hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplumsal Tarih'te 'antik nümismatik' ele alındı

    Toplumsal Tarihte antik nümismatik ele alındı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Toplumsal Tarih Ocak 2017 tarihli 277. sayısında "Antik Nümismatik" dosyası kapağa taşındı ve sikkelerin tarih ve arkeoloji alanındaki çalışmalar için önemi ele alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih Ocak 2017 tarihli 277. sayısında, "Antik Nümismatik" dosyasını kapağa taşıyor. Oğuz Tekin'in hazırladığı dosya, sikkelerin tarih ve arkeoloji alanındaki çalışmalar için önemini ortaya koyuyor. Dosya kapsamında Koray Konuk, Anadolu'daki ilk sikkelerin icat edilme nedenlerini tartışıyor.

    Çocukların ve Çocukluğun tarihi Toplumsal Tarih'in Ekim sayısında

    Oya Yağız, Sinope/Sinop kentinin tarihinin izlerini, bu kentin sikkeleri üzerinden sürüyor. Dinçer Savaş Lenger, Hellenistik Çağ'a damgasını vuran Büyük İskender'i ve sikkelerini inceliyor. Erdal Ünal, Antik Eumenia kentinin adının değiştirilmesi sürecini, kentin sikkeleri üzerindeki kontrmarklar üzerinden irdeliyor.

    Hüseyin Köker, bugünkü Isparta-Burdur ve civarındaki Roma kolonilerini ve sikkelerini ele alıyor. Ahmet Tolga Tek, Lykia bölgesinde sikke darbının III. Gordianus dönemiyle sınırlı kalmasının sebeplerini tartışıyor. Aliye Erol Özdizbay ise bugünkü Manavgat sınırları içindeki Lyrbe'nin kısa tarihini sikkelerin ışığında ele alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih'ten özel sayı: Darpsız, Darbesiz Demokrasi

    Dosya dışı yazılarda Cevahir Kayam ve Alev Özbil, II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'de savaş ekonomisi kapsamında alınan gizli Koordinasyon Heyeti kararlarının tablosunu sunuyor.

    Egemen Bezci, II. Dünya Savaşı sürecinde İngiltere'nin Türkiye'de yürüttüğü istihbarat faaliyetlerini inceliyor.

    Erden Akbulut, Nâzım Hikmet'in 1933 yılında Gece Gelen Telgraf kitabı nedeniyle yargılandığı davayı, iddianame metni eşliğinde ele alıyor. Varak Ketsemanian ve Daniel Ohanian, Ermeni Devrimci Federasyonu'nun 1908 Devrimi sonrasında Pera'da açılan temsilciliğinin izini sürüyor.

    Merih Erol, Damla Demirözü'nün İşgal, Direniş, İç Savaş: Yunan Edebiyatı'nda II. Dünya Savaşı Yılları kitabını ve savaşın edebiyattaki yansımalarını değerlendiriyor.

    Eray Karaketir ise, Antik Çağ kaynaklarından hareketle, Pers Kralı Büyük Kyros'un doğumunu ve çocukluğunu inceliyor.

    Toplumsal Tarih sayfalarında bu sayıdan itibaren Tarih Vakfı'nın 25. yılı vesilesiyle yapılan söyleşilere de yer veriliyor. Bu ay dergide, Nihal Boztekin'in Orhan Silier'le yaptığı söyleşi yer alıyor. Ocak sayısında ayrıca, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan "Gözden Kaçanlar" dizisi, Sevcan Ercan'ın kaleme aldığı, İrene Kulesi hakkındaki yazıyla devam ediyor. Edhem Eldem, L'Illustration'un 10 Şubat 1923 tarihli nüshasından, son Osmanlı padişahının Hicaz sürgününe ilişkin makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güncel sayfalarında Zafer Toprak, geçtiğimiz ay kaybettiğimiz tarihçi Yavuz Selim Karakışla'yı anan bir yazı sunuyor. Ayrıca 5-8 Ocak tarihlerinde Antalya'da yapılacak İkinci Uluslararası Para Tarihi ve Nümismatik Kongresi, Harput'ta bulunan 165 yıllık Ermenice kitabe, 2007 "Kadın Hayatlarını Yazmak" ajandası ve Ocak ayı sonunda Tekirdağ'da yapılacak Uluslararası Mübadele Sempozyumu hakkında haberlere yer veriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow