Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB'nin Türkiye Söylemleri
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne etkisini yeni ve eleştirel bir açıdan ele alan Senem Aydın-Düzgit'in, "Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB'nin Türkiye Söylemleri" adlı kitabı Koç Üniversitesi Yayınları'ndan (KÜY) yayımlandı. Aydın-Düzgit'in İngilizce kaleme aldığı kitabı Türkçe'ye Barış Cezar çevirdi.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi Senem Aydın-Düzgit'in Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB'nin Türkiye Söylemleri adlı kitabı raflardaki yerini aldı. Türkçe çevirisi Barış Cezar tarafından gözden geçirilerek güncellenen kitap, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne etkisini yeni ve eleştirel bir açıdan ele alıyor.
Kitapta, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili olarak Avrupalı olma kıstasına yapılan güçlü vurgudan yola çıkarak, Türkiye hakkındaki AB söylemlerinin Avrupa kimliğinin söylemsel inşası hakkında önemli fikirler verdiği savunuluyor. Kitap, AB'nin Türkiye hakkında nasıl konuştuğu ve daha da önemlisi, kimlik, aidiyet ve yabancılaşma, dâhil edilme ve dışlanma üzerine kurgulanmış.
Kitapta ele alınan iki ana sorudan biri, Türkiye'nin Avrupalılığının AB söylemlerinde nasıl temsil edildiği, diğeri ise, Türkiye üzerine kavramsallaştırmaların Avrupalı kimliğinin söylemsel inşasını ne şekillerde sağladığı üzerine.
Türklük, Müslümanlık, Doğululuk: AB'nin Türkiye Söylemleri adlı kitap, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üç Avrupa Birliği ülkesinin (Fransa, Almanya, İngiltere) Türkiye üzerine söylemlerini inceliyor. Senem Aydın-Düzgit, kimliğin farklılıklarla belirlendiğini ifade eden postyapısalcı bir çerçevede. "Eleştirel Söylem Analizi" kullanarak Türkiye temsilleri üzerinden "Avrupalı" kimliğinin inşasını açığa çıkarıyor.
Kitap, Türkiye'nin üyeliğine dair tartışmalarla ideolojik, ulusal ve kurumsal bağlamlarda inşa edilen çeşitli Avrupa imgeleri olduğunu öne sürerek bu "Avrupaların" inşa edildiği dört ana tema sunuyor: Avrupa'nın "bir güvenlik topluluğu", "demokratik değerlerin savunucusu", "siyasi bir proje" ve "kültürel bir alan olarak" kavramsallaştırılması.
Yazar, Avrupa Birliği'nde Türkiye hakkında yapılan tartışmaların söylem alanında çeşitli "Avrupaların" inşasına yol açan temel bir etmen olduğunu söylüyor.