hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yayıncıların gözünden İstanbul Kitap Fuarı

    Yayıncıların gözünden İstanbul Kitap Fuarı
    expand
    KAYNAKHakan Özbek / Cnnturk.com

    Türkiye'nin en önemli kitap fuarı olarak görülen İstanbul Kitap Fuarı sona erdi. Özellikle öğrencilerin ilgi gösterdiği fuarın ardından yayınevlerinden 37. İstanbul Kitap Fuarı'nı değerlendirmelerini istedik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    37. İstanbul Kitap Fuarı 18 Kasım'da sona erdi. Türkiye'nin en önemli kitap fuarı olarak görülen ve çok sayıda kitapseveri buluşturan bu organizasyonun ardından yayınevlerinden 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nı değerlendirmelerini istedik. İşte yayıncıların gözünden İstanbul Kitap Fuarı...

    Alfa Yayın Grubu, Belga Alınak Çavuşoğlu

    Bu sene 37.si düzenlenen Uluslararası Kitap Fuarı’na katılım çok yüksekti. Fuarda 300 adet söyleşi/workshop ile 3000 adet imza etkinliği düzenlendi. Yazar-okur buluşmalarındaki sevinç fuarın her alanına yansıdı. Okuma tercihleri olarak yerli okur klasik eserlerden ziyade günceli daha iyi takip ediyor diyebiliriz.

    Altın Kitaplar, Batu Bozkurt

    Kitap fuarları, kitap kurdu okuru da sıkı takipçi olmayan okuru da aynı çatı altında birleştirme özelliğine sahip. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı da düzenlendiği şehrin nüfus yoğunluğu ve kültür çeşitliliğini yansıtması açısından ayrı bir önem taşıyor. 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, daimi okurlarımızla buluşma ve yeni okurlarımızla tanışma açısından her sene olduğu gibi bu yıl da verimli geçti. En çok satan kitaplarımız; Başlangıç (Dan Brown), Gandhi’den Yaşam Dersleri (Arun Gandhi) ve On Küçük Zenci (Agatha Christie) oldu. İlk kez fuar kapsamında yayımladığımız, Lord Kinross’un kaynak eseri Atatürk’ün ciltli özel baskısı, hayli ilgi gördü. İmza günlerimizde, yazarlarımız hem sadık hem de yeni okurlarıyla bir araya geldi. Bu buluşmalar, hepimiz adına geleceğe güzel anılar bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstatistiksel olarak baktığımızda ise geçen seneye oranla fuarın ziyaretçi sayısında yüzde 20’lik bir azalma mevcut. Bu durumun tüm yayınevlerine yansıması oldu. Her şeye rağmen yazarlarımızın emeği ve okurlarımızın desteğiyle sektörün geleceğine umutla bakıyoruz.

    April Yayıncılık, Nazlı Berivan Ak

    İstanbul Kitap Fuarı'nda geçen dokuz güne bakınca, bu senenin diğer senelerden çok da farklı geçmediğini söyleyebilirim. Hafta sonu yoğunluğu, hafta içinin öğrenci kalabalığı, ulaşıma dair problemler bu sene de devam etti. Diğer yandan internetteki indirimli satış ve kampanyalara inat yazarlarla tanışmaya, imza almaya, etkinliklere katılmaya gelen her yaştan okur fuarda yayıncıları yalnız bırakmadı. Yeni yayınevleri, STK'lar, dernek ve oluşumlar, sahaflar ile TÜYAP yine keşfedilmeyi bekleyen hazinelerle doluydu. Dahası okurlarla birebir kitapları değerlendirme şansı bulduk, yeni kapaklarımızı, yeni kitaplarımızı paylaştık ve yararlı yorum, övgü ve önerilerle masalarımızın başına döndük. Yıl boyu heyecanla beklediğimiz ve aslında kitaplarımızı birebir okurlarına anlatabildiğimiz buluşmalar, fuarlar. Bu yönüyle yorgunluğumuza değdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    A7 Kitap, Arzu Keskincan Sandal

    A7 Kitap olarak, TÜYAP’ın düzenlediği ? 37. İstanbul Kitap Fuarı (10-18 Kasım) günleri boyunca 12. holdeki 102A standındaydık.

    Ağırlıklı olarak son dönem kitaplarımız olmak üzere, 100’ün üzerinde kitabımızı okurla buluşturduk. Son dönem kitaplarımızın yazarlarından 30’a yakını için imza günleri düzenledik. Ayrıca, yazarlarımızdan Aret Vartanyan Gerçekten Yaşıyor musun Söyleşisi , İnsan Hakları Sorunları konulu Panelimizi yazarımız Akın Birdal Moderatör, Konuşmacılar Eren Keskin, Burhan Sönmez, Av.Gülseren Yoleri ve yazarımız Nazım Alpman’ın da konuşmacı olduğu etkinliğimizi yaptık....

    Kitaplarımız genel olarak iyi ilgi gördü. Fuar ziyaretçileri profili öncekilere oranla daha nitelikliydi. Sadece satın alma açısından değil, kitaba dokunma, kitap hakkında soru sorma ve yazarlar hakkında bilgi sahibi olma eğilimleri açısından umut verici bir eğilim gözlemledik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilgi Yayınevi, Erol Altun

    Bu yıl İstanbul Kitap Fuarı’nın bizim için verimli geçtiğini söyleyebiliriz. Geçen yıla oranla %20 daha fazla okura ulaştık. Özellikle son iki yılda çıkardığımız kitapların ilgi görmesinin bunda önemli bir payı var. Bu yeni kitapların önemli bir kısmı yeni yazarlarımızın ilk kitapları olurken bir kısmı da çeviri kitaplardı. Bunlarla birlikte Franz Kafka, Stefan Zweig serilerimiz, Türk Klasikleri serimiz ve 50 kitaplık Dünya Çocuk Klasikleri serimiz özellikle öne çıkan, ilgi gören kitaplarımızdı, bunlar arasından en çok satılan Milena’ya Mektuplar’dı. Genç okurlarımız gerek yeni yazarların kitaplarında, gerekse klasik serilerimizde Candan İşcan tarafından yapılan kapak tasarımlarımızı çok sevdiler. Atatürk’ü anlatan çocuk kitapları arasında da Mavisel Yener’in yazdığı Öğretmenim Atatürk kitabı öne çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Epsilon Yayınevi, Aslı Tunç

    Fuar yönetimi tarafından bu yıl ziyaretçi sayısında geçen yıla göre düşüş yaşandığı belirtilmesine rağmen, Epsilon Yayınevi olarak dört ayrı salonda yer aldığımız stantlarımıza gösterilen ilgiden memnunuz. Toplam ziyaretçi sayısında azalma olmasına karşın, özellikle hafta içi günlerde gerçekleşen okul ziyaretleri sebebiyle çocuk ziyaretçi sayısında artış yaşandı. Yetişkin kitaplarımızın yanı sıra, yerli ve yabancı yazarların sevilen çocuk kitaplarını, heyecanla takip edilen serilerini okurlarla buluşturan bir yayınevi olduğumuz için çocuk kitaplarımıza gösterilen ilgi oldukça yüksekti.

    Kitap fuarı okurlarla birebir iletişimde olabilmek adına da çok önemsediğimiz bir organizasyon. Bu yılki fuarda aldığımız okur yorumları ve beklentiler 2019 yılı yayın planımızı ve önceliklerimizi belirlemek adına bizim için oldukça kıymetli.

    Hayykitap, Nalan Yıldırım

    Kitap fuarlarının en güzel tarafı okurun başta yazarlar olmak üzere yayın evleriyle, yayınevi çalışanlarıyla genel anlamda yayın dünyasıyla sıcak temas kurabilmesi. Kitaplarını okuduğu, sevdiği bir yazarı yakından görmek, imza almak okur için büyük fark yaratıyor. Oğuz Atay’in o şahane cümlesinde söylediği “Ben buradayım sevgili okurum acaba sen neredesin?” Karşılık buluyor.

    Aynı şekilde yayınevleri de okurunu, kitaplarının nihai hedef kitlesini daha yakından tanıyor ilgisini tartıyor okur profilini en iyi fuarlarda görüyor.

    Satışlarla ilgili bir tespit yapmak gerekirse: İnternetten kitap satışı yapan site indirimlerinin fuar indirimlerinden daha fazla olması fuar satışlarını etkilediği söylenebilir.

    Öte yandan yayıncıların daha fazla indirim yapamamasının sebebi ise kağıt fiyatları ve diğer zamlar.

    hep kitap, Deniz Yüce Başarır

    Yayıncılar olarak piyasaların durumunun okuru ne kadar etkileyeceği kafamızdaki soru işaretlerinden biriydi. Fakat hep birlikte, kemikleşmiş okur kitlesinin varlığını tekrar hatırlamış olduk ve bu bizi sevindirdi. Geçtiğimiz yıla göre kıyaslarsak, ziyaretçi sayısı açısından da kitap satışı açısından da hiç hız kesmeyen, okurla yapılan buluşmalar düşünüldüğünde ise katılımın gayet iyi, sohbetin gayet keyifli olduğu, oldukça hareketli bir fuardı diyebiliriz.

    Bu yıl biz fuar önemli bir güzel haberi de beraberinde getirdi bizim için. Yazarımız Jale Sancak, fuarda yapılan törende, "Uyanan Güzel" romanıyla Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü alan yazarlardan biri oldu. İki yıl önce yola çıktığımızdan beri bizimle olan Jale Hanım’ın bu başarısının yanında ilk kez bu fuarda okurla buluşturduğumuz yeni yazarlarımıza da ilgi büyüktü. Fuarın biraz öncesinde Nermin Yıldırım’ın son romanı "Misafir" çıkmıştı, beklenen bir roman olduğundan çokça soruldu. Onunla beraber "Mantolu Kadın" isimli polisiyesiyle Elçin Poyrazlar, harika distopyası "Külleri" ile Semih Erelvanlı, çarpıcı ve ilham verici hayat hikâyesi "Temiz Aile Çocuğu" ile Caner Alper, son romanı "Sus Barbatus!"un yanında tüm kitapları bundan sonra hep kitap’tan çıkacak olan Faruk Duman’la birlikte artık kalabalık bir aile olduk ve bu yıl fuardan ayrı bir keyif aldık.

    İthaki Yayınları, Ali Celeptaş

    İstanbul Kitap Fuarı, kentin kültür aktiviteleri içerisinde en sevilen ve en çok rağbet gören etkinliklerinden biri şüphesiz. Özellikle son birkaç yıl özelinde bu ilginin sürekli yukarı bir ivmeyle hareket ettiğini söyleyebiliriz. Bu açıdan da kitap fuarının İstanbullu okuyucular için bir alışkanlık haline geldiğini söyleyebiliriz. Ancak 2018 yılı özelinde konuşacak olursak keyifli bir fuar tablosundan söz etmek pek mümkün değil. Hem yayıncılık sektörünün yaşadığı kağıt, döviz gibi problemler hem de okuyucunun yaşadığı mali sıkıntılar bu sene fuarın kısmen önüne geçti diyebiliriz. Evet, fuara katılımın nitelik boyutu hemen hemen geçen senelere yakındı doğru, ancak nicel bir karşılaştırmaya girdiğimizde aynı sonuca ulaşamıyoruz.

    Kelime Yayınları, Bade Baran

    Bu sene otuz yedincisi düzenlenen Uluslararası İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı'na, her sene olduğu gibi, ilgi yine büyüktü. Aslında ülkece geçirdiğimiz zorlu ekonomik süreç sonrası böyle (beklenmedik) bir ilginin tüm yayıncıların yüzlerinde bir tebessüm bıraktığı rahatlıkla söylenebilir.

    TÜYAP'ın en güzel yanı ise, her sene düzenli olarak gelen okurla buluşmak ve onun bir sene önce alıp okuduğu kitapla ilgili geri dönüşlerini öğrenmek oluyor.

    Kent Kitap, Mehmet Ali Erdem

    Fuar bizim için gayet verimli geçti. Yazarlarımızın bir çoğu ilk eserlerini veren değerli yazarlar. Çoğunlukla "Yeni yazarlar - yeni okurlar buluşması" diyebileceğimiz bir tonda şekillenen güzel bir fuar deneyimi oldu. Daha önce ilk eserlerini vermiş olan yazarlarımız da ilk eserlerini okumuş ve oldukça beğenerek büyük bir istekle yenilerini almaya gelen okurlarına yeni eserlerini sundular.

    Fuarda dikkatimizi çeken olgu 7-17 yaş arası çocuk ve ilk gençlik okurunun kitaba olan yoğun ilgisiydi. İleride de bu ilgilerini devam ettirirlerse ve kitap okuma alışkanlığına dönüştürebilirlerse yeni gelen jenerasyondan daha ümitli olabiliriz.

    Kolektif Kitap, M. Gökhan Aslan

    37. İstanbul Kitap Fuarı çok verimli geçti. Bu sene bildiğiniz gibi hem okurlar hem de yayıncılar için koşullar çok zorlayıcı, bu açıdan beklentimizin çok üzerindeydi. Destek veren, ziyaret eden tüm okurlarımıza çok teşekkür ederiz.

    Kor Kitap / Manos Kitap / Ginko Bilim

    Fuara Kor Kitap, Ginko Bilim ve Manos Kitap yayınevlerimizle katıldık. Fuarın bu yıl ekonomik sıkıntıların gölgesinde geçtiğini söyleyebiliriz. Bu durum hem okurlara hem de yayıncılara yansıdı. Kur artışları yayıncıların telif ödemeleri, kâğıt, baskı gibi tüm üretim maliyetlerini bir anda yukarı çekti. Diğer taraftan okurların da krizin etkisi ve gelecek günlerin belirsizliği gibi birçok sebepten satın alma önceliklerinin değiştiğini biliyoruz. Tüm bunların etkisiyle 2018 fuarı için önceki yıllara oranla yoğunluğun daha az olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ilk günlerde katılım düşüklüğü gözle görülür bir şekilde hissedildi. Yine bu yıl butik birçok yayıncı ekonomik sorunlar ve fuar maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı fuara katılamadı. Fuar katılımı için açıklanan rakamlarla da ortaya çıkan tabloda geçen yıla göre öğrenci katılımının artmış olmasına karşın bu yıl fuar 130 bin civarı ziyaretçiden mahrumdu.

    Maya Kitap, Tahir Malkoç

    İstanbul Kitap Fuarı özellikle bizim gibi yayınevleri için ticari bir alan olmaktan öte, okurlarla ve kitapseverle buluşmak için eşsiz bir fırsat. Bu senede yine yoğun bir ilgi vardı. Özellikle genç ziyaretçiler önceki yıllara göre çok daha ilgiliydi. Kitap seçimi konusunda çok bilgili ve bilinçli olmasalar da, kitaba zaman ve para ayırmaları, hem ülkemiz hemde kültür hayatımız açısında elbette umut verici.

    Fakat ne yazık ki çeşitli nedenlerle fuar alanının eşitsiz dağılımı sonucu, ancak kenarda ve küçük bir stant açabildik. Hal böyle olunca da olması gerektiği gibi bir buluşma olmadı. Yinede bu olumsuz şartlara rağmen biz kendi açımızdan keyifli bir fuar geçirdik. Sınırlı sayıda olsa da okurlarla sohbet etme, olumlu olumsuz eleştiri dinleme ve karşılıklı önerilerde bulunma fırsatı bulabildik. Hatta bu etkileşim sayesinde önümüzdeki yıl için bir kaç kitap başlığı fikri bile oluşturduk. Her ne kadar ticari olarak zarar etmiş olsak da bizim için doyurucu bir fuar oldu diyebilirim. Umarız gelecek yıl Maya Kitap olarak daha geniş ve görünür bir alanda var olabiliriz.

    Nota Bene Yayınları, Yalçın Bürkev

    2018 TÜYAP İstanbul Kitap fuarı, ülkemizin kültür yaşamının yine en önemli etkinlerinden birisiydi. Bu açıdan TÜYAP'ın önemli bir başarı grafiği tutturduğunu belirtmek gerekir. Ancak bu ve benzeri fuarların gerçek mimarları olan yayınevleri açısından yaşanılan ekonomik krizin etkisini iyice hissettirdiği bir fuar olduğunu da bunun yanına hemen eklemek gerekiyor. Birçok yayıncının artık fuarlara katılamadığını biliyoruz. Okurlar da artık daha az kitap almak zorunda kalıyorlar. Gelecek fuarlar da ekonomik krizin etkilerinin daha fazla hissedileceği kanısındayız.

    Pena Yayınları, Özkan Özdem

    Kitap fuarları biz yayıncılar için oldukça önemlidir. Okurlarımızla doğrudan buluştuğumuz, kitap dünyasının tüm bileşenlerini bir arada görebildiğimiz ve kitap ve yayıncılık dünyasına dair deneyim ve gözlemlerimizi paylaşabildiğimiz, yeni kitapların büyük bir heyecanla yayınlandığı ve okurların yazarlarla buluştuğu en büyük fırsatlardan biri.

    Okurla buluştuk mu? Dijital mecranın büyük bir iştahla hayatımıza sızdığı günümüzde fuara katılım ve ilgi bence oldukça iyiydi. Bu 'iyi' tespitini yayıncı olarak yapılan satışlardan ve fuar alanına giren ziyaretçilerinden sayısından doğru söylemiyorum. Bence satış ve ziyaretçi sayısını belirleyen bağımsız birçok unsur var ancak burada fuarı değerlendirirken ilgi noktasında bakmak daha doğru olacaktır. Okurlarımızın buraya hevesle ve bir arayışla geldiklerini görüyoruz. Sevdikleri kitapların yayıncılarıyla iletişim kurmaktan ve kitapları büyük bir zevkle incelemekten memnunlar. Bence bu anlamda fuar işlevini yerine getiriyor. Tabii ki listelerine aldıkları kitapları daha indirimli fiyatlarla alma beklentisiyle gelen okurlarımız da var. Okurların bu beklentisinin tam olarak karşılanamadığını söyleyebilirim. Genel olarak çevrimiçi kitap mağazalarında daha uygun fiyat ve teklifler var. Bu yüzden fuardan kitap almak okurlar için cazip olmuyor. Bu noktada birçok rahatsızlık duyduk ve eğer kitap fuarını sadece ucuza kitap alabileceğiniz bir platform olarak görürseniz o zaman bu rahatsızlıkta oldukça haklılar.
    Gelelim kitap dünyasının tüm bileşenlerini bir arada görme ve deneyim ve gözlerimizi paylaşma meselesine. Görüştüğüm çoğu yayıncı genel olarak piyasanın durumundan haklı olarak şikâyetçi. Bu yüzden fuarda özel olarak yayıncılar keyifsiz. Bunun en büyük nedenlerini gün geçtikçe kitaplarını okurlarıyla buluşturacakları mecraların azalması; maliyetlerin ciddi oranda artması ve rekabet ortamının besleyici değil yıkıcı bir kimlik kazanması olarak sıralayabiliriz.

    Peki yeni kitaplarla buluştuk mu? Yani fuarı bekleyen kitaplar var mıydı? Aslında bunun cevabı yayıncıların keyifsizliğinde yatıyor. Bu belirsiz ekonomik koşullarda doğal olarak kitaplarını bekleten yayıncılar var bu yüzden geçen senelere oranla daha az yeni kitapla tanıştık. Peki yazarlar okurlarla buluştu mu? Evet, buluştu ama kesinlikle geçen senelerdeki hava yoktu.

    Remzi Kitabevi, Öner Ciravoğlu

    TÜYAP Kitap Fuarı'ndan bu yıl memnunuz. Her yıl olduğu gibi okurlarla yüz yüze iletişim kurmak, onların kitaba kavuşma coşkusunu gözlemlemek bizim için çok anlamlı.

    Perakende fuarı olduğu için satışlar da iyiydi. Öte yandan yüzbinlerce insana kitaplarımızı sergilemek adeta kitap kataloğu dağıtmak gibidir. İndirim olanağı da satışları etkileyen bir başka unsur. Ayrıca özel indirimli kitaplarımızı da sergileme fırsatı bulduk. Düzenlediğimiz etkinlikler dolu dolu geçti.

    Yazarımızı Radi Dikici, Zeki Müren kitabını anlattı. Şarkılarını dinletti. Psikolog Gülseren Budayıcıoğlu çok satan bir kitap olan Kral kaybeder se üstüne konuştu. Doğan Cüceloğlu ve Polat Doğru birey psikolojisi üstüne söz aldılar. Onur Öymen yeni genişletilmiş basımı yapılacak olan Geleceği Yakalamak adlı kitabını anlattı. Mahfi Eğilmez, güncel ekonomik gelişmeler, Banu Avar ise güncel siyasal gelişmeler üzerinde durdu.

    Sel Yayıncılık, Öykü Özçınık

    İstanbul Kitap Fuarı'na ilgi geçen yıllara göre az oldu. Önceleri ne alacağını bilerek fuara gelen okurların sayısı giderek azalıyor. Fuarla eş zamanlı internet satışlarındaki indirimler de fuara olan ilgiyi olumsuz etkiledi. Yine de Sel Yayınları için kötü bir fuar deneyimi demek doğru olmayacaktır.

    Tudem Yayın Grubu, Sinan Çam

    İstanbul Kitap Fuarı’na 7 marka, 6 stant, bin 300 kitap, 46 imza ve yazar etkinliği ile katıldık. Kitapların seçimi ve hazırlığından iletişim çalışmalarına kadar oldukça başarılı bir fuar geçirdik. Geçen yılki fuarı ciro ve adet bazında kayda değer oranda aştık. İstanbul Kitap Fuarı’nda elde ettiğimiz bu başarıyı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde katıldığımız fuarlara da taşımayı hedefliyoruz. Fuar boyunca stantlarımızı ziyaret eden okurlarımıza, yazarlarımıza, çalışanlarımıza ve fuarda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

    VakıfBank Kültür Yayınları, Tarık Çelenk

    VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY) henüz çok yeni bir yayınevi. İlk 15 kitabımızla, 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yerimizi almak başlı başına heyecan verici bir deneyimdi.

    VakıfBank’ın kurumsal gücü ve desteğiyle kitapseverlere “Merhaba” dedik. Hem okurların hem de yayıncılık dünyasının selamımızı dostça karşıladığını ve bizlere “Hoş geldiniz” dediğini duymak çok sevindiriciydi. Bu durum bizi, yayımlayacağımız eserlerle okurların kitaplıklarına, kütüphanelerine zenginlik kazandırmak için daha çok çalışmaya teşvik ediyor.

    Yitik Ülke Yayınları, Kadir Aydemir

    Kitap fuarı bu sene oldukça kalabalık ve hareketliydi. Bizim için fuar başarılı geçti, fakat daha iyi bir sezon bekliyorduk. Kitap maliyetleri ve fuar maliyetleri artmış durumda. İnsanların alım gücündeki düşüş yavaş yavaş hissediliyor... Yitik Ülke Yayınları edebiyat-kültür yayıncılığı yapan bir yayınevi. Furda özellikle sosyal medyadaki geniş okur çevremizin desteği bizi mutlu etti. Birçok okurumuz bize ağaç ve çiçek tohumları paketleyip getirdi, bu sevindiriciydi; biz her kitap fuarında Yitik Ülke'nin tüm okurlarına tohumlar hediye ediyoruz. Fuarlar okurlarımızla buluşma noktamız, umarız daha fazla ilgi görür tüm kitap fuarları ve temel maliyetlerimiz azalır. Kitap üretmek gittikçe zorlaşıyor maalesef... Birçok insan, kitap okuyarak nefes alıyor çünkü... Bu unutulmamalı...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow