hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları'nın konuğu Foti Benlisoy

    Tarih Vakfı Perşembe Konuşmalarının konuğu Foti Benlisoy
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    1917 Ekim Devrimi'nin yüzüncü senesi nedeniyle 2017 güz dönemini devrim üzerine sohbetlere ayıran Tarih Vakfı, uzman konuşmacıları ağırlamaya devam ediyor. Bu hafta Perşembe Konuşmaları'nın konuğu Foti Benlisoy, "Ekim Devrimi: Felaket, Nostalji ve Ütopya" başlıklı konuşmasını yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarih Vakfı Perşembe Konuşmaları'nın dördüncü buluşmasında Foti Benlisoy, Ekim Devrimi'ne ilişkin bir dizi yaygın yanlış anlaşılmayı masaya yatıracak.

    Benlisoy, "Ekim Devrimi: Felaket, Nostalji ve Ütopya" başlıklı konuşmasında devrimin, tarihin 'normal' seyrini kesintiye uğratan ve kanlı trajedilere sebebiyet veren bir anomali olarak görülmesinin sonuçlarını tartışmaya açacak. Devrimi olumsuzlamanın kapitalizme alternatif toplumsal tasarımların itibarsızlaşmasına sebebiyet verdiğini savunan Benlisoy, bu durumun toplumsal mücadelelerde nasıl zihinsel bir bariyer işlevi gördüğünü anlatacak.

    "Aktüel siyasal ve sosyal mücadeleyle ütopya arasındaki bağın bütünüyle kopması, başka bir gelecek hayal etmenin siyasetle ilişkisinin kalmaması karşısında devrime dönmek, Ekim'i günümüze çağırmak, onu yeniden düşünmek elzem" diyen Benlisoy, Ekim Devrimi'ni, yıl dönümünde 'olmuş bitmiş', dolayısıyla kapanmış bir hadise olarak görmememiz gerektiğinin altını çiziyor.

    16 Kasım tarihinde düzenlenecek olan panelde Ekim Devrimi filmler ve resimler aracılığıyla günümüze çağırılarak, yaygın bilinen yanlışlarla hesaplaşılacak.

    Tarih: 16 Kasım 2017
    Saat: 18:30-20:30
    Yer: Sarıdemir Mah. Ragıp Gümüşpala Cad. Değirmen Sok. No:10, Eminönü, 34134 Fatih/İstanbul, (Marmara Belediyeler Birliği Binası)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Foti Benlisoy kimdir?

    1976 doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde yürüttü. Birçok yazı ve makalesi Birikim, Toplum ve Bilim, Mesele, Gelecek, Yeniyol, Toplumsal Tarih, Tarih ve Toplum, Birgün ve Özgür Gündem gibi yayınlarda yayınlandı. Kahramanlar, Kurbanlar, Direnişçiler; Trakya ve Anadolu'daki Yunan Ordusunda Propaganda, Grev ve İsyan (2014), Türk Milliyetçiliğinde Katedilmemiş Bir Yol: 'Hıristiyan Türkler' ve Papa Eftim (2016), 21. Yüzyılın İlk Devrimci Dalgası; Fransa ve Yunanistan'dan Arap İsyanı, The Occupy Hareketleri ve Kürt Baharına (2012), Gezi Direnişi. Türkiye'nin Enteresan Başlangıcı (2013) isimli kitapları bulunmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow