Türkiye'ye gelen Pepe, "Saraysız Başkan" kitabını imzalayacak
Yoksulların, Evsizlerin, Topraksızların Başkanı José Mujica… "Dünyanın en fakir devlet başkanı" olarak bu yıl emekliye ayrılan Uruguaylı sosyalist lider, José Mujica nam-ı diğer Pepe, Tekin Yayınevi'nden 27 Ekim'de çıkacak olan kitabı "Saraysız Başkan"ın tanıtımı ve imza günlerine katılacak. Pepe, 29 Ekim'de Türkiye'ye geliyor.
Mujica ve ona eşlik edecek olan delegasyon, CHP Yerel Yönetimler Başkanlığı ile Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Şişli Belediyesi, İzmir Konak Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi ve DİSK'in ev sahipliğinde Tekin Yayınevi'nin konuğu olarak 9 günlük Türkiye gezisinde, Cumartesi Anneleri'ni ziyaretten, fabrikada işçilerle buluşmaya kadar çok sayıda etkinliğe katılacak.
Mujica, 6 Kasım'da başlayacak olan TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda 8 Kasım Pazar günü saat 15.00'de "İktidarda Bir Kara Koyun" paneliyle okurlarla buluşacak ve kitabını imzalayacak.
José Mujica'ya eşi ve aynı zamanda Uruguay parlamentosu milletvekili olan Lucía Topolansky, gazeteci Andrés Danza ve Ernesto Tulbovitz, CNT (Ulusal Emek Konfederasyonu) ve PIT (Sendikalar Birliği) Sendika Federasyonu başkanı Fernando Mario Gambera Orta eşlik ediyor.
Dünyanın en yoksul devlet başkanı Türkiye'ye geliyor
Mujica, 80 yaşını sürdüğü bu günlerde hala devrime, insana, hayata ve özgürlüğe olan inancıyla dünyanın her yerinde umut olmaya devam ediyor. Ülkesi Uruguay, Latin Amerika'nın en düşük suç oranına sahip ve her geçen gün artan yaşam kalitesiyle pek çok insanın yaşamak istediği bir ülke olarak düşleri süslüyor.
14 yıl hapiste yatan, iki yılını tecritte geçiren, akıl sağlığını korumak için kurbağa ve böceklerle konuşan José Mujica, iki yıl hiç yıkanmadı. 7 yıl gazete veya kitap okumasına izin verilmedi. Bu tecritten sonra bir süre halüsinasyonlar gördü. O ise kendisine ilaçlar öneren psikiyatrdan kitap istedi.
Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica otostopçuyu arabasına aldı
Bir Devlet Başkanı'nın Sıradışı Öyküsü: 14 yıl hapis, tecrit, işkence… José Mujica
60'lı ve 70'li yıllarda Marksist "Tupamaros" gerilla grubu ve Ulusal Kurtuluş Hareketi'nin (Movimiento de Liberación Nacional) bir üyesiydi. Basın onlardan "Robin Hood"lar diye bahsediyordu. Çünkü örgüt Uruguay'daki Amerikan destekli hükümetlere karşı protestolar düzenliyor, tiyatrolarda, kahvehanelerde, sinemalarda propagandalar yapıyor, yasadışı işler yapan bankaları ve zengin iş yerlerini soyuyor; sonra bu paraları yoksullar arasında paylaştırıyorlardı.
Pepe Mujica, ülkede dikta rejiminin olduğu "gerillalık" yıllarında altı defa vuruldu, dört defa hapse girdi, defalarca işkence gördü, iki defa hapisten kaçtı ve toplamda 14 yıl hapis yattı. Hapis yattığı zamanın iki yılını ise tecrit altında ve akıl sağlığını korumak için kurbağa ve böceklerle konuşarak geçirdi. İki yıl hiç yıkanmadı. Yedi sene gazete veya kitap okumasına bile izin verilmedi. Bu tecritten sonra bir süre halüsinasyonlar gördü. Ama yılmadı. Kendisine ilaçlar öneren psikiyatrdan kitap istedi.
1985'te Uruguay'ın demokrasiye dönmesinden sonra çıkarılan bir genel afla özgürlüğüne kavuştu. Hapishaneden çıktıktan sonra diğer Tupamaros üyeleriyle beraber "Halk Girişimi Hareketi"ni (Movimiento de Participación Popular-MPP) kurdu. 1994 yılında parlamentoya seçildi. Mujica'nın karizmasının da yardımıyla MPP popülaritesini ve oylarını artırarak 2004'te bulunduğu ittifakın en büyük partisi haline geldi.
Dünyaya ağzının payını veren adam: Jose Mujica
Slogan: "Dürüst hükümet, birinci sınıf ülke"
Aynı yıl başkanlığa seçilen Vázquez'in en büyük destekçisi MPP'ydi. Pepe, 2005-2008 yılları arasında Vázquez tarafından Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığına atandı. 2009'daki başkanlık seçimleri için eski Başkan Vázquez, Maliye Bakanı Danilo Astori'yi desteklese de, Aralık 2008'deki ön seçimlerde José Mujica, Geniş Cephe'nin resmi başkan adayı ilan edildi. Mujica, Vázquez yönetiminin politikalarının sürdürüleceğini söylüyordu. Kampanyası "Dürüst hükümet, birinci sınıf ülke" sloganıyla şekillendi. Mujica, Ekim 2009'da seçimlerin ilk turunda başkan seçilmesi için gereken yüzde 50'ye ulaşamadı, yüzde 48'de kaldı.
29 Kasım 2009'daki ikinci turda Uruguay yine sandık başındaydı. Bu kez Mujica yüzde 52 oy alarak muhafazakâr Lacalle'yi geçti ve başkan seçildi.
1 Mart 2010'da göreve başlayan Mujica ile Uruguay'ı renkli günler bekliyordu. Yeni Başkan öyle alışıldık siyasi liderlerden değildi. Geçmişini unutmayacak, kim ise o olmaya devam edecekti…
Dünyanın en fakir başkanı 1 milyon dolara hayır dedi
Pepe Mujica'nın İcraatları
-Başkan Mujica, önce kendine ayrılan lüks başkanlık konutunda yaşamayı reddetti. Eşi, eski Tupamaros üyesi, senatör Lucía Topolansky ile birlikte Montevideo'nun hemen dışında ki, çiftlik evlerindeki yaşamlarını değiştirmeden aynen devam ettirdiler. Bu tek odalı ev epey mütevazıydı. Çamaşırlar bahçede kurutuluyor, evin suyu etrafı otlarla çevrili bir kuyudan geliyordu. Lucía çiçek yetiştirip satıyordu. Mujica da devlet işlerinden zaman buldukça ona yardım ediyordu.
-Yeni Başkan'ın ikinci hamlesi 12 bin dolarlık maaşının yüzde 90'ını yoksulların ve küçük girişimcilerin yararlanabileceği hayır kurumlarına bağışlamaktı. Bağışlardan sonra elinde kalan, Uruguay'daki aylık ortalama maaş olan 775 dolara denk düşüyordu.
-Mujica masrafları halkın vergileriyle karşılanan zırhlı makam aracı yerine, devlet başkanlığı ofisine 1987 model mavi Volkswagen Beetle ile gitmeyi seçti. Tabii ki arabayı kendisi kullanıyordu.
-2012'de, sağlıksız koşullarda yapılan kürtaj nedeniyle yılda 67 bin kadının öldüğü ülkede, Uruguay Kongresi kürtajı serbest bırakan yasayı kabul etti. Mujica'nın onayıyla bu sayede kürtaj yasallaştı. Böylece Mujica'nın döneminde Güney Amerika'nın kürtajı yasallaştıran ilk ülkesi Uruguay oldu.
Mujica: Kaldırın Nobel Barış ödülünü
-Başkan Mujica 2013'te eşcinsel evlilikleri kanununu onayladı. Böylece Uruguay, Arjantin'den sonra eşcinsel evliliği tanıyan ikinci Güney Amerika ülkesi oldu.
-Başkan aynı sene "Esrar kullanımı en büyük endişe kaynağı değil, asıl problem uyuşturucu ticareti." dedi. Böylece Uruguay, dünyanın devlet eliyle marihuana satışını düzenleyen ilk ülkesi oldu.
-Aylık 12 bin dolar maaşının yüzde doksanını hayır kurumlarına bağışlayan Mujica, "Dünyanın en fakir devlet başkanı" olarak 2015 yılında emekliye ayrıldı. Sosyalist lider görevini 10 Mart 2015'te yeni devlet başkanı Tabare Vazquez'e devretti.
Pepe Mujica, 80 yaşını sürdüğü şu günlerde hala devrime, insana, hayata ve özgürlüğe olan inancını koruyarak mücadeleye devam ediyor.
Latin Amerika ülkeleri arasında en düşük suç ve cinayet oranına sahip bir ülke olan Uruguay, yaşam kalitesinin her geçen gün yükseldiği, pek çok insanın yaşamak istediği bir ülke olarak düşleri süslüyor.
Uruguay Devlet Başkanı Mujica FIFA'ya küfretti
İktidarda bir "Kara Koyun": Saraysız Başkan José Mujica
Dünyanın En Yoksul Başkanı unvanına sahip Mujica'yla ilgili hazırlanmış en kapsamlı kitap olan "İktidarda Bir Kara Koyun- Saraysız Başkan Jose Mujica" 20 yıl boyunca süren görüşmeler sonucunda yazılmış. Andrés Danza ve Ernesto Tulbovitz, Mujica'ya Başkanlığı öncesi ve sonrasında birçok yurt içi ve yurt dışı gezisinde eşlik Uruguay'ın önemli iki gazetecisi.
"Dünya siyasetinin karanlığında parlayan bir yıldız"
"Fakir" olmadığını ama özgür biri olmak için "sade ve tutumlu" olduğunu söyleyen, hafif bavullara sahip olunmasını öğütleyen bir adamı tanıtmak için bu kitabı hazırladık. Yemek yapan, bulaşık yıkayan, alışverişini kendisi yapan, maaşının büyük bir kısmını bağışlayan ve kendi içinde üç kısıma ayrılmış tek odalı mütevazı bir evde yaşayan bir başkanı anlatmak için...
"Ne fakir, ne de başka bir şeyim. Asıl fakir olanlar paralarının arkasında, ona mahkûm yaşayanlardır."
Hayat gibi çetrefilli bir düşmanı kim mağlup etmiş ki? Ama hayat macerana bir anlam kazandırmalısın. Maddi gereksinimlerinin çok ötesinde, hayatı tutku ile yaşamalısın. Hayatı hevesle yaşamalısın.
Hayatla böyle bir anlaşma yapmalısın. Bunlar, her aklına geleni yap anlamına da gelmiyor. Ama sizlere şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, ben bu hayatta deliler gibi eğleniyorum.
-Peki ya anarşizm? Aynı anda hem anarşist hem de devlet başkanı olmak kolay olmasa gerek değil mi?
Mujica hükümeti, kürtajı suç olmaktan çıkarması, eşcinsel evliliğin serbest bırakılması ve devlet eliyle marihuana satışının düzenlenmesi gibi reformlarla tarihteki yerini alacak.
Uruguay Devlet Başkanı'nın fotoğrafı hastanede çekilmemiş
Beyaz Saray'da, Oval Ofis'te Latin Amerikalı eski bir gerilla!
"Ben fakir değilim. Tutumluyum. Çünkü, sahip olduğum özgürlüğün keyfini sürmek için zamana ihtiyacım var. Yoksulluğu değil, ölçülü olmayı ve ağır olmayan bavullarla yürümeyi seviyorum."
Belki yanılmış olabilirim ama hayallerim hep vardı ve var olacak. Stratejim olmadığını söyleyemezler. Boktan olabilir ama bir stratejim var. Ve hayal kurmak için hâlâ yeterli gücüm var.
"Yargıda Kumpasın Köşe Taşları"
İçimizden biri Pepe Mujica
Başkanlık yolculuğu, iktidar anlayışı ve idare tarzı, ritüel ve protokolle olan çekişmesi; Obama, Fidel Castro, Putin, Chávez ya da Cristina Fernandez de Kirchner gibi liderlerle yaptığı görüşmeler ve bazen kendini, ait olmadığı bir dünyada hissetmesinin verdiği yalnızlık...
Dünyaca ünlü Çinli şair Jidi Majia Türkçede
Telefonla ya da yüz yüze, evde ya da makamında, siyasi ya da hayatın içinden konularda yapılan yüz saati aşkın görüşmelerin bir ürünü olan, ilk sayfasından son sayfasına kadar baş döndüren bir tempoyla kendine bağlayan bir anlatı.
Başkanlık ofisinden doğanın ortasına, Beyaz Saray ve Vatikan'dan, Mujica'nın çiftlik evi ya da hiçbir sohbetin güneş doğmadan sonlanmadığı küçük ekolojik eve varana dek birbirinden farklı mekanları sahne edinmiş yüzlerce sohbet.
Mujica ile yirmi yıldır kesintisiz bir ilişki içinde olan Andrés Danza ve Ernesto Tulbovitz, kendini hep bir "Kara Koyun" gibi hissetmiş bir adamın, "Pepe" Mujica'nın arkasındaki kişiliği gözler önüne seriyor.