Toplumsal Tarih yeni sayısında '68 ruhunu' tartışıyor
Toplumsal Tarih, Mayıs 2018'de "İsyan, Devrim, Özgürlük: 50 Yıl Sonra 1968" başlıklı bir özel sayıyla, öğrencilerin benzer itiraz ve tahayyüllerle sokaklara çıktıkları, bir yanda içinde yer aldıkları eğitim sistemini, diğer yanda kapitalist düzeni ve süregiden savaşları sorguladıkları 68 hareketlerini sayfalarına taşıyor.
Ömer Turan'ın editörlüğünde hazırlanan bu özel sayıdaki yazılar 68'in farklı ülkelerde nasıl bir eylem dalgası, entelektüel gündem ve etki yarattığına dair yeni bir bakış sunuyor. Ayşen Uysal, Axel Çorlu, Fethiye Beşir, Tanıl Bora, Alper Akyüz ve Ateş Uslu, ABD'den Çekoslovakya'ya farklı ülke ve coğrafyalarda eşzamanlı olarak beliren 68 hareketlerine değiniyor. Bu yazılar 68'in hem bir gençlik isyanı olarak "konjonktürel" yönünü hem de ekolojiden kadın kurtuluş hareketine uzanan birçok alanda siyasal mücadeleyi yeniden inşa eden etkilerini inceliyor.
Toplumsal Tarih dergisi 'tarihsel empati'yi mercek altına aldı
68 muhalefet dalgasının farklı coğrafyalardaki yansımalarına dair bu makalelerin ardından, odağına Türkiye'nin 68'ini yerleştiren makaleler geliyor. Demet Lüküslü, Zafer Toprak, Cemil Boyraz, Kerem Ünüvar, Hakan Koçak, Ayşe Köse, Zeynep Beşpınar, Çimen Günay-Erkol ve Bilge Seçkin Çetinkaya, Erden Akbulut ve Erol Ülker'in katkıda bulundukları bu yazılar üniversite boykotları, işgaller ve sokak eylemleriyle hatırladığımız 1968'in bir kuşak hareketi olarak özgünlüklerini tartışıyor. Bu bölümdeki yazılar 68'in işçi hareketi ile etkileşiminden dönem edebiyatı üzerindeki etkisine, yeni tiyatro hareketlerine ilham verici gücünden toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaktaki zayıflığına kadar pek çok yönüne dair de ilgi çekici analizler sunuyorlar.
Fatmagül Berktay, Masis Kürkçügil ve Nadire Mater'in katıldıkları yuvarlak masa toplantısı ve Ömer Madra ila yapılan röportaj da 68'in aktivistlerinin seslerini, görüşlerini ve döneme dair değerlendirmelerini aktarıyor.