Woody Guthrie'nin "Toprak Ev"i Kolektif Kitap'tan çıktı
ABD'li efsanevi folk şarkıcısı Woody Guthrie'nin 1947'de tamamladığı tek romanı "Toprak Ev" Evrim Öncül'ün çevirisiyle Kolektif Kitap'tan çıktı.
Kitap "ahşap çürür" gerçeğinden yola çıkıp eğilen, yıkılan, çürüyen ahşaba veryansın ederken, çağımızın karşı karşıya olduğu ekolojik tehlikeleri çok önceden görerek endüstriyel tarıma ve kapitalizme lanet okuyor:
"Tüm mülk sahiplerinin başına taş yağsın! Tüm keresteciler batsın! Yoksulların sırtından geçinen para babalarına lanet olsun!"
Başrolü bolluk ve bereketin peşinden giden ailelere veren John Steinbeck'in "Gazap Üzümleri"nin aksine, Guthrie Yukarı Düzlükler'de kalıp kıt kanaat geçinmeye yetecek kadar para kazanan ve endüstriyel tarıma karşı koyan azimli çiftçilerin, Tike'la Ella May'in hikayesini anlatıyor.
Kitabın her sayfası bu çiftçilerin gündelik yaşamlarının incelikleriyle, yazarın bizzat tanıklık ettiği bir sefaletle ve sefaleti çekenlerin içlerindeki güçten doğan asi bir neşeyle dolu.
"Toprak Ev" edebi diliyle de dikkat çekiyor. Tike'la Ella May'in Yukarı Düzlükler kadar sade, yağmur kadar gerçek aşklarını, cinselliklerini, kendi topraklarına kendi elleriyle sıcak, soğuk, rüzgar, yağmur geçirmeyen bir kerpiç ev yapma isteklerini, isyanlarını, insanca bir yaşam hayallerini renkli, ahenkli, mizahi bir dille ve beklenmedik benzetmelerle anlatıyor.
Kendini hakikatin ve aşkın savunucusu olarak gören, zamanla yoksullaştırılmış ve ötekileştirilmiş insanların sözcüsü haline gelen Guthrie, "sizin ve benim için yaratılmış" toprağı özgürce kullanabilmemizi engelleyen otoriter devletin çarklarına, doğayı ve insanı acımasızca sömüren sisteme meydan okuyor.