hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplumsal Tarih'in Nisan sayısında Osmanlı'da anayasal düşünce var

    Toplumsal Tarihin Nisan sayısında Osmanlıda anayasal düşünce var
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Toplumsal Tarih dergisinin yeni sayısında Osmanlı'da anayasal düşüncenin gelişimi konusu ele alınıyor. Erdal Kaynar'ın aynı başlıklı yazısının kapağa taşındığı dergide, Meşrutiyet deneyiminin Ortadoğu'ya bıraktığı "çelişkili miras" da inceleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumsal Tarih, Nisan 2017 tarihli 280'inci sayısında, Erdal Kaynar'ın "Osmanlı İmparatorluğu'nda ve Ortadoğu'da Anayasal Düşüncenin Gelişimi" başlıklı yazısını kapağa taşıyor.

    Geçmişten bugüne üniversiteden tasfiyeler Toplumsal Tarih'te

    Erdal Kaynar, yazısında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan Meşrutiyet deneyiminin Ortadoğu'ya bıraktığı çelişkili mirası mercek altına alıyor. Yine gündemi takip eden bir diğer yazıda Mehmet Ö. Alkan, Türkiye'de ilk referanduma, 1961 referandumuna gidiyor ve o dönemde devreye giren propaganda araçlarını sergiliyor. Murat Turan, parti-devlet bütünleşmesini tek parti döneminde 1936 tarihli III. Türk Dil Kurultayı örneğinden hareketle inceliyor.

    Osmanlı'da 'cinsel suçlar' nasıl tanımlanır ve cezalandırılırdı?

    Mustafa H. Sayar, Roma İmparatoru Caracalla'nın kimliğinde, taht ihtirası yolunda katliamlardan geri durmayan, hatta öz kardeşini öldürten bir hükümdarı dergiye taşıyor. Nedim Gürsel, Bursa sokaklarında dolaşırken ziyaret ettiği türbelerin duvarları arasında padişahların, şehzadelerin ölüm hikâyelerini kaleme alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmanlı Yahudileri hakkında bilinmeyenler

    Arda Ekşigil, Akdenizlilik kavramının değişkenliğine vurgu yapıyor ve bu kavramın Doğu Akdenizli yazarlar tarafından nasıl yorumlandığını anlatıyor. İ. Arda Odabaşı, Osmanlı/Türk sinemasında ilk kurmaca filmlere dair yanlış ve eksik bilgilerin karşısına birincil kaynaklardan doğrularını getiriyor.

    Kitabiyat yazılarında Namık Sinan Turan, Cemil Oktay'ın Siyasi Kültür Okumaları'nı inceliyor, Candan Badem de Mehmet Bilgin'in Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya Misyonu ve Operasyonları adlı kitabını eleştirel bir gözle değerlendiriyor.

    Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan "Gözden Kaçanlar" dizisi, Kerim Altuğ'un Myrelaion Rotunda'sı hakkındaki yazısıyla devam ediyor. Edhem Eldem, L'Illustration'un 19 Aralık 1925 tarihli nüshasından, "Musul Meselesi" başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow