Sosyal Adalet Neden Önemlidir
Columbia Üniversitesi profesörlerinden Brian Barry, gerçekliğin nasıl tersine çevrildiğini ayrıntılarıyla anlattığı kitabı "Sosyal Adalet Neden Önemlidir"de daha eşit bir toplum yaratmak yolunda yeni politikalar öneriyor. Koç Üniversitesi Yayınları ayrıca D. Fairchild Ruggles'in okuru İslam dünyasının bahçelerinde uzun bir gezintiye çıkardığı İslami Bahçeler ve Peyzajlar adlı kitabını da yayınladı.
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Siyaset Bilimi kategorisinde Sosyal Adalet Neden Önemlidir adlı kitabı yayımladı. Columbia Üniversitesi'nde sosyoloji ve siyaset felsefesi dalında Lieber profesörü Brian Barry tarafından kaleme alınan kitabı, Ebru Kılıç Türkçe'ye kazandırdı.
Siyaset felsefecilerinden Brian Barry, Sosyal Adalet Neden Önemlidir'de gerçekliğin nasıl tersine çevrildiğini ayrıntılarıyla anlatıyor.
Barry, ancak servet ve gelir eşitsizliğini dar bir aralıkta sabitlersek eğitim ve sağlık gibi hayati konularda eşitliğe ulaşabileceğimizi ileri sürüyor. Daha eşit bir toplum yaratmak yolunda yeni politika önerilerinde bulunmakla kalmayıp ekonomik olarak bunların üstesinden gelmenin mümkün olduğunu savunuyor.
Yeryüzündeki tüm canlıları tehdit eden iklim değişikliğini de sosyal adaletsizlik sorunu kapsamında değerlendiren kitap, yaşam biçimlerinde radikal değişikliklere gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak bu devasa soruna somut öneriler getiriyor.
İslami Bahçeler ve Peyzajlar
Koç Üniversitesi Yayınları ayrıca, Sanat Tarihi kategorisinde İslami Bahçeler ve Peyzajlar adlı kitabı da yayımladı. University of Illinois at Urbana-Champaign'de Peyzaj Tarihi profesörü olan D. Fairchild Ruggles tarafından kaleme alınan ve Nurcan Boşdurmaz tarafından Türkçeye çevrilen kitap, okuru İslam dünyasının bahçelerinde uzun bir gezintiye çıkarıyor.
İslam kültürü tarihsel olarak derin ve çok yönlü olduğu gibi, yapılı çevresinin tarihi de öyledir. Başlangıcında çevreyi ihtiyaçlara göre düzenleme, doğayı ehlileştirme, toprağın bereketini artırma ve kaynakların dağıtılması için okunaklı bir harita oluşturma gibi daha pratik ve "faydacı" amaçları olan İslami bahçeler, Elhamra Sarayı ve Tac Mahal gibi örneklerde aristokratik zevkin, emperyal ihtişamın ve çok katmanlı bir sembolizmin taşıyıcıları haline geldi.
İster şehirdeki mütevazı bir eve ait olsun, ister duvarlarla çevrili ihtişamlı bir saraya, bütün İslami bahçelerin temel bir ortak noktası vardı: Çehar bağ denen dört parçalı plan. Ruggles'ın Kurtuba'dan Marakeş'e, Kahire'den İstanbul'a, Tebriz'den Delhi'ye kadar İslam coğrafyasının dört bir tarafından onlarca örneğini sunduğu bu geometrik ilke, tıpkı şiirde veznin, müzikte de makamın yaptığı gibi, tasarım imkânlarını kısıtlayarak bahçelerin hamilerini ve mimarlarını yaratıcılığa zorluyordu.
Konu hakkındaki hacimli literatürün yanı sıra şiirlerden, seyahatnamelerden, tarım kılavuzlarından ve minyatürlerdeki bahçe tasvirlerinden de faydalanan İslami Bahçeler ve Peyzajlar, kapsamıyla etkileyici, öğrettikleriyle şaşırtıcı bir kitap.