Tesisatçı uygarlığı nasıl kurtardı: Sifon
Tarihte ilk su tesisatını M.Ö. 3 bin yılında Harappalılar inşa etti ve Roma hamamlarından Ortaçağ manastırlarına, saray tuvaletlerinden modern kentlerin kanalizasyon sistemlerine kadar temiz su ve tuvalet insan uygarlığının temellerinden biri oldu. Amerikalı yazar W. Hodding Carter, "Sifon: Su Tesisatçısı Uygarlığı Nasıl Kurtardı" adlı kitabında su tesisatı ve atık konusunun tarihine ışık tutuyor.
Koç Üniversitesi Yayınları'nın (KÜY) Tarih ve Mühendislik kategorilerinde yayımladığı "Sifon: Su Tesisatçısı Uygarlığı Nasıl Kurtardı" adlı kitap raflardaki yerini aldı. Amerikalı yazar W. Hodding Carter tarafından kaleme alınan kitap, Defne Karakaya tarafından Türkçeye kazandırıldı. KÜY, Tarih kategorisinde de "Beyaz Büyü: Kâğıdın Çağı" isimli kitabı yayınladı. Berlin Humboldt Üniversitesi Onursal Profesörü, edebiyat eleştirmeni, gazeteci ve Süddeutsche Zeitung'un kültür eklerinin yazı işleri müdürü olan Lothar Müller'in kaleme aldığı ve Sevinç Altınçekiç tarafından Türkçeye kazandırılan kitap, kâğıdın tarihçesine ışık tutuyor.
Sifon: Su Tesisatçısı Uygarlığı Nasıl Kurtardı
Kitap, M.Ö 3000'de Harappalılar'ın inşa ettiği ilk su tesisatı sisteminden başlayıp Roma hamamlarına, Ortaçağ manastırlarına, saraylardaki tuvalet âdetlerinden kanalizasyon sisteminin var olmadığı Londra'nın zor zamanlarına dayanan ilginç örneklerle, su tesisatının tarihini özetliyor. Su tesisatında, günümüzde uygulanan yöntemleri, arıtma ve dönüştürme konusundaki araştırmaları, geliştirilen yeni ürünleri ve geleceğin muhtemel teknolojilerini renkli bir anlatımla aktaran W. Hodding Carter, şahsi deneyimlerini ve gözlemlerini tarihsel bilgilerle harmanlayarak okura sunuyor.
Temiz su, tuvalet ve çevre için güvenli kanalizasyon sistemlerinin insanlık için yarattığı farkı ortaya koyan Sifon, su tesisatı ve atık konusuna farklı bir pencereden bakarak okuru bilgilendirmeyi amaçlıyor.
Beyaz Büyü: Kâğıdın Çağı
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Beyaz Büyü: Kâğıdın Çağı kitabını Tarih kategorisinde yayımladı. Berlin Humboldt Üniversitesi Onursal Profesörü, edebiyat eleştirmeni, gazeteci ve Süddeutsche Zeitung'un kültür eklerinin yazı işleri müdürü olan Lothan Müller'in kaleme aldığı kitap, Sevinç Altınçekiç tarafından Türkçeye kazandırıldı.
Beyaz Büyü, iskambil kâğıdından kutsal kitaplara, banknottan gazeteye, tuvalet kâğıdından hisse senedine, boş sayfalardan başyapıtlara her alanda hayatımızda yer alan kâğıdın tarihçesine ışık tutuyor. Çin'de doğan kâğıdın Mısır'dan Avrupa'ya nasıl geldiğini ve nasıl modern medeniyetin hammaddesine dönüştüğünü anlatan Lothar Müller, edebiyata hem şekil veren hem de esin kaynağı olan kâğıdın, beyaz bir sayfaya dönüşene kadar geçtiği yolda kâğıt fabrikatörlerinden paçavra toplayıcılarına, mucitlerden edebiyatçılara, roman kahramanlarından devlet adamlarına dokunduğu insanlarla okuru yeniden tanıştırıyor.