Uygarlığı yeniden nasıl kurarız?
Uygarlık yarın çökse, örneğin korkunç bir hızla yayılan salgın bir hastalık ya da bir meteor çarpması veya nükleer savaş sonrasında bildiğiniz dünyanın sonu gelse, uygarlığı sıfırdan yeniden nasıl kurardık? University of Kent'te astrobiyoloji ve Mars'taki mikrobiyal yaşam üzerine çalışmalar yapan Lewis Dartnell'in kitabı bu soruya yanıt veriyor.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan "Uygarlığı Yeniden Nasıl Kurarız?" adlı kitap raflardaki yerini aldı. Lewis Dartnell'in yazdığı kitabı Özgür Bircan Türkçeye kazandırdı.
Kitapta, olmazsa olmaz pratik bilgilerinden başlayarak barınak, yiyecek, tarım, yakıt, ilaç, enerji, kimya, tıp, ulaşım, iletişim, sanayi, zaman ve yer tayini gibi hayati önemde pek çok alana ait temel bilgileri toplayan Lewis Dartnell, korkunç bir felaket darbesinde bile uygarlık ışığının sönmemesi umuduyla, merak, sorgulama ve keşfetme arzusunu ateşlemeyi amaçlıyor.
İmparatorluk Simsarları: Venedik ve İstanbul Arasında Mekik Dokuyanlar
Gelişmiş teknolojik bir uygarlığı sıfırdan yeniden kurmanız gerekse ne yapardınız? Uygarlık yarın çökse, örneğin korkunç bir hızla yayılan salgın bir hastalık ya da bir meteor çarpması veya nükleer savaş sonrasında bildiğiniz dünyanın sonu gelse... Kıyamet sonrası bir dünyayı anlatan sayısız roman ve film, kıt kaynaklar için verilen şiddetli bir savaş ortamı resmeder genelde. Lewis Dartnell ise, "Uygarlığı Yeniden Nasıl Kurarız?" kitabında, daha iyimser bir yaklaşımla farklı bir kıyamet sonrası dünya senaryosuna odaklanıyor: Hayatta kalan grupların derhal kendilerine yetmek zorunda kalmayacağı, el altındaki kaynakların ilk anda sınırsız gibi göründüğü ancak bir noktada her şeye yeniden başlamanın kaçınılmaz olduğu bir dünya.
Radikal Demokrasi - Kitlenin Biyopolitikası, Halkın Hegemonyası
Kitapta, her bilgi türünün belirli insanların uzmanlığı haline geldiği, insanların temel bilgilerden kopmuş olduğu bir çağda her şeye sıfırdan başlamak için ne tür beceri ve bilgilere ihtiyaç olduğu araştırılıyor. Dartnell, hayatta kalanların karşılaşacağı en temel sorunu, yani bilginin insanlığın geneline dağılmış olmasını temel alarak bir yeniden başlama kılavuzu öneriyor.