hour SON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taner Timur 2015'i yazdı: "Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı"

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Taner Timur'un 2015'in güncesini tuttuğu "Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı" Yordam Kitap'tan okurla buluştu. Ayrıca yayınevinin pek çok önemli eseri de raflardaki yerini aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yordam Kitap, 2016 yayın programında duyurduğu kitapları yayınlamaya başlıyor. Yayınevi, Ocak ayında 6 yeni kitap ve 6 tekrar basım kitap yayınlıyor. Yeni yayınlanan kitaplar, dağıtımcılarda ve kitapçı raflarındaki yerini aldı. Taner Timur'un 2015'e dair kaleme aldığı günce "Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı", Ali Mert'in Çöpten Kitap ve Kumdan Kitap adlı deneme-mizah üçlemesinin son kitabı B*ktan Kitap, Bolşevik devriminin önderi Lenin'in Devlet ve Devrim ile Devlet Üzerine kitapları, Yuriy Aşatoviç Petrosyan'ın Osmanlı'nın ilk örgütlü muhalefetini anlattığı Sosyalist Açıdan Jöntürkler, M. Halim Spatar ve Celal Üster'in çevirisiyle, Viktor A. Lektorski'nin Özne, Nesne, Biliş adlı kitabı okurla buluştu.

    Taner Timur, "en çalkantılı" dönemi yazdı

    Yordam Kitap'tan 2016'da dolu dolu bir program

    Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı - 2015 Güncesi

    Toplum bilimleri, tarih ve felsefe alanlarında ufuk açan çalışmalarıyla tanıdığımız Taner Timur, güncel siyasete bakan yazılarında da, eleştirel bakışı ve birikiminin yeni ürünlerini okurlarla paylaşmaya devam ediyor. Üretkenliği ve katkılarıyla Marksizmde önemli bir yer edinmiş olan Taner Timur, geride bıraktığımız 2015'e dair bir günce yayımladı. Dünyada ve Türkiye'de unutulmayacak gelişmelerin yaşandığı 2015'i kalemiyle tarihe geçiren Timur'un "Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı" adlı kitabı Yordam Kitap'tan çıktı.

    Yordam Kitap'tan iki sıra dışı kadının çizgilerle hayatı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Tarihçilik aslında, sanıldığının aksine, bakışın dünden bugüne değil, bugünden düne çevrilerek yapıldığı bir gerçek arayışıdır," diyen ve "Her tarihçinin biraz gazeteci, her gazetecinin biraz tarihçi olması gerektiği"ni hatırlatan Taner Timur, 2015 yılı boyunca yakaladığı gerçekleri Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı ekseninde anlatıyor.

    Haluk Gerger'den ABD Komünist Partisi'nin tarihi: Canavarın Ağzında

    Bölgemizdeki ve ülkemizdeki çatışmaları, "ilerlemeci"ler ve "muhafazakâr"lar arasındaki kavgaları, dinler ve mezhepler arası şiddet sarmalını tarihî arka planıyla birlikte anlamak, yaşadığımız siyasal ve toplumsal krizleri tarihsel bir bağlam içerisine yerleştirerek tartışmak için eşsiz bir kaynak… Sahne olduğu bir dizi önemli gelişme itibarıyla ileride de sık sık hatırlayacağımız 2015 yılının bir panaroması...

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı

    Taner Timur kimdir?

    1958 yılında AÜ SBF'den mezun oldu. Aynı fakültede asistan olmasının ardından, 1968 yılında doçentliğe, 1979 yılında profesörlüğe yükseldi. 12 Eylül askeri darbesinden sonra görevinden istifa ederek çalışmalarını Paris'te sürdürdü. Eylül 1992'de eski görevine döndü. 2002 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

    Bağımsız Sosyal Bilimciler'den "AKP'li Yıllarda Emeğin Durumu"

    Eserlerinden bazıları:

    Marksizm, İnsan ve Toplum (2007)
    Habermas'ı Okumak (2008)
    Felsefe, Toplum Bilimleri ve Tarihçi (2011)
    Marx-Engels ve Osmanlı Tarihi (2012)
    AKP'nin Önlenebilir Karşı-Devrimi (2014)

    Farklı üslubu ve tarzı ile yazdığı denemeleri daha önce Çöpten Kitap ve Kumdan Kitap adlarıyla yayınladığımız Ali Mert, bu sene yeni bir kitap daha kaleme aldı. Böylece üçleme tamamlanmış oldu!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Suriye Kürdistanı’nda Savaş ve Devrim"

    B*ktan Kitap - Bulaşık Lağım ve Medya Hikâyeleri

    Ali Mert, daha önce yine Yordam Kitap'tan yayınlanan Çöpten Kitap ve Kumdan Kitap adlı deneme-mizah yapıtlarının oyuncu çizgisinde, üçlemeyi B*ktan Kitap ile tamamlıyor.

    Kitapta yer alan "bulaşık lağım ve medya hikâyeleri"nde, 12 Eylül'den bugüne medyanın halini; bir yanda Babıali'den medya plazalarına yaşanan değişimi, diğer yanda sürekli değişim diye tuttursa da, rüzgârın estiği yöne göre her devrin adamı olarak kalmayı başaran ve hiç değişmeyen yazarları görmek mümkün. B*ktan Kitap, arada dönemin başka köşe yazarlarına uzansa da ana hatlarıyla E. Özköşk'ü andıran bir yayın yönetmeninin, güne başlayışını, tuvalet ziyaretini, dostu lağım faresiyle atışmalarını ve günlük makalesini kaleme alışını içeren bölümlerle akıp gidiyor.

    China Miéville'in Demir Konsey'i Türkçe'de

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evren'in mercimek kampanyasına katkısından Özal'ın otomobil sevdasını yüceltmesine, Pensilvanya merkezli "sivil toplum" atılımından umre ziyaretiyle dönemi kurtarma çabasına, çok şapkalı bir gazetecinin çırpınışları ya da medyadaki büyük çürüme… Hiciv yüklü denemelerle.

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı

    Ali Mert kimdir?

    Ali Mert, 1969'da Ankara'da doğmuş, daha sonra İstanbul'a yerleşmiştir. Üniversite eğitimini (iktisat) yine İstanbul'da tamamlayan Mert, bir süre gazetecilik yapmış ve her dönem kalemiyle yaşamaya çalışmıştır.

    "Yarım Kalmış Bir Şarkı: Bobby Sands, IRA ve Açlık Grevi"

    Devlet Üzerine

    Yordam Kitap, Marksist Kuram kategorisindeki kitaplarını, önemli teorisyen ve devrimci V. İ. Lenin'in 2 kitabını ekleyerek zenginleştiriyor: Devlet ve Devrim ile Devlet Üzerine.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet nedir? Devletin özü, önemi ve anlamı nedir? Sosyalistlerin devlete karşı tutumu nasıl olmalıdır? Elinizdeki kitapçıkta, Lenin, bu sorulardan yola çıkarak devlet üzerine çarpıcı, anlaşılır ve özlü açıklamalarda bulunuyor. Lenin'in, Ekim Devrimi'nin zaferinin ardından, 1919'da Sverdlovsk Üniversitesi öğrencilerine verdiği konferansın kaydından oluşan kitapçık, Marksizmin devlete yaklaşımını çok geniş bir okur kitlesinin anlayabileceği bir yalınlıkta sunmayı başaran ender bir kaynak olarak öne çıkıyor. Lenin'in, üç ay sonra yine aynı üniversitede, Sovyet iktidarını yıkmaya çalışan gerici güçlere karşı savaşmak üzere cepheye gönderilen Sverdlovsk Üniversitesi öğrencilerine yaptığı konuşma da kitapta ek olarak yer alıyor.

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı

    "Adına devlet denen ve önünde insanların bunun tüm halkın ortak iktidarı demek olduğu şeklindeki eski masallara inanarak kör inana dayalı bir saygıyla durdukları makineyi proletarya kaldırıp atacak ve bu bir burjuva yalanıdır diyecek. Biz bu makineyi kapitalistlerin elinden zorla aldık. Ve biz, aldığımız bu makineyle, bu sopayla, sömürüyü paramparça edeceğiz. Ve ancak dünyanın hiçbir yerinde sömürü ve sömürme olanağı kalmadığında; toprak sahibi ve fabrika sahibi kalmadığında, patlayana dek tıkınanların karşısında açlıktan kıvrananlar kalmadığında... ve bunların bir daha var olmalarının olanağı da kalmadığında, bu makineyi hurdaya çıkaracak, parçalanmaya terk edeceğiz." V. İ. Lenin

    Halkların Dünya Tarihi

    Devlet ve Devrim

    Sınıf mücadelelerini önemsemek ve bu mücadeleleri temel almak, Marksist olmaya yeter mi? İşçi sınıfı, siyasal iktidarı ele geçirme hedefiyle yetinebilir mi? "Burjuva devlet mekanizmasının parçalanması" ne anlama gelir ve neden gereklidir? "Zora dayalı bir devrim" olmadan olmaz mı? Demokrasi, aşılamaz bir hedef midir? "Proletarya diktatörlüğü", tam olarak nedir? Ve başka pek çok soru ve cevapları...

    Almanca aslından çeviriyle Kapital I ve II. ciltlerin ardından Kapital'in III. cildi de çıktı

    Lenin, Rusya'daki çarlık rejimine son veren 1917 Şubat Devrimi ile 1917 Ekim Devrimi arasındaki Ağustos-Eylül aylarında kaleme aldığı bu eserinde, Marx'ın ve Engels'in çalışmalarından hareketle, kapitalizm ile sınıfsız toplum (komünizmin üst evresi) arasındaki geçiş sürecini ve komünizmin "sosyalizm" diye anılan "alt evresi"nin ayırt edici özelliklerini ele alıyor. Marksizmin devlet ve devrim konularındaki temel tezlerini çarpıtma ve örtbas etme girişimlerini amansızca eleştirerek!

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı

    Sosyalist Açıdan Jöntürkler

    Geçtiğimiz yılda, 2015 yayın programımızda yer alan 2 kitap Ocak ayında çıkıyor! Özne, Nesne, Biliş ve Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi. Bu iki önemli eser, gecikmeli ancak özenli bir çeviri ve edisyonla okurlarımızla buluşuyor.

    Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk örgütlü muhalif hareketi olan Jöntürkler kimlerdi? 1908 Devrimi'ne giden yolda nasıl bir rol oynadılar, siyasi hede? eri nelerdi? Cumhuriyet'in ilanına ve sonrasındaki politik ve sınıfsal mücadelelere nasıl bir etkileri oldu? Yuriy Aşatoviç Petrosyan, bütün bu sorular ekseninde Jöntürk hareketi tarihinin temel dinamiklerine ışık tutuyor.

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı

    Çalışma, bir yandan XIX. yüzyılın 60'lı ve 70'li yıllarına yayılan meşrutiyet hareketinin siyasal yapısına ve XIX. yüzyılın sonlarıyla XX. yüzyılın başlarındaki Jöntürk eylemlerine odaklanırken; öte yandan Jöntürk hareketinin toplumsal tabanını, hede? erini, siyasal programını, önderlerinin düşünce yapısını ve hareketin kaydettiği gelişmeleri gözler önüne seriyor. Yazar, Jöntürklerin, gizli toplantılarla başlayan örgütlenme deneyimlerinden, sultanla açıktan açığa pazarlık yapmalarına değin geçen mücadele sürecini tarihsel materyalizm penceresinden ortaya koyuyor.

    Sosyalist Açıdan Jöntürk Hareketi, Türk halkında ulusal bilincin doğuşunu yansıtan ve aynı zamanda Osmanlı-Türkiye modernleşme sürecinde emperyalizmin ekonomik ve politik yayılmasına karşı ilk itirazı ifade eden Jöntürk hareketinin, diğer bir deyişle burjuva devrimci düşünce yapısının ve burjuva devrimine giden yolun tarihî belgeseli olma özelliği taşıyor.

    Özne, Nesne, Biliş

    Viktor A. Lektorski bu kitabında insana dair bir etkinlik olarak bilginin niteliği, yine felsefenin özel bir alanı olan epistemoloji tarafından bilginin tarihsel olarak nasıl yorumlandığı ve ortaya çıkan yaklaşımlar ekseninde de bilgi sorunsalı üzerine bir tartışma yürütüyor.

    China Miéville'in Demir Konsey'i Türkçe'de

    Felsefe tarihinin ilk sorunlarından biri olan ve özellikle son yüzyıldaki bilimsel devrimin etkisiyle daha dinamik bir incelemeye konu olan bilgi, Lektorski tarafından Marksist bir yaklaşımla ele alınıyor.

    Bilgi sorunsalı; bilginin ortaya çıkışına etki eden bilen (özne) ve bilinmeye değer bulunan (nesne) arasındaki diyalektik ilişki düzleminde ve epistemolojideki yeni tartışmalardan yola çıkarak Marksist bakış açı sıyla çözümlenmeye çalışılıyor, epistemolojinin geleneksel yöntemleri ve meta?zik maddecilik yine Marksist çözümleme ile eleştiriliyor, bilgi ve biliş alanının yorumlanmasında ortaya çıkan bulanıklık ve tutarsızlık diyalektik maddeciliğin yöntemiyle aşılmaya çalışılıyor.

    Taner Timur 2015i yazdı: Türkiye, Ortadoğu ve Mezhep Savaşı

    Yordam Kitap ayrıca Kadının Görünmeyen Emeği (3. Basım), Kapitalizmin Tarihi (2. Basım), Halkların Dünya Tarihi (5. Basım), Özgürlük Yanılsaması (5. Basım) ve Suriye Kürdistanı'nda Savaş ve Devrim (2.Basım) kitaplarının da tekrar basımlarını gerçekleştirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow