiyeli okurla buluşturan ve üçüncü cildini de geçtiğimiz ay yayımlayan Yordam Kitap, şimdi de 80 yaşında çınar, Rius'un Çizgilerle Ateistin El Kitabı'nı, sosyal bilimlerin duayeni Korkut Boratav'ın Dünyadan Türkiye'ye, İktisattan Siyasete kitaplarını ve Gabriel Zucman'ın Ulusların Gizli Zenginliği - Vergi Cennetleri kitabını okurla buluşturdu.
Geçtiğimiz ay Karl Marx'ın ve Marksizmin temel yapıtı Kapital'in üçüncü cildini yayımlayan Yordam Kitap, okurlarını sabırsızlandıracak üç yeni kitabı daha yayımladı. "Hocaların Hocası" olarak anılan Prof. Korkut Boratav'ın Dünyadan Türkiye'ye, İktisattan Siyasete adlı kitabını okurla buluşturan Yordam Kitap, 80 yaşında çınar, Eduardo Río García'nın yani Rius'un Çizgilerle Lenin, Çizgilerle Felsefe ve Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi kitaplarının ardından Çizgilerle Ateistin El Kitabı'nı da çıkardı. Barış Yıldırım'ın çevirisiyle çıkan Çizgilerle Ateistin El Kitabı dışında, Gabriel Zucman'ın Ulusların Gizli Zenginliği - Vergi Cennetleri kitabı da Yasemin Özden Charles'ın çevirisiyle raflardaki yerini aldı.
Dünyadan Türkiye'ye, İktisattan Siyasete
Dünyadan Türkiye'ye, İktisattan Siyasete adlı bir çalışma yayınlıyor. Korkut Boratav, daha önce Yordam Kitap'tan Emperyalizm, Sosyalizm, Türkiye adlı çalışmasını yayınlamıştı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü emekli öğretim üyesi Korkut Boratav, sadece iktisat alanında değil, sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinde de çok önemli katkılar yapmış dünya çapında bir bilim insanı. 1960'lardan 2000'lere pek çok öğrenci kuşağının yetişmesine hoca olarak da katkıda bulunan Boratav, sahip olduğu engin birikimi büyük bir üretkenlikle paylaşmaya devam ediyor. "Hocaların hocası" diye anılan Boratav, bu kitapta, son yıllarda yazdığı bilimsel makalelerden, sunduğu bildirilerden ve verdiği röportajlardan bir seçkiyi bir araya getiriyor.
Yordam, Kapital'in II. cildini de çevirdi
Almanca aslından çeviriyle Kapital I ve II. ciltlerin ardından Kapital'in III. cildi de çıktı
Yarım yüzyılı aşkın bir süre içinde edindiği birikim ve özümseyerek olaylara uyguladığı tarihi maddeci bakışla dünya ahvaline, memleketin haline çeviriyor bakışlarını.
Kitapta yer alan on beş bölüm, "Memleketin Haline Bakarken", "Türkiye Ekonomisi", "Dünyanın Hali", "Marksist İktisat" başlıklı dört kısım altında toplanıyor. Bu metinler, yazarın yaklaşık yarım yüzyıl boyunca ısrarla takip ettiği ve önemli katkılar yaptığı tarihsel maddeciliğin zamana, moda yönelişlere karşı dayanaklılığını ortaya koyuyor.
Boratav'ın billur üslubunu, pırıltılı mantık gücünü ve eşsiz çözümleme yeteneğini yansıtan metinler yalnızca öğrenenlere değil öğretenlere de, yalnızca iktisatçılara değil diğer sosyal bilimcilere de, yalnızca akademisyenlere değil Türkiye'yi, dünyayı, tarihi, bugünü ve yarını anlamak isteyen geniş bir okuyucu kitlesine de hitap eden vazgeçilmez bir kaynak, bir başyapıt.
"Hocaların hocası" Korkut Boratav
1959'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1960 sonunda Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne maliye asistanı olarak girdi. 1964'te, aynı fakültede, "iktisat doktorası"nı tamamladı. 1964-1966'da Cambridge Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1972'de doçent oldu. 1980'de Ankara Üniversitesi Senatosu'nca profesörlüğe yükseltildi. 1983'te Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca 1402 sayılı yasaya göre üniversitedeki görevine son verildi. 1984-1986'da Zimbabwe Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. Danıştay kararıyla yeniden Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne dönen Boratav, 2002'de emekli oldu. 1997-2003 arasında çeşitli tarihlerde UNCTAD (Cenevre)'de danışmanlık yaptı. 1997 yılı Türkiye Bilimler Akademisi "Hizmet Ödülü" sahibi olan Boratav, 2004-2006 yılları arasında Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığını yürüttü. Bağımsız Sosyal Bilimciler grubunun kurucularından ve aktif üyelerindendir.
Yayın dünyasının ilgi odağı AKP
Çizgilerle Ateistin El Kitabı
Yordam Kitap, Çizgilerle Lenin, Çizgilerle Felsefe ve Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi kitaplarına yeni bir Rius kitabı daha ekliyor. Meksikalı Marksist çizer Rius (Eduardo Río García RIUS) Çizgilerle Ateistin El Kitabı'nda dinlerin, özelde de Hıristiyanlığın tarihini anlatıyor.
Yordam Kitap'ın daha önce Çizgilerle Lenin, Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi ve Çizgilerle Felsefe kitaplarını yayınladığı Meksikalı çizer Rius, şimdi karşımıza Çizgilerle Ateistin El Kitabı ile çıkıyor. Kitabı Barış Yıldırım çevirdi.
"Suriye Kürdistanı’nda Savaş ve Devrim"
Bütün dinlerin egemen sınıflar tarafından nasıl kullanıldığını, insanları bazı şeylere inandırmanın sömürü düzeninin "bekasını" nasıl sağladığını örneklerle ve tarihsel referanslarla gösteriyor.
Bir çocuk naifliğinde çizgi ve metinlerle, ama teorinin bilge damarlarından beslenmiş olarak hazırlanmış kitap tarihsel ve teolojik belgelere rağmen gözden kaçırılmaya çalışılan, bu yüzden de pek bilinmeyen "Gerilla İsa" figürüne özel bir vurgu yapıyor.
"Yarım Kalmış Bir Şarkı: Bobby Sands, IRA ve Açlık Grevi"
"Aziz Kilise"nin Romalılara karşı isyan etmiş bir halk önderinden nasıl olup da bir "kurulu düzene teslimiyet" ikonu yarattığını gösteriyor. Marksizm ve ateizm arasındaki ilişkiler sıkça tartışılan başlıklardan biri. Rius'un kitabı ateizmi Marksizmin ayrılmaz parçası olarak görmeyi tercih ediyor.
80 yaşında bir çınar: Eduardo Río García, RIUS
Meksikalı aydın, karikatürist, yazar. 1934'te Zamora, Michoacán'da doğdu. Tüm dünyada Ríus adıyla bilinir. 100'ü aşkın kitabı vardır. Rius, kararlı bir siyasi aktivist; ülkesindeki iktidarın ve ABD'nin neoliberal doktrinlerine, ayrıca Katolik Kilisesi'ne karşı eleştiri oklarını yönelten ilerici bir çizer.
Yordam Kitap'ın bastığı Germinal 4 öğrenciye burs sağladı
İlk karikatürleri 1955 yılında Já-Já dergisinde çıktı. 1960'larda Meksika'nın belli başlı bütün dergi ve gazetelerine karikatürler çizdi. Meksika hükümetini keskin mizahıyla eleştirdiği Los Supermachos ve Los agachados serileriyle halkın sevgisini kazandı. Siyaset, vejeteryanizm, din, felsefe gibi konuları işlediği resimli kitapları arka arkaya geldi; herkesin anlayıp seveceği bir yalınlık ile keskin bir entelektüel duruşu bir araya getirmesiyle ün saldı. 1961'de, Moskova'da çıkan İzvestiya'ya çizen ilk yabancı oldu.
China Miéville'in Demir Konsey'i Türkçe'de
1970'te Küba tarihini ve devrimini anlattığı Cuba para principiantes'in İngilizce basımıyla birlikte dünyada da tanınmaya başladı. Ancak büyük ününe, 1972 tarihli Marx Para Principiantes'in İngilizceye çevrilmesiyle, 70'lerin sonunda ulaştı.
"Radikal demokrasi"ye sert bir eleştiri: "Sınıftan Kaçış"
1990'larda, yeni yeni resimli kitaplar üretmeye devam ederken, bir yandan da El Chahuistle ve kurucuları arasında bulunduğu El Chamuco adlı siyasi eleştiri dergilerine sürekli katkıda bulundu. Meksika'daki siyasi mizahın, kendisinden sonra gelen kuşakları için önemli bir örnek teşkil etti.
Bugün 80 yaşında bir çınar, El Chamuco'da çizmeye devam ediyor.
Çizgilerle Felsefe, Çizgilerle Ekonomi; Yordam Kitap'tan çıkacak diğer Rius kitaplarından bazıları.
Taner Timur, "en çalkantılı" dönemi yazdı
Ulusların Gizli Zenginliği - Vergi Cennetleri
Yordam Kitap, Gabriel Zucman'a ait, Ulusların Gizli Zenginliği Vergi Cennetleri adlı kitabı yayınlıyor. Kitabın çevirisini Yasemin Özden Charles üstlendi.
Zürih, Hong Kong, Bahamalar, Cayman Adaları, Lüksemburg… Bu sembolik isimler korkunç bir gerçeği gizliyor: Toplum çoğunluğunun zararı pahasına, bir avuç aşırı zenginin gerçekleştirmekte olduğu vergi kaçakçılığını. Daha önce denenmemiş bir yöntem uygulayan Gabriel Zucman, bu olgunun dudak uçuklatan boyutunu ortaya koyuyor; bu kaçakçılığı, dünya hane halkı finansal zenginliğinin % 8'i, yani 5 trilyon 800 milyar avro olarak hesaplıyor. Vergi kaçakçılığı döngüsü, bir asırdan uzun bir dönemi ve tüm dünya ülkelerini kapsayan veriler temelinde yürütülen titiz bir ekonomik incelemeyle, ilk kez bu çalışmayla tüm açıklığıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Bununla beraber bu kitap, sadece bu skandalın büyüklüğünü ortaya çıkarmakla kalmıyor aynı zamanda, finansal gizlilik ile mücadele etmek üzere, ticari yaptırımlar ortaya koymak, dünya çapında bir finansal kadastro oluşturmak ve sermaye üzerine küresel bir vergi koymak gibi bir hareket planı da sunuyor. Vergi cennetleri günümüzde yaşanan ekonomik krizin merkezinde yer alıyor. Ancak ülkelerin duruma karşı çıkma imkânı var. İş o ki, bu yönde bir irade ortaya konabilsin.
"Sınıf Mücadelesi" yakında başlıyor
Thomas Piketty de kitap için, "Gabriel Zucman, vergi cennetleri konusunda bugüne kadar istatistik ve ekonomik anlamda yapılmış en titiz ve en kapsamlı çalışmayı gerçekleştirmiştir. ... Elinizdeki kitap, mutlaka okunması gereken bir kitap" dedi.